e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Τελικά ο "ασθενής" απεβίωσε [vlog Μητροπολίτη Σιγκαπούρης, 5.10.2018]Στην Ορκωμοσία 285 Νεοσυλλέκτων Οπλιτών του ΚΕΝ Άρτας (Ε΄ ΕΣΣΟ 2018) [+ video]
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (5.10.2018), στις 10 το πρωί, η προγραμματισμένη Ορκωμοσία των 285 Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της Ε΄ ΕΣΣΟ 2018, στο ΚΕΝ Άρτας. 

Εκεί βρέθηκε για προσωπικούς λόγους ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο οποίος προέστη της ειδικής Ακολουθίας, απουσιάζοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Άρτης κ. Καλλινίκου και μετά από ευγενή παραχώρηση των παρισταμένων  Ιερέων της Ι. Μ. Άρτης. Ο π. Παναγιώτης ανάγνωσε στο τέλος το κείμενο της Ορκωμοσίας, το οποίο επαναλάμβαναν, μεγάλη τη φωνή, οι Νεοσύλλεκτοι. 

Ακολούθησε παρέλαση των 285 στρατιωτών και η γιορτή έληξε με δεξίωση του μεγάλου πλήθους παρευρεθέντων εκ μέρους των υψηλοβαθμίων και Διοικητή του Στρατοπέδου.

Ακολουθούν σχετικά βίντεο (το πρώτο από την Art TV): 


[φωτογραφίες: Δημήτρης Βαρέλης]Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ: "Η Ουκρανία ήταν πάντα κανονική επικράτεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου" | "Ukraine has always been the canonical territory of the Ecumenical Patriarchate"


Στην παρούσα δημοσίευση αναρτάμε μια πολυσήμαντη και κατατοπιστική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ, Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, για το επίμαχο και επίκαιρο θέμα της εκχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
     Ο ουκρανικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, ειδικός επιστήμων επί της τόσο ταλαίπωρης Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ουκρανίας, δόθηκε σε ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης. 
     Οι ενδιαφερόμενοι, πλην της ελληνικής και αγγλικής εκδοχής της συνέντευξης, μπορούν να αναγνώσουν το ίδιο κείμενο στα ουκρανικά ΕΔΩ.The dialogue regarding the Ecumenical Patriarchate of Constantinople granting autocephaly to the Ukrainian Church and the appointment of its exarchs to Ukraine for this purpose, has resulted in opposition from the Moscow Patriarchate and their break in concelebrating with the hierarchs of the Ecumenical Patriarchate, has recently been one of the main topics of conversation that do no cease in Ukrainian society and Media. There are a lot of rumors and incompetent comments. In order to hear firsthand what is actually happening, we turned to a direct participant in this process - the renowned Orthodox theologian and hierarch of the Patriarchate of Constantinople, Archbishop Job (Getcha) of Telmessos (Geneva, Switzerland). 
     He was born in 1974 in Montreal, Canada, in a Ukrainian emigrant family. Doctor of theology, professor of the Institute of Superior Studies of Orthodox Theology at the Orthodox Centre of the Ecumenical Patriarchate in Chambésy and of the Catholic University of Paris (France), permanent representative of the Ecumenical Patriarchate at the World Council of Churches in Geneva, co-chair of the Joint International Commission on Theological Dialogue between the Orthodox and the Roman Catholic Churches. With the blessing of the Ecumenical Patriarch Bartholomew, he was one of the main spokesmen of the Holy and Great Council of the Orthodox Church in Crete from 19 to 26 June 2016. He is fluent in six languages: English, French, Greek, Ukrainian, Russian and Italian. He is deeply knowledgeable in Ukrainian church history. He defended his doctoral dissertation on the topic “Liturgical reform of Metropolitan Cyprian of Kiev (1330 – 1406 AD)”.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εκδήλωση για τα 15χρονα του περιοδικού "Νομοκανονικά"


Εν Αθήναις, το πρωί της Παρασκευής, 5ης Οκτωβρίου 2018, στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη και ομίλησε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15ετίας από της εκδόσεως του περιοδικού ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ, που διοργάνωσαν η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και οι Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Κατά την εκδήλωση έλαβε χώρα επιστημονική συζήτηση με θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ευρωπαϊκών οργάνων». Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. Αντιπρόεδρος Κυβερνήσεως, ο Πάνος Λαζαράτος, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Κτιστάκις, Επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης. Συντονιστής της συζητήσεως ήταν ο Ι. Μ. Κονιδάρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΕΤ.ΕΚ.ΚΑ.Δ. 

Ακολούθησε επίδοση Τιμητικού Τόμου στον Καθηγητή Ι. Μ. Κονιδάρη, Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Ο χριστιανός

Ξεχνούμε ότι είμαστε χριστιανοί.
Ξεχνούμε τι σημαίνει χριστιανός.
Ξεχνούμε πώς κινείται ο χριστιανός. 
Ξεχνιόμαστε και ξεχάσαμε!

Τι είναι χριστιανός; 
Αυτός που έχει βάλει στην ζωή του τον Χριστό, Τον ακολουθεί, προσπαθεί να εφαρμόσει τις εντολές Του. Ζει εν Χριστώ. Είναι μαρτυρία Χριστού.

Ο Χριστός είπε ότι είναι πράος και ταπεινός στην καρδιά, άρα έτσι πρέπει να είναι και ο χριστιανός. Ο χριστιανός, έχοντας στην ζωή του τον Χριστό, δεν φοβάται, νιώθει ασφάλεια, γαλήνη, ηρεμία, πραότητα, κάνει υπομονή, χαίρεται, αγαπάει. Όπως όλοι οι άνθρωποι, μπορεί να πέσει, όμως, ως χριστιανός, επειδή δεν αντέχει στην πτώση, προσπαθεί να σηκωθεί αμέσως.

Δεν ταιριάζει στον χριστιανό το μίσος, η εμπάθεια, η ταραχή. Αυτά είναι αντίθετα των χριστιανικών ιδιοτήτων. Δεν μπορεί ο χριστιανός να ζει σε συνεχή ένταση, να ζει «με το σπαθί στο χέρι, παίρνοντας κεφάλια».

Ο χριστιανός οφείλει να αγκαλιάζει, να παρηγορεί, να σκεπάζει, να επουλώνει, να βοηθά, να αγαπά. Είναι στις εντολές του Χριστού η αγάπη προς τον εαυτό μας και τον πλησίον, «ἐντολὴν καινὴν δίδωμι ὑμῖν ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους».

Πόσο χαλαροί μπορεί να είμαστε; Πόσο αδιάφοροι; Πόσο ψεύτες; Ξεχνούμε την ιδιότητά μας ως χριστιανοί, ζούμε τελείως τυπικά. Αναζητούμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, αλλά αγνοούμε την λύση, που μας παρέχεται, αν ζούμε σύμφωνα με την ιδιότητά μας, ως χριστιανοί.

Πόσο μπορούμε να αντέξουμε, αν καταργούμε την αγάπη από επιλογή και τρόπο ζωής, αν ζούμε σε αδιαφορία;

Ποτέ δεν είναι αργά για την αγάπη.  Δική μας η επιλογή.

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Tο παρασκήνιο πίσω από τον "ιερό πόλεμο" Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

Την πιο σοβαρή τους κρίση περνούν η Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Του Σωτήρη Σταθόπουλου | THE TOC | 05 Οκτ. 18 (18:12)

Tην πιο σοβαρή τους κρίση περνούν η Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η διεκδίκηση του Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά μπορεί να φαίνεται ότι είναι η πέτρα του σκανδάλου αλλά τα αίτια της ρήξης φαίνεται να είναι πιο βαθιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκτιμά ότι η επιμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη υποκρύπτει άλλους σκοπούς, όπως να «πατήσει πόδι» σε μια περιοχή που ανήκει στην ελλαδική εκκλησία, κάτι που είναι αντικανονικό. Στον αντίποδα το Φανάρι θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένας ναός στην Αττική που να ανήκει αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εκκλησίες. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η αντιπαράθεση Ιερώνυμου – Βαρθολομαίου και πρόκειται ουσιαστικά για ένα «παιχνίδι εξουσίας» μεταξύ των δύο προκαθημένων.

Οι κλειδωμένες πόρτες και οι ξεχωριστές λειτουργίες

Τα ευτράπελα και τα τραγελαφικά που συνέβησαν το διάστημα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν ήταν λίγα. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έγιναν δύο λειτουργίες μία από την ελλαδική εκκλησία και μία από ιερείς που ανήκουν στο Φανάρι. 
Κατά την λειτουργία των χαιρετισμών ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης που δεν ανήκει διοικητικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επιχείρησε να λειτουργήσει στον επίμαχο ναό, αλλά τον βρήκε σφραγισμένο, καθώς είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη η εκκλησία της Ελλάδος, ενώ απ έξω ήταν αστυνομικοί.

Η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει το Φανάρι έγινε γνωστή την ημέρα που βρίσκεται στην χώρα μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επέλεξαν να βρεθούν σε διαφορετικές εκδηλώσεις

Είναι τέτοιο το κλίμα μεταξύ των δύο εκκλησιών που ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε καμία από τις εκδηλώσεις που παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου τρισάγιο στο Μάτι. Η Βουλή διοργάνωσε  προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωση  στο Μέγαρο Μουσικής από την οποία απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος προτίμησε να παραστεί μαζί με περίπου 50 μητροπολίτες στην εκδήλωση που έγινε στην παλαιά Βουλή για τον μισό αιώνα αρχιερατείας του Μητροπολίτη Καρυστίας, Σεραφείμ.

Η ιστορία του κτήματος και της κόντρας

Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται εντός του κτήματος Προμπονά που είναι στα όρια μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Φιλαδέλφειας, κτίστηκε ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2017, με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του το Ναό και ανέθεσε τη λειτουργία του στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ως Κάθισμα αυτής.

Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η  Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και κατά της επιτροπής του Κληροδοτήματος Προμπονά αναφέροντας ότι ο Ναός ανήκει στη δικαιοδοσία του. Στην συνέχεια το Φανάρι προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πρωτοδικείου.

Νέος Μητροπολίτης Λαρίσης εξελέγη ο π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λαρίσης και Τυρνάβου. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου, επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 69
2) Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ψήφους 40
3) Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Παπαλέξης, ψήφους 24

Επίσης ευρέθη 1 άκυρη ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος με 68 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας έλαβε 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 2 άκυρες ψήφοι.

Ακολούθως σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Η χειροτονία του Εφηψισμένου Μητροπολίτου θα τελεσθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Τέλος, από την Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 162ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.


Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Νικολόπουλος του Χρήστου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Groningen Ολλανδίας με ειδίκευση στην Ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινορωμαϊκό Δικαιο). Ομιλεί την Αγγλική, τη Γερμανική, την Ολλανδική και την Τουρκική Γλώσσα.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία.

Εργάσθηκε ως Δικηγόρος, παραιτούμενος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λόγω κουράς και χειροτονίας.

Εκάρη Μοναχός την 7η Δεκεμβρίου 1997 στην Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο. Διάκονος χειροτονήθηκε την 14η Δεκεμβρίου 1997 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο στον Ιερό Ναο Αγίου Ελευθερίου Άρεως Αθηνών. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χειροθετηθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην. Χειροθετήθηκε Πνευματικός την 5η Δεκεμβρίου 2002 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ Εφημεριακής θέσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Μετατεθείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπηρέτησε ως Εφημέριος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς Αθηνών και Εφημέριος και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης Αθηνών.

Διηκόνησε στη Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Κατέστη Γραμματεύς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γραμματεύς του Επισκοπικού Δικαστηρίου αυτής. Υπήρξε Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, μέχρι του διορισμού του εις Β’ Γραμματέα – Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος. Εν συνεχεία προήχθη σε Α΄ Γραμματέα – Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χρημάτισε Γραμματεύς διαφόρων Ειδικών Επιτροπών, όπως Σχέσεων Εκκλησίας Πολιτείας, Σύνταξης Κανονισμού Εφημερίων και Διακόνων κ.λπ.

Διετέλεσε:
α. Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
β. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
γ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
δ. Εθελοντής Παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγγραφικό έργο:
1. Μετάφραση από τα αγγλικά του Βιβλίου του Tom van Bochove, Χρονολογώντας κι Εξακριβώνοντας.
2. Ο Διάλογος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με τους Χίονες, μονογραφία.
3. Ο εν τω κόσμω άγαμος Κληρικός, μονογραφία.
4. Περί των Ρασοφόρων Μοναχών, μονογραφία.
5. Αι Μητροπολιτικαί Εκλογαί του 1965, Συμβολή εις την Ιστορίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος, μονογραφία.
6. Προσκυνητάριον Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος, (ανέκδοτον).
7. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ έτους 2015 (αποστολικά αναγνώσματα).
8. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ έτους 2016 (ευαγγελικά αναγνώσματα).
9. Επιστημονικά άρθρα και μελέτας σε νομικά και θεολογικά περιοδικά.
10. Ποιμαντικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.