e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Σχόλια Ουκρανών για συνέντευξη Φιλαρέτου σε τηλεοπτικό κανάλι προπαγανδιστών του Κρεμλίνου
[Επιμέλεια κειμένου: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με πληροφορίες από ΜΜΕ της Ουκρανίας]

Ο αυτόκλητος "Πατριάρχης Κιέβου" Φιλάρετος, στο πλαίσιο της παραδόξως ενάντιας συμπεριφοράς του κατά της νεοϊδρυθείσης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας (στην γέννηση της οποίας -ως γνωστόν- συνέβαλε τα μέγιστα), έδωσε, στις 6 Ιουλίου 2019, συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι  "Ρωσία 24", κανάλι, το οποίο -σύμφωνα με Ουκρανούς αναλυτές- εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε αντίθεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και κατά του ίδιου του Φιλάρετου. 

Σε αυτή τη συνέντευξη ο Φιλάρετος εναντιώθηκε ευθέως στο πνευματικό ανάστημά του, τον Προκαθήμενο Επιφάνιο, στον Τόμο Αυτοκεφαλίας, στον οποίον ο ίδιος συνέβαλε και, ως εκ τούτου, ανακηρύχτηκε "Ήρωας της Ουκρανίας". "Όταν καταργηθεί ο Τόμος και απομακρυνθούμε από τον Επιφάνιο, θα είμαι ο Πατριάρχης", δήλωσε ο Φιλάρετος.

Ο άλλος πνευματικός υιός Φιλαρέτου και νυν εκπρόσωπος της νέας Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Chernihiv και Nizhyn κ. Ευστράτιος (Ζόρια), αναφέρθηκε με λύπη στο γεγονός των δηλώσεων αυτών και, μεταξύ άλλων, γράφει στη σελίδα του στο facebook: "Η ασθένεια τον έχει αλλάξει (σσ. τον Φιλάρετο) εν αγνοία του. Απέξω όλα δείχνουν ότι είναι ζωντανός. Αλλά δεν μπορώ καν να φανταστώ ότι ο Πατριάρχης μας έδωσε συνέντευξη στους προπαγανδιστές του Κρεμλίνου, οι οποίοι έχουν σκοπό την περαιτέρω καταστροφή της Ουκρανίας. Η ασθένεια τον έκανε πραγματικό σύμμαχο της Μόσχας, στον αγώνα του κατά του Τόμου".

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ευστράτιος γράφει: "Χρησιμοποιώντας την ασθένεια του Πατριάρχη, η Μόσχα τον ταπεινώνει και τον καταστρέφει, δίχως να μπορεί πλέον να το καταλάβει. Οι ειδικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου κάνουν αντίποινα για το γεγονός ότι τα έσπασε κάποτε μαζί τους. Τώρα, πολλά χρόνια αργότερα, η ευκαιρία προέκυψε για να επιστρέψουν, δεδομένου ότι ο εχθρός τους καταστρέφει τον εαυτό του και εξευτελίζεται". Μάλιστα ο Ιεράρχης ενθαρρύνει όλους να προσεύχονται για τη σωματική και πνευματική υγεία του αξιότιμου Πατριάρχη.

Για το ίδιο θέμα ο δημοσιογράφος και αναλυτής Yurii Butusov, σε ουκρανική ιστοσελίδα, συμπεραίνει: "Ο άνθρωπος ανατράπηκε από την κορυφή, η κοινωνία τού έδωσε σεβασμό και τιμή, επειδή όλοι πίστευαν ότι αγωνίζεται για αρχές στη ζωή του. Και έριξε ένα κομμάτι σ@@@ά στο εγκέφαλό του, για να δείξει ότι αγωνίστηκε για μια καρέκλα στην εξουσία. Θεραπεύεται; Νομίζω ότι ο άνθρωπος που έχει περάσει τόσα πολλά, δεν στάθηκε στο ύψος του, αποδείχθηκε δε ότι βρίσκεται στο όριο του. Πρέπει να τον θυμόμαστε όπως ήταν κατά τη στιγμή των ενεργειών αξιοπρέπειας και τιμής"