e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ο Γέροντας Ανανίας Κουστένης προσκυνητής και ομιλητής στη Ν. Ερυθραία, παρόντος του Χεριού του Αγ. Διονυσίου


Απόψε, Κυριακή του Παραλύτου, 19 Μαΐου 2019, στον Ι. Ναό της Αγίας Ματρώνας Νέας Ερυθραίας έγινε το αδιαχώρητο από προσκυνητές, οι οποίοι έφθασαν από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ούτως ώστε να καταθέσουν το δάκρυ και τον ιδρώτα της ψυχής τους ενώπιον του σεπτού Χεριού του εν αγίοις Πατρός Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, το Οποίο, ως ευώδες άνθος εκ Ζακύνθου, ευλογεί και αγιάζει αυτές τις ημέρες τη Νέα Ερυθραία Αττικής, εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού. 
     Σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα, κατά την αποψινή σύναξη τελέσθηκε το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Σημειωτέον ότι τέσσερις ιερείς επί ώρα αγιομύριζαν τους προσκυνητές. Παρών ήταν ο πολυσέβαστος Γέροντας π. Ανανίας Κουστένης, ο οποίος ακολούθως κατένυξε το εκκλησίασμα με λόγο μετανοίας αγαθό και ψυχωφελή. 
     Τον εκλεκτό ομιλητή περιστοίχιζαν ο διαρκώς παρών Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, Γέροντας Διονύσιος Λιβέρης και ο Ζακύνθιος Εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής.
[Φωτογραφίες: Μαίρη Κεφαλά]
Κυριακή Παραλύτου 2019, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στη Ν. Ερυθραία, παρόντος του Χεριού του Αγ. Διονυσίου [φωτογραφίες + video]


Η φιλοξενία της Tιμίας και Πανάγιας Χειρός, του Αγίου Διονυσίου  του εκ Ζακύνθου, εις τον περικαλέστατο ενοριακό ναό  της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, έγινε αφορμή να συλλειτουργήσουν Κληρικοί, έλκοντες την καταγωγή εκ της μυροβόλου Ζακύνθου, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, την οποία η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου,  που επιτέλεσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, κοντά στην προβατική πύλη των Ιεροσολύμων που ονομαζόταν Βηθεσδά ή καλύτερα Βελζεθά (οίκος ελέους).

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και εν συνεχεία προΐστατο της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της σεβασμίας και αυτοκρατορικής Ιεράς Μονής Στροφάδων Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Λιβέρη,  τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ιλίου Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κόκλα τον Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Μαρούδα, Προϊστάμενο του  Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Μωραΐτη, Προϊστάμενο του  Ιερού Ναού  Αγίας Μαρίνης Εκάλης.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον ενοριακό ναό  της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, για να προσκυνήσει και να λάβει την χάρη και την ευλογία του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερθείς στον «Άγιο της Συγνώμης»  ο οποίος αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο χριστιανικής ζωής. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο για την παρασχεθείσα άδεια και  ευλογία να προστεί της σημερινής ευχαριστιακής σύναξης, αλλά και τον   ακάματο Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο  π. Γεώργιο Κωστή, που και αυτός έλκει την καταγωγή του από την Ζάκυνθο, για  την άρτια οργάνωσή της υποδοχής και φιλοξενίας του Ιερού Λειψάνου.

Τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού,  κ. Πολύκαρπος Πολυκαρπίδης και ο  Λαμπαδάριος κ. Παντελής Χατζηχαραλάμπους.

Ο Ιερός Ναός παραμένει καθημερινά ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, όπου τελούνται ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, η Παράκληση του Αγίου και άλλες Ιερές Ακολουθίες και ενδιαφέρουσες Ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές.

Το Ιερό Λείψανο θα αναχωρήσει την Τετάρτη 22 Μαΐου. Στις 7:30π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, εν συνεχεία η Ιερά Παράκλησις του Αγίου – Ευλογία ενός εκάστου των πιστών δια της Tιμίας Χειρός του Αγίου και Αναχώρησις Αυτής.
[πηγή: poimin.gr]

Κυριακή του Παραλύτου, 19.5.2019, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 19ης Μαΐου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς ο κ. Δημήτριος Κάνδηλας, ο κ. Σταμάτιος Ζούλας (ο οποίος ομίλησε μάλιστα προς το εκκλησίασμα) και ο κ. Σπτυρίδων Σαρατσένος.