e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Κυριακή μετά την Κοίμηση της Παναγίας (19.8.2018), με Σύναξη των Τριών Αγίων της Επτανήσου, εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή IB΄ Ματθαίου, 19η Αυγούστου 2018 σήμερα και ως Ενορία εκκλησιασθήκαμε σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω. Βρισκόμαστε ακόμη στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της εορτής της Μεταστάσεως της Θεομήτορος στους Ουρανούς και η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμάται -μαζί με την Παναγία- τους Τρεις θαυματουργούς Αγίους της Επτανήσου: Σπυρίδωνα, Γεράσιμο και Διονύσιο, όπως τούτο αναφέρεται σαφώς στο ζακυνθινό λειμωνάριο "ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ", το οποίο συντέθηκε από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια και κυκλοφορήθηκε το 1998 από τις εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μάλιστα υπάρχει σχετική ιερά Ακολουθία της Συνάξεως των Τριών.


Σημειωτέον ότι στο Ιερό Βήμα του εν λόγω Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου έχει ιστορηθεί (το 2000) μεγαλομεγέθης εκφραστική τοιχογραφία των Τριών Προστατών των Ιονίων, διά χειρός του Ζακυνθίου αγιογράφου κ. Νικολάου Μπιάζη-Σεντή.


Στο κέντρο του Ναού δέσποζε σήμερα, λοιπόν, εν Βανάτω Εικόνα των Τριών μεγίστων Φωστήρων της Επτανήσου, κτήμα του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ποιηθείσα προ 20ετίας πλήρους, από τον αγιογράφο Ιωάννη Γιατρά εκ του ορεινού χωρίου Μαριές Ζακύνθου, για τις ανάγκες του -υπό έκδοσιν τότε- τόμου "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον". 
     Ο λειτουργός Εφημέριος, ομιλώντας απ' άμβωνος, αναφέρθηκε δι' ολίγων στην εν λόγω ιόνια εορτή και σύναξη. Την θέση του Πρωτοψάλτου είχε σήμερα εκτάκτως ο εξ Αθηνών Ζακύνθιος Ιεροψάλτης κ. Παναγιώτης Κάνδηλας, μαζί με τους Ιεροψάλτες κ.κ. Ιωάννη Κλάδη, Ιωάννη Καραβάνη και Δημήτριο Παπαδάτο
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Ελευθέριος Τ. Στραβοπόδης]




























































Δεν υπάρχουν σχόλια: