e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Νέο "Αληθώς": Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, διάλεξη για την τέχνη των Χριστουγέννων και εικαστική έκθεση (29.12.2019)


Έχουμε τη χαρά να γνωστοποιήσουμε την προσεχή δράση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ: 
Την ερχόμενη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, τελευταία Κυριακή του 2019, ώρα 7 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω και στο πλαίσιο της εορτής της Θείας Γέννας, ο αγιογράφος και ζωγράφος κ. ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΑΖΗΣ-ΣΕΝΤΗΣ θα παρουσιάσει -με διαφάνειες- την εργασία του: «Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ. ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ».
Αμέσως μετά, η Μικτή Χορωδία «Το Φιόρο του Λεβάντε», υπό την διεύθυνση του κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΛΛΙΑ, θα παρουσιάσει συναυλία με δημοφιλή εορταστικά ακούσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το ίδιο βράδυ (29/12) και μετά το πέρας της συναυλίας, στην διπλανή Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης, θα γίνει καταληκτήρια επίσκεψη των φιλότεχνων ενδιαφερόμενων στην Έκθεση αγιογραφικών και  κοσμικών έργων τέχνης του κ. Νίκου Μπιάζη-Σεντή.
Όσοι φιλέορτοι και φιλότεχνοι, καλοδεχούμενοι και σε αυτή τη βραδιά του "Αληθώς"!

Η εν Αμερική Χειροτονία του Επισκόπου Αμισού κ. Ιωακείμ [live video]


Σήμερα, Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 22α Δεκεμβρίου 2019, τελείται η Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Αμισού κ. Ιωακείμ, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Ουάσινγκτον. Την χειροτονία  τελεί ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Κυριακή προ Χριστουγέννων 2019 στον Άγιο Στέφανο Παρισίων

Επίσκοπος Μελιτηνής: η θυσιαστική πορεία των Χριστιανών αποτελεί καταξίωση


Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι λειτούργησε την Κυριακή προ των Χριστουγέννων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας.

Κυριακή προ Χριστουγέννων στο Νιχώρι, νέος Άρχων Μεγάλης Εκκλησίας και άλλα νέα, 22.12.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Νικολάου τῆς Κοινότητος Νεοχωρίου, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, 22ας Δεκεμβρίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξε, κατά τήν τάξιν, ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος. 
Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.

Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 22.12.2019, στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής προ των Χριστουγέννων, 22α Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Κατ' αυτή την ημέρα έγινε το Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού ιερέως Ιωάννου Ζαρκάδη (+ανήμερα Χριστούγεννα 2018). 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας αναφέρθηκε συνοπτικά στην ταπεινή και θεοπρεπή φυσιογνωμία του μνημονευόμενου Κληρικού και αγαπητότατου συντοπίτη μας παπαΓιάννη, εκζητώντας τις πρεσβείες του ενώπιον του Θρόνου της θείας Μεγαλειότητας.
     Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι κ.κ. Ιεροψάλτες Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος, Διονύσιος Μούσουρας και Παναγιώτης Μούσουρας.

Στην όαση της Μονής Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Ιορδανία


Παρόλο που δεν βρίσκεται στην έρημο, η περιοχή της Ιορδανίας δίπλα στον ποταμό Ιορδάνη είναι και αυτή ένας τόπος ξερός, χωρίς βλάστηση. Γι΄ αυτό όλοι όσοι περνούν δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μένουν έκπληκτοι με εκείνο που αντικρίζουν: ένας μικρός παράδεισος με διάφορα δέντρα, φυτά, λουλούδια και... πουλιά! Ο χώρος γεμάτος χρώμα από τις βουκαμβίλιες, που ως Έλληνες έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε να χρωματίζουν τα λευκά σπίτια των νησιών μας και να που τώρα, μπροστά μας, γίνονται πολύχρωμες πινελιές που πλαισιώνουν το τοπίο της ώχρας που κυριαρχεί στην Ιορδανία.