e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Πεντηκοστή 2019 στη Μητρόπολη Σουηδίας με χειροτονία Διακόνου


Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 16 Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προέβη στην εις Διάκονον χειροτονία του κ. Μaxime Francois Lesage, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Tην ημέρα αυτή επέλεξε ο Ποιμενάρχης, να τελέσει χειροτονία, η οποία συμπίπτει με την 5η επέτειο της ενθρονίσεώς του και την 30η επέτειο από την εις Διάκονον χειροτονία του, στα πλαίσια των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και των 130 ετών από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.
     Αμέσως πριν την χειροτονία, ο υποδιάκονος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σουηδίας για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να ασπασθεί την Ορθοδοξία, προ ετών, και στην συνέχεια να περιβληθεί το της ιερωσύνης ένδυμα.
     Ο Ποιμενάρχης, ακολούθως, εξέφρασε την χαρά της επαρχίας του καθόλης, διότι με την χειροτονία του κ. Maxime Lesage, προστίθεται στο ιερατείο της ιστορικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Σκανδιναυΐα ο 13ος νέος κληρικός, της τελευταίας πενταετίας.
     Απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο διάκονο, ο Σεβασμιώτατος  ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το έργο σας θα είναι ο εκκλησιασμός των προβλημάτων και των αναγκών των ανθρώπων και ο επιστηριγμός τους. Μη λησμονείτε ότι η Κυριακή προσευχή αρχίζει με το «Πάτερ ημών» και όχι με το «Πάτερ μου». … Θέστε ως κριτήριο και κανόνα στην ζωή σας την αγάπη του Θεού κι όχι την γνώμη του κόσμου, ούτε την μικροψυχία των υποκριτών, ούτε την τυπολατρία και τον φανατισμό των διαστρεβλωτών της πίστεως.
     Εύχομαι να πορεύεσθε πάντοτε αναστάσιμα την προσωπική και οικογενειακή πορεία σας προς Εμμαούς. Να ίστασθε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης και να βιώνετε το γεγονός ότι ο Κύριος ευρίσκεται επί του Αγίου Δισκαρίου και το Πανάχραντο Αίμα Του εντός του Αγίου Ποτηρίου, για να υποστείτε την ευπρεπεστάτη αλλοίωση της θεορρύτου χάριτος.
     Προσευχόμεθα άπαντες όπως το υπάρχον σήμερον εντός υμών ευφρόσυνο αίσθημα, να αυξάνει καθημερινώς και ακαταπαύστως εις βίωμα ευθύνης, εθελοθυσίας και προπαντός αδιαμαρτυρήτου εν Χριστώ Αναστάντι διακονίας.»
     Ο επίσκοπος διεβίβασε στον υποδιάκονο και την σύζυγό του Delphine, καθώς και στο εκκλησίασμα του Καθεδρικού Ναού, τις πατρικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του πρωτεύθυνου, πρωτόθρονου και πρωτοκορυφαίου Πνευματικού Ηγέτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμο, από το Φανάρι, «τον τόπο του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας», στο οποίο μετέβη προσφάτως, για να ευχηθεί στον Παναγιώτατο για τα σεπτά ονομαστήριά του.
     Ο νεοχειροτονηθείς γεννήθηκε  στην Γαλλία, ζει με την σύζυγό του στο Όσλο της Νορβηγίας, ομιλεί εκτός της γαλλικής, την αγγλική, τη νορβηγική, την ιαπωνική, και την λειτουργική ελληνική και λίαν συντόμως θα ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές του, στο πανεπιστήμιο του Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Θα υπηρετήσει ως διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο αμισθί.
     Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Ποιμενάρχης και συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Κωστούλας, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Οlav Leserth, εφημέριος της ιεραποστολικής κοινότητος Αγίου Χάλβαρντ Όσλο. Τους ύμνους απέδωσε ο Δρ. Γεώργιος Σιδηράς και τα μέλη της βυζαντινής χορωδίας του Καθεδρικού Ναού.
     Παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Σουηδία, κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο οποίος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον συνεχάρη για την επέτειο της ενθρονίσεώς του, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Φωτεινή Μπατσέλα, Ραφαήλ Poumeyrau και Νικόλαος Κίτσιος και οι επιχειρηματίες κ.κ. Χρήστος και Κατερίνα Μελέτη και Χρήστος Δρακόπουλος.
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών του Καθεδρικού Ναού προσέφερε εδέσματα και γεύμα, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και του νεοχειροτονηθέντος διακόνου, επιμελεία των κ.κ. Φωτεινής και Δημητρίου Μπατσέλα και Τάνιας και Bengt Svedberg.

     Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των κ.κ. Γεωργίου Βασιλείου και Νικολάου Κίτσιου.












Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα
Ομιλία στην εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Maxime Lesage
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019


Εξοχώτατε Πρέσβυ της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέα Φρυγανά,
Σεβαστοί Πατέρες,
Περιούσιε του Θεού λαέ,

Μέσα στη χαρά της Πεντηκοστής, η χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος μας αξιώνει να εορτάσουμε σήμερα δύο ευλογημένα γεγονότα: α) Την εισδοχή στις τάξεις του ιερού κλήρου του κ. Maxime Lesage, με την εις Διάκονον χειροτονία του και β) Την 5η επέτειο από της ενθρονίσεώς μου στην ιστορική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, καθώς και την 30η επέτειο από της εις Διάκονον χειροτονίας μου, στα πλαίσια των εορτασμών της 50ης επετείου από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και της 130ης επετείου από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Η τοπική μας Εκκλησία χαίρεται όλως ιδιαιτέρως, διότι με τη χειροτονία του κ. Maxime Lesage προστίθεται στον Ιερό Κατάλογο ο 13ος νέος μας κληρικός της τελευταίας πενταετίας. Γιορτάζουμε, επίσης, την ίδρυση 9 νέων ενοριών και την εισδοχή στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας 102 νέων μελών, δια του βαπτίσματος ενηλίκων και δια του χρίσματος εις ετεροδόξους.

Αγαπητέ μου Υποδιάκονε Maxime,

Είμαι βέβαιος ότι την ώρα της χειροτονίας σας, θα αισθανθείτε τη φλόγα της Πεντηκοστής. Θα ακούσετε την πνοή του Αγίου Πνεύματος. Πνεύμα Παράκλητον εις διακονίαν, εις υμνωδίαν και δόξαν Θεού.

Θα επικαλεσθούμε τους Αγίους Μάρτυρες. Θα δοξολογήσουμε τον τελετάρχη Χριστό, ο οποίος είναι το αγαλλίαμα Αποστόλων και Μαρτύρων, ο αίτιος της νίκης και των στεφάνων. Θα κηρύξουμε το ομοούσιο της Αγίας Τριάδος. Θα περιέλθετε τρεις φορές το Άγιο Θυσιαστήριο, χειραγωγούμενος υπό των αδελφών σου. Σ’ αυτή τη χοροστασία ουρανού και γης, θα σας συνοδεύσουν η Κυρία Θεοτόκος, οι Άγγελοι, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες και οι πιστοί.

Όλοι όσοι διακονούμε την Εκκλησία, διακονούμε τους ανθρώπους και υπουργούμε το μυστήριο της θεραπείας τους, της σωτηρίας τους, της ενώσεώς τους με το Χριστό. Οι κατ’ εξοχήν δε θεραπεύοντες, ως θεραπευθέντες, είναι οι άγιοι της Εκκλησίας. Το έργο σας θα είναι ο εκκλησιασμός των προβλημάτων και των αναγκών των ανθρώπων και ο επιστηριγμός τους. Μη λησμονείτε ότι η Κυριακή προσευχή αρχίζει με το «Πάτερ ημών» και όχι με το «Πάτερ μου».

Η Εκκλησία συν-αποτελείται μέσα από την αγάπη και βρίσκεται στον κόσμο αυτό για να «μαρτυράει» την αγάπη, να την κάνει παρούσα, αφού μόνο η αγάπη δημιουργεί και μεταμορφώνει. Το χριστιανικό βίωμα είναι αυθεντικό όταν αγαπούμε περισσότερο το σταυρό από την άνεση, τον αγώνα από τη νίκη, όταν ζούμε τη βασιλεία του Θεού ως πιο πραγματική από τα γεγονότα της ιστορίας, όταν η πίστη μας είναι πιο δυνατή από τον ορθό λόγο μας. Όταν διακρίνουμε την αλήθεια πιο πολύ μέσα στα Μυστήρια απ’ όσο σε αυτά που κατανοούμε, όταν στις δυσκολίες μας είμαστε περισσότερο προσευχόμενοι και λιγότερο σκεπτόμενοι, όταν διαπιστώνουμε ότι η χάρις είναι πιο αποτελεσματική από τον αγώνα μας, όταν οι αδελφοί είναι πιο πλησίον από τον εαυτό μας.

Θέστε ως κριτήριο και κανόνα στη ζωή σας την αγάπη του Θεού κι όχι τη γνώμη του κόσμου, ούτε τη μικροψυχία των υποκριτών, ούτε την τυπολατρία και το φανατισμό των διαστρεβλωτών της πίστεως.

Εύχομαι, να πορεύεστε πάντοτε αναστάσιμα την προσωπική και οικογενειακή πορεία σας προς Εμμαούς. Να ίστασθε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, στον οποίο θα διορισθείτε ως Διάκονος, και να βιώνετε το γεγονός ότι ο Κύριος ευρίσκεται επί του Αγίου Δισκαρίου και το Πανάχραντο Αίμα Του εντός του Αγίου Ποτηρίου, για να υποστείτε την ευπρεπεστάτη αλλοίωση της θεορρύτου χάριτος.

Επιτρέψτε μου, να διαβιβάσω σε σας, αγαπητέ υποψήφιε, στη σύζυγό σας Ντέλφιν, καθώς και στη διακεκριμένη συνοδεία σας, τον π. Αλέξανδρο και την κ. Κυριακή Παπαδοπούλου-Samuelsen από το Όσλο της Νορβηγίας, τις πατρικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του πρωτεύθυνου, πρωτόθρονου και πρωτοκορυφαίου Πνευματικού Ηγέτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμο, από το μαρτυρικό Φανάρι, από το οποίο μόλις επέστρεψα, τον τόπο του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Να είστε εσαεί ευγνώμων στο Θεό, που σας επέλεξε να τον διακονήσετε και στους αδελφούς κληρικούς, που με αφοσίωση διακονούν στις ενορίες μας, στην εσχατιά της Ευρώπης, και θα σας στηρίξουν, μαζί με τον ευσεβή λαό μας.

Προσευχόμεθα άπαντες όπως το υπάρχον σήμερον εντός υμών ευφρόσυνο αίσθημα, να αυξάνει καθημερινώς και ακαταπαύστως εις βίωμα ευθύνης, εθελοθυσίας και προπαντός αδιαμαρτυρήτου εν Χριστώ Αναστάντι διακονίας.

Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου!

Speech by H.E. Metropolitan Cleopas of Sweden
at the Ordination of Mr. Maxime Lesage to the Diaconate
St. George Cathedral of Stockholm
Sunday, June 16, 2019

Your Excellency Mr. Andreas Fryganas, Ambassador of the Hellenic Republic,
Reverend Fathers,
Dearly Beloved all of you,

In the midst of the joy of Pentecost, the Grace of the All-Holy Spirit, which conducts the sacraments, has deemed us worthy to celebrate two blessed events today: 1) Mr. Maxime Lesage’s entrance into the ranks of the holy priesthood through his ordination to the Diaconate, and 2) the fifth anniversary of my enthronement to the Ecumenical Patriarchate’s historic eparchy in Scandinavia and the 30th anniversary of my ordination to the Diaconate, within the framework of celebrations, commemorating the semi-centennial of the Holy Metropolis of Sweden and the 130th anniversary of the construction of the St. George Cathedral of Stockholm.

Our local Church is particularly happy, because with Mr. Maxime Lesage’s ordination, the number of priests in our clergy registry has grown to 13 over the past five years. We also celebrate the establishment of nine new parishes and the entrance of 102 new members into the Orthodox Church, through adult baptisms and chrismations for heterodox.

My beloved Sub-Deacon Maxime,

I am certain that at this very moment of your ordination, you will feel the tongues of fire that appeared on the day of Pentecost descending onto your heart and soul. You will feel the breath of the Holy Spirit, the Comforter, calling you to serve, sing praises, and glorify God.

Soon, we will call upon the Holy Martyrs and we will glorify Christ, the head of this celebration, the exultation of the Apostles and Martyrs, the reason for triumph and victory crowns. We will proclaim the consubstantiality of the Holy Trinity. You will walk around the Holy Altar three times, led by your brother priests. During this sacrament, witnessed by heaven and earth, you will be accompanied by our Lady the Theotokos, the Angels, the Apostles, the Martyrs, and the faithful.

All of us who serve the Church, we minister to the people and celebrate the sacrament of their healing, salvation, and union with Christ. The saints of the Church are our quintessential healers, for they have been restored to full spiritual health. Your work is to bring the problems and needs of the people into the midst of the Church and strengthen them. Do not forget that the Lord’s prayer begins with the words “Our Father,” not “My Father.”

The Church is co-constituted in a spirit of love and exists in this world to “bear witness” to love and make it present, because only love can create and transform. A Christian life is genuine when we love the cross more than we love our comforts, when we love the struggle more than the victory, when we experience the Kingdom of God as more real than the events of history, when our faith is stronger than our rationality, when we discern the truth more through the Mysteries or Sacraments than the things we can rationally comprehend, when we are more prayerful and less pensive during difficulties, when we ascertain that grace is more effective than the strength of our individual struggle, and when our brethren are closer to us than our very selves.

Place the love of God and not the views of the people as your life’s criterion and guide, and do not heed the pettiness of hypocrites or the excessive formalism and fanaticism of those who twist the faith.

I hope that you shall always walk on the path of the resurrection, on your personal and familial journey to Emmaus. Stand before the Holy Altar of the Metropolitan Church of the Annunciation of the Theotokos in Oslo, where you shall be assigned as a Deacon, and experience the reality that the Lord is present on the Holy Diskarion and that His Most Precious Blood is inside the Holy Chalice, so that you may undergo the most decorous transformation through divine Grace.

Allow me to convey to you, beloved candidate, your wife Delphine, as well as your esteemed company from Oslo, Fr. Alexander and Mrs. Kyriaki Papadopoulou-Samuelsen, the paternal wishes and blessings of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, the senior-most, highest ranking, and supreme Spiritual Leader of the Orthodox Church worldwide, from the martyrous Phanar in Constantinople, from where I just returned. The Spiritual Center of Orthodoxy Worldwide is a true place of martyrdom and testimony; the wellspring of Romanity and Orthodoxy.

Be eternally grateful to God for choosing you to minister to Him, and to your brother clergymen, who serve in our parishes with devotion, here at the far ends of Europe, and they shall support you, together with our faithful people.

We all pray that the feeling of joy inside you today will grow day by the day and blossom into a lifetime of responsibility, voluntary self-sacrifice, and above all, service without complaints in the Risen Christ.

Well done, good and faithful servant! Enter into the joy of your Lord!


Δεν υπάρχουν σχόλια: