e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Άρχων Γιανναράς: "Το Πατριαρχείο σηκώνει τον σταυρό προπηλακισμών και απειλών της επηρμένης οφρύος των αριθμητικά ισχυρών"


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι “το πάντοτε αναλούμενο και ουδέποτε δαπανώμενο” κεφάλαιο αρχοντιάς του εκκλησιαστικού Ελληνισμού. Από πού αντλείται ακενώτως το “τζιβαϊρικόν πολυτίμητο” κεφάλαιο αρχοντιάς; Το όρισε η κεφαλή και ποδηγέτης της Εκκλησίας: “Ο θέλων πρώτος είναι, έστω πάντων έσχατος… Τις γαρ μείζων, ο ανακείμενος ή ο διακονών; Ουχί ο ανακείμενος; Εγώ δε ειμί εν μέσω υμών ως ο διακονών”.

Είμαι ευγνώμων για την τιμή, την αγάπη και την εμπιστοσύνη, να με ονοματίζει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχοντα, κατά τις παραδόσεις του Φαναρίου. Η ιδιαιτερότητα της ευγνωμοσύνης προκύπτει από την ιδιαιτερότητα της ιστορικής στιγμής. Ειδικά σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο αξιώνεται από τον Θεό να ζει το μεγαλείο της άκρας ταπείνωσης, λοιδορούμενο, θλιβόμενο, κακουχούμενο, όχι από εναντίους και αντιπάλους, αλλά από τα “κύκλω της τραπέζης του έκγονά του”.

Ζούμε τη δοκιμασία, τα “έκγονα” της πρωτοκάθεδρης εκκλησιαστικής πατρότητας να διολισθαίνουν στην ευτέλεια των θρησκευτικών αποκυημάτων του εθνικισμού.

Το Πατριαρχείο, για άλλη μία φορά, σηκώνει τον σταυρό προπηλακισμών και απειλών της επηρμένης οφρύος των αριθμητικά ισχυρών, βεβαιώνοντας την αρχοντιά του λειτουργήματός του.

Ομότ. Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, Άρχων Μέγας Ρήτωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

Η διαδικτυακή "Ημέρα Ζακύνθου" για τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του "Αληθώς"


Με τη Γιορτή Οικολογίας 2019 του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (30.8.2019), ασχολήθηκε η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (2.9.2019). Δείτε το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους!

Κληρικός της εν Ουκρανία νέας Εκκλησίας στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Έχει γίνει θέμα και είδηση ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός δέχτηκε Ιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας. Πού άραγε βρίσκεται η είδηση ή το μεμπτό; Ως Ιεράρχης των Νέων Χωρών, διατηρώντας μάλιστα άκοπο ομφάλιο λώρο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν έχει εχθρότητα με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Εκείνο διέκοψε την κοινωνία με τον Πρώτο των Ορθοδόξων, οδηγούμενο -φευ!- στην αυτοαπομόνωση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αντίθετα, συνεχίζει να αναφέρει τον Πατριάρχη Κύριλλο στα Δίπτυχα.

Όπως όμως δέχεται τον εκ Ρωσίας Ιεράρχη ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός, άλλο τόσο και με πολλή θερμότητα δέχεται τον π. Νικόλαο, κληρικό εκ της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μάλιστα δε ανήκοντα στον Σεβ. Μητροπολίτη Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρο. 

Όπως μαρτυρά το βίντεο που δημοσιεύουμε, ο άγιος Διδυμοτείχου δέχεται αυτόν και την πολύτεκνη οικογένειά του φιλόστοργα και φιλόξενα, έχει τον ιερέα πλάι του στη θεία Λειτουργία (στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019), ο ίδιος μεταφέρει τους φιλοξενουμένους του με το αυτοκίνητο, κυρίως όμως κάνει και δηλώσεις στην κάμερα, μες από τις οποίες αποστέλλει χαιρετισμό αγάπης στην εν Ουκρανία Εκκλησία και στον Μητροπολίτη Αλέξανδρο. 

Δείτε το βίντεο και τις σχετικές φωτογραφίες που ακολουθούν:
Αρχή της Ινδίκτου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο Lagos της Νιγηρίας


Με την ευκαιρία της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 (Αρχή της Ινδίκτου), ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος προεξήρχε της ευχαριστιακής συνάξεως στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Lagos Νιγηρίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Αλέξανδρος τέλεσε τον Αγιασμό για την νέα χρονιά και απηύθυνε ευχές και νουθεσίες προς τον κλήρο και το λαό της Μητρόπολης προσκαλώντας όλους σε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια πνευματική, και όχι μόνο, αναγέννηση χρησιμοποιώντας τους λόγους του Νεεμία «αναστώμεν και οικοδομήσωμεν». Αντιμέτωπη η τοπική Εκκλησία με πολλές προκλήσεις οφείλει να προσεύχεται θερμά στον Κύριο να της δώσει την δύναμη και την αποφασιστικότητα να σταθεί και να «ξαναχτίσει τα τείχη Ιερουσαλήμ». Και, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης, το ξεκίνημα γίνεται από τους κληρικούς, οι οποίοι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε 3ήμερο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος του ιερέα στον 21ο αιώνα: Ποιμαντικές, λειτουργικές και ιεραποστολικές προκλήσεις» που θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου 2019.

Στην συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στον εορτασμό της ημέρας προστασίας περιβάλλοντος και τις πρωτοβουλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τις δράσεις του οποίου ακολουθούν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και φυσικά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να δίνει τη μαρτυρία του και σε αυτόν τον χώρο. Αμέσως μετά αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριάρχου από τον Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα. 

Κατακλείοντας ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία τα τελευταία χρόνια και ζήτησε από όλους να προσεύχονται για την Κτίση και να σέβονται τη δημιουργία του Θεού.
Προετοιμασίες για την έκθεση ελληνικών εθνικών ενδυμασιών διά χειρών Σοφίας Αθ. Τσιάρα (3.9.2019)


Εδώ, στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", έχομε σύντονες προετοιμασίες για την επικείμενη νέα Έκθεση Τέχνης, που διοργανώνουμε στο πλαίσιο των εφετινών δράσεων.
     Θυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους ότι πρόκειται για Έκθεση εθνικών Ενδυμασιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Επτάνησα, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη), σε πενήντα (50) κούκλες, τις οποίες έχει δημιουργήσει και παρουσιάζει η κ. Σοφία Αθ. Τσιάρα.
     Η κ. Τσιάρα κατάγεται από το Μπανάτο Ζακύνθου, ζει μόνιμα στην Αθήνα, εργάζεται ως ιατρός Νευρολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς", στον δε ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική και την δημιουργία ενδυμασιών της Ελλάδας.
     Η εν λόγω Έκθεση, που θα λειτουργεί στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Μπανάτου (πλησίον του Ναού της Παναγούλας), θα διαρκέσει από την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου έως την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 8 μ.μ..
Η περιβαλλοντική σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" [video]


Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου “ΑΛΗΘΩΣ” συνεχίζει τις μορφωτικές συνάξεις του, για ένατο συνεχές έτος, κατά το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
     Η επίσημη αρχή της νέας περιόδου πολιτισμικών δράσεων πραγματοποιήθηκε το δειλινό της Παρασκευής, 30ής Αυγούστου 2019 στο πλάτωμα της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου.
     Η συγκεκριμένη σύναξη ήταν στην ουσία Γιορτή Οικολογίας, στο πλαίσιο της 1ης Σεπτεμβρίου - Εκκλησιαστικής Πρωτοχρονιάς και καθιερωθείσης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ημέρας Προσευχών για το Φυσικό Περιβάλλον. 
     Κατ' αρχήν έγινε Αρχιερατικός Αγιασμός με το Χέρι του Αγίου, ακολούθως δε αναπέμφθηκε Ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί από ετών στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, για να ψάλλεται σε ανάλογες Ακολουθίες, με την ευκαιρία μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος (1/9). 
     Ακολούθως έγινε γλαφυρή Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, με θέμα: «Οι νέοι Όσιοι Ιάκωβος ο εν Ευβοία και Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον ως ποίημα του Δημιουργού Θεού». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου για τη θεολογική παρακαταθήκη του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ
Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα “Η θεολογική παρακαταθήκη του πρωθιερέως Γεωργίου Φλωρόφσκυ” κήρυξε το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Σας υποδεχόμεθα εν χαρά και αγαλλιάσει και σας καλωσορίζομεν εγκαρδίως εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου και εις το ιστορικόν Κέντρον της Ορθοδοξίας, διά να τιμήσωμεν ομοθυμαδόν την συμπλήρωσιν τεσσαρακονταετίας από της εκδημίας του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ, μιάς εμβληματικής φυσιογνωμίας της Εκκλησίας και της Θεολογίας, σπουδαίου μελετητού των Πατέρων, καθηγητού και συγγραφέως, ονομαστού θεολόγου και, κατά τον μαθητήν αυτού άγιον Περγάμου, «οικουμενικού διδασκάλου», πάμπολλα και πολυτιμότατα προσενεγκόντος εις την Εκκλησίαν του Χριστού, εις την καλήν μαρτυρίαν αυτής εις την εποχήν μας, αλλά και εις την Οικουμενικήν Κίνησιν και την ευδόκιμον παρουσίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις αυτήν”, σημείωσε ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στους Ιεράρχες, κληρικούς, διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και τους Θεολόγους από όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στο Συνέδριο, που διοργανώνει στην Πόλη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Θεσσαλονίκης.

“Το έργον του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ είναι και θα παραμείνη και διά τας επερχομένας γενεάς πηγή εμπνεύσεως και προσανατολισμού της θεολογικής εργασίας. Κεντρικός άξων της σκέψεως και της μαρτυρίας του Φλωρόφσκυ ήτο η «δημιουργική επιστροφή εις τους Πατέρας», διά την ορθήν κατανόησιν και την εφαρμογήν της οποίας ηνάλωσε την υπερπεντηκονταετή ενασχόλησίν του με την θεολογίαν”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: “Γεγονός καθοριστικής σημασίας διά την ιστορίαν και την ταυτότητα της Εκκλησίας και της θεολογίας είναι κατά τον Φλωρόφσκυ η σύζευξις Ελληνισμού και Χριστιανισμού, οι κύριοι συντελεσταί της οποίας ανήκουν εις την χορείαν των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων, οι οποίοι, όπως γράφει, επέτυχαν να εκφράσουν αριστοτεχικώς και χωρίς μινιμαλιστικάς εναρμονίσεις, με την γλώσσαν και την ορολογίαν της ελληνικής φιλοσοφίας, «μία εξ ολοκλήρου καινούργια εμπειρία»”.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με έμφαση στην προσφορά του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ στην Οικουμενική Κίνηση.

“Συμμετείχεν εις τον διαχριστιανικόν διάλογον, είχε σημαντικόν ρόλον εις την ίδρυσιν και την ανάπτυξιν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, εμελέτα τα έργα των δυτικών θεολόγων, συνεζήτει με αυτούς, παρέπεμπε χωρίς δισταγμόν εις τα κείμενά των και ανεδείκνυε την αξίαν των Πατέρων της Εκκλησίας διά την ανακάλυψιν και συνειδητοποίησιν της κοινής κληρονομίας των Χριστιανών. Κατά τον Φλωρόφσκυ, όλοι οι Χριστιανοί «κατά κάποιο τρόπο ανήκουν στον ίδιο πνευματικόν χώρο». Δεν πρόκεται περί «παραλλήλων παραδόσεων», αλλά περί μιάς παραδόσεως, η οποία ηλλοτριώθη και διεσπάσθη. Υπάρχει μία «αρχική συγγένεια στο κοινό παρελθόν», την οποίαν οφείλομεν να ενθυμώμεθα πάντοτε. […] Ανατολή και Δύσις είναι μέρη του ενός χριστιανικού κόσμου, που, κατά το σχέδιον του Θεού, «δεν έπρεπε να είχε διασπασθή». «Η τραγωδία της διαιρέσεως είναι το μεγαλύτερο και κρισιμώτερο πρόβλημα της χριστιανικής ιστορίας». Αν αυτό κατανοηθή, τότε υπάρχουν βάσιμοι ελπίδες διά την αποκατάστασιν της χριστιανικής ενότητος.”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος, αναφερόμενος στις θεολογικές θέσεις του Φλωρόφσκι, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Τούτο υπήρξε το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθ᾿ όλην την μακράν συμμετοχήν του εις την Οικουμενικήν Κίνησιν, όχι ως απλούς εταίρος, αλλά ως εις εκ των θεμελιωτών της. Χωρίς θεολογικούς μινιμαλισμούς, προσεγγίζομεν την Ορθόδοξον Παράδοσιν εν τη ιστορική αναφορικότητι αυτής προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, εν κοινή πεποιθήσει μετά του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ, ότι «όλες οι δυνατότητες της Ορθόδοξης παράδοσης μπορούν να φανερωθούν και να πραγματωθούν μόνο στο πλαίσιο μιάς σταθερής επαφής με σύνολο το χριστιανικό κόσμο». Πιστεύομεν ότι οι επίσημοι διαχριστιανικοί θεολογικοί διάλογοι ενισχύονται διά της συμβολής των Θεολογικών Σχολών και του ακαδημαικού λόγου, διά του «διαλόγου της ζωής» εις τον καθημερινόν βίον των χριστιανών, αλλά και διά της επικοινωνίας και των συναντήσεων των αρχηγών των Εκκλησιών και των Ομολογιών. Γενικώτερον, θεωρούμεν ότι η Οικουμενική Κίνησις απελευθέρωσε αξιολόγους δημιουργικάς δυνάμεις εν τω χριστιανικώ κόσμω.”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε τη σημασία που έχει η διατύπωση του λόγου της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

“Ο λόγος της Ορθοδοξίας είναι πολύ αληθινός, διά να μείνη εις το περιθώριον της συζητήσεως περί των μεγάλων συγχρόνων ερωτημάτων και προβλημάτων. […] Απαιτείται μελέτη, επισταμένη θεολογική εργασία, «γρήγορος νούς» και «καθαρά καρδία» διά να μας αποκαλυφθή ο πλούτος της Πατερικής σοφίας, διά να εύρωμεν τας απαντήσεις εις πολλάς παρανοήσεις της Ορθοδόξου διδασκαλίας, αι οποίαι κυκλοφορούν σήμερον εντός και εκτός του χώρου της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερον ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αι αυταί θέσεις, αι οποίαι εμφανίζουν την Ορθοδοξίαν ως κλειστήν, εθνοκεντρικήν, άνευ πραγματικού ενδιαφέροντος διά τον διάλογον με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον και διά την συνάντησιν με τον σύγχρονον πολιτισμόν, διατυπούνται υπό μεν των εκτός με κριτικήν και επικριτικήν διάθεσιν, υπό δε των εντός ως έπαινος, ως χαρακτηριστόν του γνησίου Ορθοδόξου φρονήματος και της πιστότητος εις την παράδοσιν των Πατέρων.

Ενώπιον όλων αυτών των προκλήσεων, κατανοούμεν άπαντες την σημασίαν της ενότητος της Ορθοδοξίας και της κοινής Ορθοδόξου εκκλησιαστικής και θεολογικής μαρτυρίας. Ζώμεν εντόνως τας διαφωνίας μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών εις το θέμα της σχέσεως της Εκκλησίας με τον σύγχρονον κόσμον. Εβιώσαμε, πόσον εύθραστος είναι η πανορθόδοξος ενότης και εις την περίπτωσιν της συγκλήσεως και πραγματοποιήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, καθώς και εις το ζήτημα του Ουκρανικού αυτοκεφάλου.

Δυστυχώς, η ευχαριστιακή και η εσχατολογική ταυτότης της Εκκλησίας απειλούνται σήμερον όχι μόνον από το πνεύμα της εκκοσμικεύσεως, αλλά και από τάσεις αγόνου πνευματικότητος και ευσεβείας εντός του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και από τας εντάσεις εις τας διορθοδόξους σχέσεις.”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Η εργαλειοποίησις της Θείας Ευχαριστίας και η μετατροπή της εις μέσον ασκήσεως εκκλησιαστικής πολιτικής και πιέσεων αποκαλύπτει αλλοτρίωσιν και απομάκρυνσιν από τας βασικάς αρχάς της Ευχαριστιακής Εκκλησιολογίας, η οποία, ομού με την «Επιστροφήν εις τους Πατέρας» και την συνδεομένην με αυτήν ανάπτυξιν της θεολογικής ανθρωπολογίας του προσώπου, αποτελεί την καθοριστικήν σύγχρονον συμβολήν της Ορθοδοξίας εις την χριστιανικήν θεολογίαν και εις τον πνευματικόν πολιτισμόν. Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς υπενθυμίζει ότι ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ εις το έργον του «Δρόμοι της Ρωσικής Θεολογίας», περιγράφει την πορείαν της Ρωσσικής Χριστιανοσύνης μετά την Άλωσιν ως «αποξένωσιν από την πατερική ελληνικότητα», ως βαθμιαίαν απώθησιν κάθε «καταλοίπου ελληνικότητος» εις την εκκλησιαστικήν εμπειρίαν, γεγονός το οποίον ισοδυναμεί με απομάκρυσιν από την «λογικήν της ορθόδοξης Εκκλησιολογίας» και με σύνδεσιν της χορηγηθείσης εις την Ρωσσικήν Εκκλησίαν Πατριαρχικής αξίας με «εθνοφυλετικάς φιλοδοξίας εξουσιαστικής αυτονομίας». Την ελληνικήν, «πνευματική καθολικότητα», βλέπει ο κύριος Γιανναράς ενσαρκωμένην και εκπεφρασμένην εις τον υπερεθνικόν θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος «αντιπροσωπεύει μία δυνατότητα ζωής πάντοτε επίκαιρη».
Την εκκλησιολογικήν λειτουργικότητα του υπερεθνικού χαρακτήρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξαίρει και ο άγιος Περγάμου, λέγων: «Η φύση της διακονίας του και ο προορισμός του είναι να διακονεί όλους τους ορθόδοξους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και γλώσσας, και γι᾿ αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με χώρους και περιβάλλοντα στενά εθνικά. Η θεία Πρόνοια το έταξε εκεί που είναι, για να μην μπορεί κανείς να διαβάλει και να αμφισβητεί τον υπερεθνικό του χαρακτήρα, βάσει του οποίου και καλείται να διαδραματίσει αποφασιστικόν ρόλο στις ημέρες μας». Η λύσις των τρεχόντων προβλημάτων της Ορθοδοξίας δύναται να επιτευχθή μόνον με απόλυτον πιστότητα εις την παράδοσιν της Εκκλησίας και την εφαρμογήν των θεολογικών, κανονικών και εκκλησιολογικών κριτηρίων. Εάν Ανατολή και Δύσις δεν είναι δυνατόν, όπως υποστηρίζει ο Φλωρόφσκυ, να υπάρξουν ως ανεξάρτητοι μονάδες, είναι αδιανόητον, αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι να λειτουργήσουν ως αυτάρκεις οντότητες, χωρίς να αλλοιωθή ο πυρήν της Εκκλησιολογίας και η ζωτική αρχή της συνοδικότητος.”.

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου, Επιτίμου Προέδρου του Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο π.Γεώργιος Φλωρόφσκυ υπήρξε ρηξικέλευθος θεολόγος και καθηγητής, και έχει χαρακτηριστεί ως ο “πρύτανης των Ορθοδόξων θεολόγων” του εικοστού αιώνα.

Η εμπνευσμένη έκκλησή του προς τους θεολόγους να επιστρέψουν στις πατερικές πηγές και να αποκτήσουν το πνεύμα των Πατέρων, καθώς και προς την Εκκλησίαν να διαλεχθεί με τις ισχυρές ιστορικές και οικουμενικές προκλήσεις της εποχής μας, αποτέλεσαν ορόσημο για την Ορθόδοξη θεολογία και επηρεάζουν την χριαστιανική σκέψη μέχρι και σήμερα.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο

2η ημέρα Διεθνούς Συνεδρίου για τη θεολογική παρακαταθήκη του μακαριστού πρωθιερέως Γεωργίου Φλωρόφσκυ [live]


Συνεχίζονται σήμερα (2.9.2019) και μεταδίδονται απευθείας από την Κωνσταντινούπολη οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πρύτανη της Θεολογίας, μακαριστό Πρωθιερέα Γεώργιο Φλωρόφσκυ, που διοργανώνει αυτές τις ημέρες το Οικουμενικό Πατριαρχείο.