e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ιστότοπος "Zante News Time" για το περιβαλλοντικό Η1 "Αληθώς"


Την 1η σύναξη του η΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" παρουσίασε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ZANTE NEWS TIME. Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ!

Ευλογημένος και ο δεύτερος γάμος των παπάδων

Οικουμενικό Πατριαρχείο | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Πηγή: efsyn.gr 04.09.2018, 14:14
Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Μια ιστορική απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που από τώρα και στο εξής επιτρέπει τον δεύτερο γάμο των ιερέων, σε περίπτωση χηρείας τους ή εάν τους εγκαταλείπει η πρεσβυτέρα τους.

Η απόφαση του Πατριαρχείου, που ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών των ιερέων, αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές και στην Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και σε κάθε άλλη Εκκλησία, που θα κληθούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν σχετικά, ύστερα από επιστολή που θα τους στείλει το Πατριαρχείο.

Η απόφαση του Πατριαρχείου δεν θα ισχύει για όσους εγκαταλείπουν τις πρεσβυτέρες τους και επιθυμούν να νυμφευθούν κάποια άλλη γυναίκα.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και θα αποστέλλεται από τον οικείο ποιμενάρχη και θα κρίνεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η τελετή για τον δεύτερο γάμο των ιερέων θα είναι διαφορετική, μια απλή προσευχή και σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί επίσημο Γράμμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με λεπτομέρειες και κατευθύνσεις.

Κατά καιρούς ιερείς έχουν αναγκαστεί να αποσχηματιστούν ώστε να παντρευτούν την καλή τους, αφού ατύχησαν στον πρώτο τους γάμο και μέχρι τώρα δεν τους επιτρεπόταν δεύτερος!

Η περίπτωση του 30χρονου ιερέα της Λέσβου το 2012 είναι χαρακτηριστική, όπως κι εκείνη του 47χρονου πατέρα Γεώργιου Δεληκώστα, που φέτος τον χειμώνα απηύθυνε έκκληση προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος να του επιτραπεί να τελέσει δεύτερο γάμο, ώστε το παιδί που θα αποκτήσει με τη νέα σύντροφό του να «μεγαλώσει με αγάπη και ασφάλεια μέσα σε μια κανονική οικογένεια και όχι εκτός γάμου», όπως αναφέρει.

Ανοιχτό από το 1923

Η ποιμαντική προβληματική επί του ζητήματος αυτού απασχολεί την Εκκλησία από το 1923. Τότε το Πανορθόδοξο Συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι επιτρεπόμενος ο δεύτερος γάμος στους συνεπεία θανάτου χηρεύσαντες ιερείς και διακόνους και οι Σύνοδοι των επιμέρους Εκκλησιών δικαιούνται να επιτρέπουν σε αιτούντες ιερείς και διακόνους να συνάψουν δεύτερο γάμο ύστερα από γνωμοδότηση του οικείου επισκόπου τους.

Ωστόσο, όπως για όλους, οι εποχές αλλάζουν και για τους ιερείς που πια διεκδικούν το δικαίωμα να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους ύστερα από ένα διαζύγιο. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει από καιρό συστήσει ειδική επιτροπή για το θέμα που για δεκαετίες θεωρούνταν ταμπού.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος που έγινε το 2016 στην Κρήτη δεν έλαβε συγκεκριμένη σχετική απόφαση, αλλά τώρα, μετά την απόφαση του Πατριαρχείου, αναμένεται να τοποθετηθούν επί του θέματος όλες οι Εκκλησίες - φυσικά και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Πώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου 2018


Ολοκληρώθηκαν, χθες βράδυ, Δευτέρα, 3η Σεπτεμβρίου 2018, οι εργασίες της Σύναξης των εν ενεργεία Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου, που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, από την 1η Σεπτεμβρίοy, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως. 

Κατά τη διάρκεια της Συνάξεως, που ξεκίνησε με ομιλία του Παναγιωτάτου, τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και διορθοδόξου ενδιαφέροντος. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Προύσης Ελπιδοφόρος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Σμύρνης Βαρθολομαίος και οι Επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Χριστουπόλεως Μακάριος. Κατόπιν των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση, με ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τοποθετήσεις επί των εισηγήσεων εκ μέρους των συμμετεχόντων Ιεραρχών. 

Στην καταληκτήρια ομιλία του, o Οικουμενικός Πατριάρχης, τόνισε ότι, «η διακονική και εσχατολογική ταυτότης της Εκκλησίας απειλείται σήμερον όχι μόνον από την εκκοσμίκευσιν, αλλά και από την κλειστότητα και την εσωστρέφειαν μιάς πνευματικότητος, η οποία παρεισέρχεται εις την Εκκλησίαν. Είμεθα κληρονόμοι και φύλακες της ιεράς παρακαταθήκης των Πατέρων, της ορθής πίστεως, της ορθής λατρείας και δοξολογίας και της εν Χριστώ και κατά Χριστόν ορθοπραγίας, της ελευθεροποιού αληθείας, της φιλοκαλίας και της φιλανθρωπίας, του κοινοτικού πνεύματος και του πολιτισμού της αλληλεγγύης, εν επιγνώσει της αρρήκτου ιστορικής συνεχείας μιάς παραδόσεως, μαρτυρηθείσης διά της ομολογίας και της θυσίας των Αγίων, διά της ορθοδόξου ευσεβείας και της πνευματικότητος, διά του θαύματος της θεολογίας των Πατέρων, διά του σταυροαναστασίμου ήθους της ασκήσεως, διά του ευχαριστιακού τρόπου του βίου, διά της ελπίδος της αιωνιότητος. Έκαστος εξ ημών, Ιερώτατοι αδελφοί, και άπαντες ομού, κλήρος και λαός, είμεθα διάκονοι και υπερασπισταί αυτών των αληθειών και των ευλογιών ενώπιον Θεού και ανθρώπων». 

Σε άλλο σημείο, είπε χαρακτηριστικά, ότι, «αγωνιζόμεθα διά την ενότητα και ευστάθειαν της Ορθοδοξίας και διά την κοινήν εκκλησιαστικήν μαρτυρίαν. Ανεφέρθημεν εις την παρούσαν σύναξιν εκτενώς εις τα διορθόδοξα θέματα. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως υπεύθυνον διά την διαφύλαξιν της ενότητος, τον συντονισμόν των διορθοδόξων σχέσεων και των πανορθοδόξων πρωτοβουλιών, λειτουργεί την ένθεον αυτού διακονίαν εν τη ορθοδόξω οικουμένη πιστόν εις τας αμεταθέτους εκκλησιολογικάς και κανονικάς αρχάς της Παραδόσεως των Πατέρων». 

Στη συνέχεια, της ομιλίας του, ο Πατριάρχης, πρόσθεσε: «Καλλιεργούμεν ευθαρσώς και την συνάντησιν με τον σύγχρονον κόσμον, εν τω οποίω η Εκκλησία ζη και δίδει την μαρτυρίαν της. Αι μεγάλαι προκλήσεις των καιρών, η κυριαρχία της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της, η εκκοσμίκευσις, η παγκοσμιοποίησις, η προιούσα συρρίκνωσις και λήθη της κοινωνικής και κοινοτικής διαστάσεως της ελευθερίας, η κοινωνική αδικία, ο ευδαιμονισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και ο εθνοφυλετισμός, ο θρησκευτικός φονταμεταλισμός, η σύγκρουσις των πολιτισμών και άλλαι απειλαί κατά της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, απαιτούν κοινάς απαντήσεις, κοινήν μαρτυρίαν, κοινήν πορείαν προς το μέλλον. Ο Άγιος Περγάμου προσφυέστατα υπενθυμίζει αυτό το χρέος της Ορθοδοξίας: “Στον κόσμο που έρχεται, η Ορθοδοξία δεν μπορεί να δώσει τη μαρτυρία της κατατεμαχισμένη, αλλά «εν ενί στόματι και μια καρδία». Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χρέος να υπενθυμίζει σε όλους την καθολικότητα και οικουμενικότητα της Εκκλησίας, προβάλλοντας το πνεύμα της καταλλαγής και της υπερβάσεως των αντιθέσεων, και διακονώντας την ενότητα της Ορθοδοξίας”».

Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου