e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Λαμπρά πανηγύρισε η Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης


Μὲ ἰδιαίτερη λαμπρότητα τὴν ἑπομένη τὸ πρωὶ τελέσθηκε ἡ πανήγυρις τῆς Μονῆς ἀπὸ τὸν Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, ταμία τῆς Ἐφορείας τῆς Σχολῆς. 
     Τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη, ἐκπροσώπησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, μέλος τῆς Ἐφορείας τῆς Σχολῆς, τὸν ὁποίο ὑπεδέχθη ὁ Ἡγούμενος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολίτες Ἀγκύρας κ. Ἱερεμίας καὶ Γάνου καὶ Χώρας κ. Ἀμφιλόχιος καί ὁ  Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδώνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου στὴν Πόλη. Ἀπόφοιτοι τῆς Σχολῆς καὶ πλῆθος προσκυνητῶν ἀπὸ τὴν Πόλη, ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικό. 
     Ἀκολούθησε δεξίωσις στὴν μεγάλη αἴθουσα τελετῶν τῆς Σχολῆς, κατὰ τὴν ὁποία ὁ  Ἡγούμενος προσεφώνησε τοὺς ὑψηλούς ἐπισκέπτας καὶ καλωσόρισε ὅλους τοὺς προσκυνητὰς τῆς Ἁγίας Τριάδος. Στὴν συνέχεια μίλησε καὶ ὁ Ἐλλογιμ. Πρόεδρος τῆς Ἐστίας Θεολόγων Χάλκης κ. Νικόλαος Ξεξάκης. Ὁ Ἐκπρόσωπος τοῦ Πατριάρχου Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καὶ τέλος ὁ προεξάρχων τῆς Πανηγύρεως Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος. 
     Ἀκολούθησε πλούσια τράπεζα γιὰ ὅλους τοὺς παρευρισκομένους καὶ έτσι ἐπερατώθησαν οἱ ἐφετεινὲς ἑόρτιες ἐκδηλώσεις τῆς πανηγύρεως τῆς Μονῆς καὶ Σχολῆς.


Η εορτή του Αγίου Πνεύματος 2019 στη Σμύρνη


Σμύρνη, Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 17 Ιουνίου 2019. Εκκλησιαζόμενοι οι Πρόεδροι και τα ΔΣ των ιστορικών Σωματείων Ενώσεως Σμυρναίων και Ενώσεως Σμυρναίων Νίκαιας Πειραιώς. Μετά, ο λειτουργός Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, τους εδέχθη στα γραφεία της Μητρόπολης.
Τιμώντας την Αγία Τριάδα στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό του Μέσου Γερακαρίου Ζακύνθου


Απόγευμα και δειλινό της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 17ης Ιουνίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος της ιεράς Παρακλήσεως και της γραφικής Λιτανείας του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
Πεντηκοστή 2019 στη γη των Πυγμαίων {2ο μέρος}


Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής 2019 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη στο τροπικό δάσος, όπου κατοικεί η αρχαιότατη φυλή των Πυγμαίων, η οποία έχει ασπασθή την ορθόδοξη πίστη.

Κατά την συνάντηση με μέλη της φυλής ο Σεβ. Μητροπολίτης προσέφερε ποσότητα αλατιού, σαπουνιού και σπίρτων, υλικών απαραίτητων για τον κυνηγετικό τρόπο ζωής των αυτοχθόνων, είδη στοματικής υγιεινής, καθώς και αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα.

Κατόπιν όλοι ευρέθησαν σε έναν ιδιαίτερο χώρο του καταυλισμού, διαμορφωμένο σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των καταλυμάτων της φυλής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικώς ως χώρος λατρείας εντός του τροπικού δάσους, όπου ο Εφημέριος του Impfondo επισκέπτεται κάθε μήνα τη φυλή και να τελεί συντόμως την Θεία Ευχαριστία εντός αυτού προς διευκόλυνση των Πυγμαίων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Εκεί, ο Μητροπολίτης μίλησε απλά για την εορτή της Πεντηκοστής, ενώ μετέφερε τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Τέλος, το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 17ης Μαΐου, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας ανεχώρησε οδικώς προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, στην οποία έφτασε μετά από κοπιαστικό ταξίδι 23 ωρών (διανύοντας διαδρομή μήκους 1830 χλμ συνολικώς), συνεπείᾳ της επ’ αόριστον αιφνιδιαστικής ακυρώσεως των πτήσεων Μπραζαβίλ-Ιπφόντο. Το πρωί της επομένης ο Επίσκοπος ανεχώρησε αεροπορικώς για την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire.Πεντηκοστή 2019 στη γη των Πυγμαίων {1ο μέρος}


Το πρωί του Σαββάτου, 15ης Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων αφίχθη αεροπορικώς στην πόλη Impfondo του βορείου Κονγκό, όπου έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον εκπρόσωπο του κ. Δημάρχου, τον Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Τιμόθεο Ndzebé, Εφημέριο του Ι. Ενοριακού Ναού Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου, τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής.

Ακολούθησε πολύωρη κατ’ ιδίαν συνεργασία και συζήτηση με τον π. Τιμόθεο. Το απόγευμα ο Μητροπολίτης συμπροσευχήθηκε κατά τον Μ. Εσπερινό της Πεντηκοστής, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα κοινή σύσκεψη του Ποιμενάρχου με τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής, της ομάδος κυριών (bureau des mamans), της χορωδίας, καθώς και τους ιερόπαιδες, με σκοπό την καλύτερη διοργάνωση της Ενορίας του Τιμίου Προδρόμου και την ενδυνάμωση του ποιμαντικού έργου της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την τέλεση του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως από τον Επίσκοπο.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 16η Ιουνίου, ο Μητροπολίτης προέστη της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισίας στον ως άνω Ιερό Ναό (τον οποίο εθεμελίωσε την 21η Νοεμβρίου 2013 και εγκαινίασε την 5η Φεβρουαρίου 2017), προς τον οποίο προσέφερε νέα ιερά σκεύη.

Επίσης κατά το κήρυγμα ανέλυσε θεολογικά την σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής εορτής της Εκκλησίας.