e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Βαρθολομαίος: «Προσφέρουμε τον καλύτερον εαυτόν μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν»


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αγκαλιάζει» ολόκληρη την Ορθοδοξία και σε ό,τι το αφορά επιδιώκει την «πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε μοναχούς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας, στο εκκλησάκι εντός της σχολής, στο Άγιο Όρος.

Ο δορυφόρος της Μόσχας Μπάτσκας Ειρηναίος ως λέων ωρυόμενος ζητεί τίνα καταπίη


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, αυτή τη φορά, εξαπέλυσε ο Επίσκοπος της Σερβικής Εκκλησίας Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλοβιτς), με αφορμή την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Το σχετικό, εμπρηστικό, κείμενό του δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Επισκοπής Μπάτσκας, αλλά και στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας, ωσάν ο Πατριάρχης Ειρηναίος και γενικά η Σερβική Εκκλησία να εκπροσωπείται από τον δορυφόρο της Μόσχας, Μπάτσκας Ειρηναίο. 
Φυσικά το κείμενό του κάνει πλέον τον γύρο του διαδικτύου και στα ελληνικά, ιδιαίτερα στους φιλορωσικούς ιστότοπους, με τίτλους σαν κι αυτόν: «Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία: Η αναγνώριση των σχισματικών από την Ελλάδα θα εμβαθύνει το σχίσμα», όπου φαίνεται καθαρά ότι ο Μπάτσκας θεωρείται ως η φωνή και η γνώμη της Εκκλησίας της Σερβίας. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες οι οποίοι δεν στοιχούνται στην γραμμή του. 
Ας δούμε τα κύρια σημεία του κειμένου του Μπάτσκας. 

Ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπαιδίου


ΑΠΕ-ΜΠΕ. Του απεσταλμένου Φ. Γρηγοριάδη
Φωτογραφίες: orthodoxianewsagency.gr

Σε Πνευματικό Κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση, κατά την επίσκεψη του στη μονή.

Οι μεταλλάξεις του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;


Η αδιαμφισβήτητη ρητορική και συγγραφική δεινότης του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ μπορεί να λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για τις κατά καιρούς μεταλλάξεις του, όχι όμως για όλους... Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, και οι νουνεχείς και σώφρονες που και μνήμη έχουν και κρίση. 
     Και θυμούνται, για παράδειγμα, ότι όταν ο Σεβασμιώτατος, ως μη ώφελε, ανακατευόταν στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Σερβίας, για να υποστηρίξει -μαζί με τον έτερο "συνήθη ύποπτο", τον Κυθήρων Σεραφείμ- τον καθηρημένο Μητροπολίτη Αρτέμιο, δεν είχε πει τα καλύτερα λόγια για την Εκκλησία της Σερβίας και ιδιαίτερα για τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, ο οποίος ήταν ο κύριος "εκτελεστής" της καθαίρεσης του Αρτέμιου και με τον οποίον είχαν ανταλλάξει επιθετικές ανακοινώσεις την εποχή εκείνη...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου [video]


Συμβαίνει τώρα (μεσημέρι 21ης Οκτωβρίου 2019) στη Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, όπου εισόδευσε -υψηλός επισκέπτης- ο κυριάρχης Επίσκοπος του Άθωνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄.
[Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου - Αριστείδης Βικέτος]

Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου ο π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης


Μετά πολλής χαράς αναγγέλλουμε ότι ο αγαπητός μας Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης, Εφημέριος του Ελληνορθόδοξου Ναού Τριών Ιεραρχών Αννόβερο Γερμανίας, εξονομάσθηκε "Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου" εκ μέρους του αρμοδίου προς τούτο, Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.