e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Επίσημα μεταβιβάστηκε ο Ναός του Αγίου Ανδρέου Κιέβου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


[Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο υπέγραψε το νόμο που ψηφίστηκε από το Verkhovna Rada (δηλ. το Κοινοβούλιο της χώρας) σχετικά με τη μεταβίβαση του περικαλλέστατου μπαρόκ Ναού του Αγίου Ανδρέου Κιέβου στην δωρεάν μόνιμη χρήση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Verkhovna Rada. Ο νόμος, υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο, ήρθε στο Verkhovna Rada στις 7 Νοεμβρίου 2018.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω εμβληματικός Ναός, κείμενος στην αρχή της καθόδου της "οδού των Καλλιτεχνών" της ουκρανικής πρωτεύουσας, παραχωρείται στον Οικουμενικό Θρόνο από το κράτος της Ουκρανίας ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία εν όψει της απόφασης για Αυτοκεφαλία σε μιαν ενοποιημένη Εκκλησία της χώρας, εντελώς χειραφετημένη πλέον από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως επισημαίνουν οι Ουκρανοί, στον Ναό αυτόν, στον οποίον αναμένονται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το 2020, θα στεγασθεί Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την έννοια της πρεσβείας και πάντως το επανασυσταθέν Σταυροπήγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: