e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Κάιρο της Αιγύπτου και υπάρχει η πιθανότητα επίσκεψής του και στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Σύμφωνα με το ΠΥΡΑΜΙΣ:
"Πολύ σημαντική θα είναι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόσο σε πολιτικό όσο και παροικιακό επίπεδο. Διότι, καθώς θα είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Χώρα του Νείλου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τόσο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου όσο και την πολυαιώνια πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, ενώ θα έχει συνάντηση με τους Προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των παροικιακών σωματείων. 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής να πραγματοποιείται στις 8 Οκτωβρίου. Υπάρχει πιθανότητα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη συνοδεία του να επισκεφτεί και την Αλεξάνδρεια και κυρίως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μία επίσκεψη που αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, τόσο για την καταγωγή που έλκει από την Ιμπραημία η σύζυγός του Μαρέβα, όσο και για το γεγονός της συμπλήρωσης της 15ετίας από την εκλογή του Πατριάρχου Θεοδώρου ως Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας."
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με τις εργασίες της Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο πανορθόδοξο ενδιαφέρον, με την προσδοκία συζήτησης και αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Φαίνεται πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, πριν λίγες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήθως γελαστός Πατριάρχης, φωτογραφήθηκε μάλλον συνοφρυωμένος μετά την συνάντησή του με τον έλληνα υφυπουργό. Μίλησε (;) η γλώσσα του σώματος...

Άραγε ο έλληνας πρωθυπουργός θα χαιρετίσει τις εργασίες της Συνόδου, μεταφέροντας με έμμεσο -ας πούμε τρόπο-  τρόπο ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο; 
Πάντως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξακολουθεί να μην βγάζει λέξη για το θέμα, μη θέλοντας -προφανώς- να δυσαρεστήσει την Μόσχα. 
Κανονικά ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος πρέπει να φέρει ο ίδιος προς συζήτησιν στην Σύνοδο την υπόθεση της αλληλογραφίας ιεραρχών του Πατριαρχείου με τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος "ήρξατο χειρών αδίκων", επιτιμώντας τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο για την συλλειτουργία του με ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Μητρόπολη Λαγκαδά. 
Η αντίδραση των Μητροπολιτών Νιγηρίας Αλεξάνδρου και Ζάμπιας Ιωάννη ήταν άμεση και κατηγορηματική για την εισπήδηση της Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα τα αγνοήσει ή θα τα παραθεωρήσει όλα αυτά; Δεν θα τεθούν προς συζήτησιν στην Σύνοδο; Θα επιμείνει στην τακτική της αποσιώπησης, προκειμένου να μην αναγκαστεί να συζητηθεί το... επίμαχο Ουκρανικό; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: