e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Όσο υπάρχουν άνθρωποι στερούμενοι βασικών αγαθών, δεν δικαιούμαστε να λεγόμαστε Χριστιανοί

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Η΄ Ματθαίου 
11 Αυγούστου 2019
(Ματθ. ιδ΄ 14-22 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Άνθρωποι ακραίοι και φανατικοί όλων των εποχών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί και ευσεβείς χριστιανοί τείνουν πολλές φορές να περιφρονούν -υποκριτικά- τα υλικά αγαθά, θεωρώντας τα δήθεν κατώτερα και διαβολικά. Ξεχνούν τη μεγάλη αλήθεια ότι τα πάντα προέρχονται από τον πανάγαθο και παντοδύναμο Θεό και δεν θα τα έδινε, αν τα θεωρούσε βλαβερά για εμάς.
     Την κατάφαση του Θεού και στα υλικά αγαθά καταδεικνύει περίτρανα το περιστατικό του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων. Ο Κύριος, βλέποντας όλον αυτόν τον λαό των χιλιάδων ανθρώπων να αποζητούν σαν διψασμένα ελάφια να δροσιστούν από τα νάματα των λόγων Του, ένιωσε ευσπλαχνία και έλεος γι’ αυτούς. Θέλησε να βοηθήσει και να σώσει τα πεπλανημένα και εγκαταλελειμμένα  πρόβατα, τα οποία οι τότε πνευματικοί ηγέτες, τα είχαν αφήσει στην τύχη τους. Οι Φαρισαίοι και οι άλλοι θρησκευτικοί άρχοντες, ενδιαφέρονταν μονάχα για να τους εκμεταλλεύονται, φορτώνοντάς τους δυσβάστακτα φορτία.
     Ο Κύριός μας, όμως, μερίμνησε γι’ αυτόν τον λαό, τόσο υλικά όσο και πνευματικά. Η μακριά αλυσίδα των θαυμάτων, αλλά και όλων των ιερών πράξεων και λόγων Του, το αποδεικνύουν περίτρανα αυτό. Εκεί εντάσσεται και το μέγιστο θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων, ώστε χορτασθούν χιλιάδες ανθρώπων. Το θαύμα αυτό όμως έχει βαθύτατη σημασία και πολλές προεκτάσεις, οι οποίες αφορούν όλους μας. Με αυτό το θαύμα, ο Κύριός μας περνά το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους, όλων των αιώνων και των εθνών, να φροντίσουν να γίνουν μιμητές Του. Διότι ποτέ δεν έλειψαν από τις ανθρώπινες κοινωνίες οι πάσχοντες, οι πεινασμένοι, οι αδικημένοι, οι κατατρεγμένοι, οι ορφανοί και οι ανέστιοι. Όσο κι αν οι κοινωνίες έχουν «προοδεύσει» σήμερα, η δυστυχία δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει.
     Ο καθένας, λοιπόν, οφείλει να δίνει, έστω και μέρος από τα λίγα τα οποία έχει. Όπως ακριβώς έκαναν και οι Άγιοι Απόστολοι, οι οποίοι έδωσαν τα λίγα τρόφιμα που διέθεταν, ώστε, δια του πολλαπλασιασμού τους, ο Κύριος να θρέψει όλον τον συγκεντρωμένο λαό.
     Τα καλά έργα της αγάπης δεν προόρισε ο Θεός μονάχα για τους πλουσίους, αλλά για κάθε άνθρωπο. Όσο υπάρχουν άνθρωποι στερούμενοι άρτου, στέγης και ιατρικής βοήθειας πάνω στη γη και δεν πασχίζουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, δεν δικαιούμαστε να ονομαζόμαστε Χριστιανοί.
     Ο Κύριος θα μπορούσε, εν τη παντοδυναμία Του, να λύσει για μια στιγμή όλα τα προβλήματα της γης, αλλά αυτό το άφησε σ’ εμάς, ώστε να τον μιμηθούμε και να ασκηθούμε στα θεάρεστα έργα της αγάπης. Διαφορετικά δεν έχουμε καμία θέση δίπλα του. Μη Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: