e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Το ραντεβού των 5 παρά 5 ακριβώς


Σημείωμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 12.11.2019

Κάθε απόγευμα στις 5 παρά τέταρτο ξεκινάμε από το σπίτι για τον πλησιέστερο ναό. Δέκα λεπτά περπάτημα και είμαστε ήδη στο αναλόγιο για τον εσπερινό. Στα μέσα της διαδρομής οφείλω να αφιερώσω περί το μισό λεπτό στο καθιερωμένο ραντεβού. Ο μικρός μου φίλος, ο γενναίος κτηνοτρόφος που σέρνει ίσα με δέκα αγελάδες, ισχνές, με κέρατα που ξεπερνούν το μπόι του, με περιμένει κοιτώντας επίμονα το χωματόδρομο. Δεν έχει ρολόι, μάλλον αγνοεί την ύπαρξή του. Έχει το στομάχι του να του θυμίζει το πότε περνάω. Μόλις με δει, τρέχει. Ευγενικά απλώνει το χέρι, και παίρνει ότι του δώσω. Πολλές φορές τα καταναλώνει με το περιτύλιγμα. Ειδικά τις τσίχλες. Τα μάτια του γυαλίζουν στη θέα της συμπυκνωμένης ζάχαρης. Ίσως είναι η μοναδική τροφή της ημέρας. Στο τέλος πάντα μου αρπάζει το χέρι για να το φιλήσει. Όχι γιατί είναι χριστιανός, αλλά γιατί νιώθει ευγνωμοσύνη. Και πάντα το τραβώ, προτάσσοντας το μάγουλο μου. Κάπως έτσι, με λίγο γλυκό σάλιο στα γένια μου διαβάζω καθημερινά τα γράμματα του Εσπερινού. Και νιώθω ειλικρινά ευτυχισμένος. Δόξα Τον!

ΘΕΟΔΩΡῼ ΠάΠᾼ (ακροστιχίς)Ποίημα τοῦ Κων/νου Δ. Μενιδιάτη
Θεολόγου και Δρος Χημείας ΕΚΠΑ

Θ
είας βουλῆς ἄγγελος μέγιστος Σὺ Πάτερ Μακαριώτατε
Ε
πισκοπῆς Ἀλεξανδρέων ὁ παμφαὴς καὶ ἄσβεστος φάρος
δὸν ἀσφαλεστάτην καὶ ἀκλινῆ ἀπλανῶς καταδεικνύεις.
Δ
ωροφορεῖς τῇ Πρωταρίστῳ Κεφαλῇ ἔλαιον ἀγαλλιάσεως
αν τοῦ ἐνδύματος Αὐτοῦ δαψιλῶς ἐπιρραίνων μύρῳ ἀδελφικῷ.
Ρ
οιζηδὸν τὰς τῶν ἐναντίον δυνάμεις ὁλοτελῶς διαλύεις
Ο
ὐκρανῶν Ἐκκλησίαν ὡς πατὴρ οἰκτιρμῶν σήμερον ἀναδέχεσαι
Υ
ἱοὺς καὶ θυγατέρας μεμακρυσμένους ἐνθέως περιπτυσσόμενος.


Τ
είχισον Ἐκκλησίαν νεόφυτον ἀλαλήτοις Σου στεναγμοῖς
λῃ σου καρδίᾳ καὶ χείλεσι, Πάτερ, Δεσπότην Ἰησοῦν καθικέτευε
μνοις καὶ ὠδαῖς ἡμέραν καὶ νύκτα Θεὸν Πατέρα δοξολόγησον.


Κ
ύριε Κύριε, Πατριάρχην Θεόδωρον σκέπε διηνεκῶς
άβδον εὐθύτητος ἐγχείρησον στιβαραῖς Αὐτοῦ χερσίν
λιακάς σου ἀκτῖνας τοῦ Πνεύματος Αὐτὸν καταύγασον
Τ
ήρησον Αὐτὸν σῷον, ἔντιμον καὶ ὑγιῆ εἰς ἔτη πλεῖστα.
λβιον Ποιμένα καὶ τῶν θείων Ἀποστόλων ἑπόμενον, Κύριε,
Σ
ῶσον καὶ διαφύλαξον Αὐτὸν ἀπὸ πάσης ἐπιβουλῆς.


Π
εντακόρυφον τῆς Ἐκκλησίας Κράτος ἀλώβητον μένει
λκάδα Χριστοῦ νοητὴ εἰς πόντον τὸν γαληνότατον καὶ
Λ
ιμένα τὸν εὔδιον καὶ ἀσφαλέστατον καταπλέει γοργῶς.
Λ
αὸς ὁ Χριστοφιλὴς τὸν Ποιμένα καὶ Διδάσκαλον εὑρίσκει
ποστρεφόμενος νῦν ψευδαδέλφων τὰς ματαίας φωνάς.


Τ
εταραγμένα ὕδατα, Πάτερ Μακαριώτατε, μωσαϊκῶς εἰρηνεύσας
κρῳ σου δακτύλῳ, τοῦ θείου Μάρκου, Σὺ ὁ τρισόλβιος διάδοχος


δώκας πᾶσι τοῖς Προέδροις ὑπογραμμὸν τὸν ἀκριβέστατον
Τ
ῆς ἀληθείας τὸν τύπον καὶ τῶν κανόνων τὴν ὑποτύπωσιν
ρωικῶς καὶ ἀνδρείως ὡς Κρήτης τὸ μέγα καὶ ἱερὸν βλάστημα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ορθόδοξη Ενορία της Brugge


Στην Ορθόδοξη ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλη Brugge αφίχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο Bernard Peckstadt και το ποίμνιο της ενορίας, το οποίο απαρτίζεται από Ορθόδοξους πιστούς κάθε καταγωγής που διαμένουν στην περιοχή, ενώ η λειτουργική της γλώσσα είναι κυρίως τα Φλαμανδικά. Η εν λόγω ενορία ιδρύθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Εξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, όταν ακόμα ήταν Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Βελγίου, ενώ σήμερα την ενορία διακονεί ο κατά σάρκα αδελφός του.

Ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Μητροπολίτη Δωδώνης για τα ονομαστήριά του


Παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου απόψε και, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος δεν θα δεχθεί εφέτος για τα ονομαστήριά του, διότι βρίσκεται στη Μύρινα της Λήμνου για την προετοιμασία της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Μολοντούτο, πριν λίγη ώρα (12.11.2019), ο ίδιος ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για να του ευχηθεί και να του εκφράσει φιλικά αισθήματα, δεδομένου ότι ο Σεβ. Δωδώνης και ο Κύριος Πρόεδρος γνωρίζονται παλαιόθεν και συνδέονται με ειλικρινή φιλία, την οποία διατηρούν!

Συνάντηση της Επιτροπής Ορθοδόξων (CROCEU) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Στο πλαίσιο των εορτασμών του Χρυσού Ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου ο Α.Θ.Π. κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου την Επιτροπή Αντιπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU).

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ


Το πρωΐ της 11ης Νοεμβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση και συνεργασία με τα μέλη της Ορθοδὀξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στις Βρυξέλλες και διήρκησε περίπου πενήντα λεπτά.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μνημόνευσε τον Κιέβου Επιφάνιο στη Λεμεσό Κύπρου | The Patriarch of Alexandria commemorates Metropolitan Epiphanius of Kyiv in Limassol, Cyprus [video]


Κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την 12η Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πολιούχου και Προστάτου της Λεμεσού, στην Κύπρο, ο προεξάρχων Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ μνημόνευσε στα Δίπτυχα μετά των λοιπών Προκαθημένων και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ, Προκαθήμενο της νεοσύστατης 15ης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο οικείος Ποιμενάρχης, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, και φυσικά πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Λεμεσού.

Είναι η δεύτερη φορά που ο δεύτερος τη τάξει Πατριάρχης της Ορθοδοξίας μνημονεύει τον Κιέβου Επιφάνιο, μετά την πρώτη επίσημη μνημόνευση που έγινε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καΐρου, την 8η Νοεμβρίου 2019, οπότε και επισήμως ανακοινώθηκε από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ελληνορωσική προπαγάνδα κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος


Δυστυχώς, οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας επιμένουν να διασπείρουν ψεύδη και απειλές κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε από το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI, ο γνωστός Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, αναπαρήγαγε επισήμως  στο κανάλι του στο Telegram τα fake news που εγράφησαν σε περιθωριακά προπαγανδιστικά ελληνικά ιστολόγια ότι τάχα ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ απαγόρευσε στους Ουκρανούς προσκυνητές, με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Βίνιτσα Συμεών και Περεγιασλάβ Αλέξανδρο, να λειτουργήσουν στη Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα (στην πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώσαμε και από επίσημη πηγή της Μητροπόλεως Ύδρας, οι δύο Μητροπολίτες δεν πήγαν ποτέ στην Αίγινα, ούτε και ζήτησαν να λειτουργήσουν εκεί). Η προέλευση αυτής της ψευδούς προπαγάνδας που επί ημέρες προσπαθεί να εμπλέξει το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ και την Αίγινα μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα από πού προέρχεται... Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος είχε αποδοκιμάσει σκληρά και δημόσια δύο κληρικούς του, οι οποίοι αυθαίρετα, χωρίς ευλογία και εξουσιοδότηση, πήγαν στο Κίεβο, συλλειτούργησαν με τον Ονούφριο και προέβησαν σε δηλώσεις δήθεν... εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος!...