e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Δεκαπενταύγουστος 2019 στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου Ηλείας


«Μέσα στην καρδιά του Αυγούστου που η χάρη της γιορτάζει, ας ευχηθούμε όλοι μας,
   προσερχόμενοι στην χάρη της, να κάνει τις πίκρες μας χαρές και να διώξει το μαράζι...».

Η σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μετάστασή Της στους Ουρανούς εορτάστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια, στον Ενοριακό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, τιμώντας έτσι την ωραιότερη, σεμνότερη, ταπεινότερη και ιερότερη γυναίκα του κόσμου, την Παναγία μας!

Η Παναγία, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, “κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος”. Δηλαδή εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί μετά την Αγία Τριάδα τιμάμε την Παναγία. Στο πρόσωπο της Παναγίας τιμάται παράλληλα το γυναικείο φύλο! 

Οι ευλαβείς Χριστιανοί μας, με χαρά και αγαλλίαση, προσήλθαν αθρόα  στον κατάλληλα ευπρεπισμένο Ναό μας, για να προσκυνήσουν τον ανθοστόλιστο Επιτάφιό της! Το σώμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αν και νεκρώθηκε, δεν υπέστη καμία φθορά σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Όπως αδιάφθορη υπήρξε η κύηση του Ιησού, αδιάφθορη υπήρξε και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό θα ερωτάται κανείς; 

Αδύνατο είναι λόγος ανθρώπου να ερμηνεύσει το γεγονός της Μεταστάσεώς Της, χωρίς την ζωντανή και φλογερή πίστη. Το σώμα Της, δεν μπορούσε να το κρατήσει ο τάφος. Η «Μετάσταση» επομένως της Παναγίας είναι μία πρώτη ανάσταση που ενήργησε ο Χριστός, τιμώντας ιδιαίτερα τη Μητέρα Του. Γι’ αυτό, λοιπόν, χαίρεται η Εκκλησία μας. Διότι στην Μετάσταση της Παναγίας προγεύεται την κοινή Ανάσταση των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτόν, η «Μετάσταση» της Θεοτόκου γίνεται το δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων!

Η Παναγία μας είναι και σήμερα ζωντανή! Είναι εδώ, ανάμεσά μας και δεν σταματά να μεσιτεύει στον Υιό της για να σώσει τις ψυχές μας και τα σώματα εκείνων που προσεύχονται σε Αυτήν. Η Παναγία πρόσφερε ως δώρο στην ανθρωπότητα το ύψιστο δώρο: Τον Υιό του Θεού! Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να την παρακαλούμε θερμά όλον τον μήνα Αύγουστο, που είναι ο μήνας της Παναγίας μας, της μεγάλης μητέρας, της άγρυπνης μεσίτριάς μας, προς τον γλυκύτατο Υιό της και Θεό μας, τον Κύριό μας Ιησού, δανειζόμενοι τούς λόγους του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λέγοντας προς Αυτήν: «Σήκωσε τα μάτια σου Μαριάμ και κοίταξε με το σπλαχνικό σου βλέμμα όλα τα παιδιά σου, που κυκλώνουν την σεπτή Σου Εικόνα και Σε θερμοπαρακαλούν για να μεσιτεύεις στον Κύριο, ώστε να εκπληρωθούν τα προς Αυτόν αιτήματά τους».

Εκ του Ιερού Ναού














Δεν υπάρχουν σχόλια: