e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο χριστιανός

Ξεχνούμε ότι είμαστε χριστιανοί.
Ξεχνούμε τι σημαίνει χριστιανός.
Ξεχνούμε πώς κινείται ο χριστιανός. 
Ξεχνιόμαστε και ξεχάσαμε!

Τι είναι χριστιανός; 
Αυτός που έχει βάλει στην ζωή του τον Χριστό, Τον ακολουθεί, προσπαθεί να εφαρμόσει τις εντολές Του. Ζει εν Χριστώ. Είναι μαρτυρία Χριστού.

Ο Χριστός είπε ότι είναι πράος και ταπεινός στην καρδιά, άρα έτσι πρέπει να είναι και ο χριστιανός. Ο χριστιανός, έχοντας στην ζωή του τον Χριστό, δεν φοβάται, νιώθει ασφάλεια, γαλήνη, ηρεμία, πραότητα, κάνει υπομονή, χαίρεται, αγαπάει. Όπως όλοι οι άνθρωποι, μπορεί να πέσει, όμως, ως χριστιανός, επειδή δεν αντέχει στην πτώση, προσπαθεί να σηκωθεί αμέσως.

Δεν ταιριάζει στον χριστιανό το μίσος, η εμπάθεια, η ταραχή. Αυτά είναι αντίθετα των χριστιανικών ιδιοτήτων. Δεν μπορεί ο χριστιανός να ζει σε συνεχή ένταση, να ζει «με το σπαθί στο χέρι, παίρνοντας κεφάλια».

Ο χριστιανός οφείλει να αγκαλιάζει, να παρηγορεί, να σκεπάζει, να επουλώνει, να βοηθά, να αγαπά. Είναι στις εντολές του Χριστού η αγάπη προς τον εαυτό μας και τον πλησίον, «ἐντολὴν καινὴν δίδωμι ὑμῖν ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους».

Πόσο χαλαροί μπορεί να είμαστε; Πόσο αδιάφοροι; Πόσο ψεύτες; Ξεχνούμε την ιδιότητά μας ως χριστιανοί, ζούμε τελείως τυπικά. Αναζητούμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, αλλά αγνοούμε την λύση, που μας παρέχεται, αν ζούμε σύμφωνα με την ιδιότητά μας, ως χριστιανοί.

Πόσο μπορούμε να αντέξουμε, αν καταργούμε την αγάπη από επιλογή και τρόπο ζωής, αν ζούμε σε αδιαφορία;

Ποτέ δεν είναι αργά για την αγάπη.  Δική μας η επιλογή.

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια: