e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η εθιμική Παράκληση προς την Παναγία την Λαουρένταινα εν Ζακύνθω


Κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην πόλη της Ζακύνθου και μάλιστα στον περίοπτο Ναό της Αγίας Τριάδος, τελείται -κατά αιωνόβιο έθος- μια εόρτια Παράκληση προς την Θεομήτορα, ψαλλόμενη συνήθως κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος και στο τέλος της λιτανεύεται τρις εντός του Ναού η εφέστια και περίπυστη Εικόνα της Παναγίας της επονομαζομένης "Λαουρένταινα", η οποία "κατεβαίνει" -δόξη και τιμή- από τον επιβλητικό χρυσοξυλόγλυπτο θρόνο Της. Η εσπερινή αυτή σύναξη λήγει με δέηση ενώπιον της Κυράς!

Έτσι ακριβώς συνέβη και απόψε, Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2018. Ο άστατος και απειλητικός καιρός εμπόδισε πολλούς να εκκλησιαστούν, όμως οι τηρητές των πατρικών παραδόσεων ήταν παρόντες, με επικεφαλής τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Έψαλε "ζακυθινά" ο δεξιός Χορός της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Σάββα Βοζαΐτη, την δε ομιλία έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με θέμα: "Η Ορθοδοξία διά των Εικόνων. Ξεφυλλίζοντας τα Χρωματιστά Ευαγγέλια". Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναγνώσουν την εν λόγω ομιλία ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]
























































Δεν υπάρχουν σχόλια: