e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών Χανίων


Εσπέρας Κυριακής, 9ης Φεβρουαρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών Χανίων, όπου εξαιρέτως τιμάται ο Άγιος Ιερομάρτυς. 
     Εκεί, ως γνωστόν, έχει από χθες τεθεί σε προσκύνημα το χαριτόβρυτο Χέρι του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο. Απόψε εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και συμπαρισταμένων προσευχητικώς των Σεβ. Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. 
     Σημειωτέον, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, μετά την πρωινή θεία Λειτουργία επέστρεψε στη Ζάκυνθο, ώστε αύριο να βρίσκεται επικεφαλής της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στο Ποτάμι Ζακύνθου.
[Φωτοανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης] 

Συνεορτασμός αύριο των Αγ. Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου εν Βανάτω Ζακύνθου
Ως Ενορία είμαστε πανέτοιμοι για τον αυριανό συνεορτασμό των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου των θαυματουργών, στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, δεδομένου ότι συνδέεται πνευματικά η περιοχή μας και με τους δύο. 
     Του μεν Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει από αιώνος ωραία Εικόνα, σε ξυλόγλυπτη Καθέδρα και απότμημα λειψάνου του Αγίου, του δε Αγίου Βλασίου μνημονεύεται Μονή, στο κέντρο του Μπανάτο, το 1495.
     Έτσι αύριο, 10 Φεβρουαρίου 2020, από 8 έως 10.15 το πρωί, θα γίνει επίσημο Ιερατικό Συλλείτουργο με Αρτοκλασία και σχετική Ομιλία, στον Ναό της Φανερωμένης μας.
     Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως, περί τις 10.30 π.μ., μαζί με το Εικόνισμα του Αγίου Βλασίου, θα μεταβούμε στον τόπο της παλαιάς Μονής του (σήμερα αυλή του εστιατορίου "Στης γυναίκας του Αλέξη"), όπου υπάρχει παλαιή Κολόννα (δηλαδή: προσκυνητάρι). 
     Εκεί θα γίνει Αρτοκλασία και σχετική Δέηση. Ακολούθως στο εστιατόριο, η Οικογένεια Αλεξίου και Μάντυς Αβούρη, η οποία διοργανώνει στον πάλαι ποτέ ιερό αυτόν χώρο την εορτή, θα παραθέσει για όλους πλούσιο κέρασμα, τιμώντας αφενός μεν τον Άγιο της αυλής τους, αφετέρου δε για να ευλογηθούν οι δραστηριότητές τους στην εκεί εργασία τους.
     Όσοι πιστοί, καλοδεχούμενοι!!!

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 9.2.2020, στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2020, με απόδοση της δεσποτικοθεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα, πλαισίωσαν οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Μελιτηνής Μάξιμος: "Η φαρισαϊκή υποκρισία δεν έχει θέση στη ζωή μας"


Στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στη Λυών χοροστάτησε και λειτούργησε την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Antoine Callot και τον Διάκονο κ. Alexis Daboncourt. 
     Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μελιτηνής αναφέρθηκε στην υποκρισία που στηλιτεύεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ενώ κάλεσε τους πιστούς να υπερβούν τα πνευματικά όριά τους και να αντισταθούν στις παγίδες του πονηρού που καθημερινά προσπαθεί να μας πείσει ότι είμαστε σπουδαιότεροι των άλλων.

Επίσκεψη των εκ Ζακύνθου Μητροπολιτών στην ξακουστή Μονή Χρυσοπηγής ΧανίωνΚυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2020, μετά τη θεία Λειτουργία στα Λενταριανά, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ μετέβησαν προσκυνηματικώς στην Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή της Χρυσοπηγής Χανίων, συνοδευόμενοι από τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό, τους οποίους υποδέχτηκε με χαρά η οσιολογιότατη Καθηγουμένη Μοναχή Θεοξένη.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στα Χανιά επί παρουσία του σεπτού Χεριού του Αγ. Διονυσίου εκ Ζακύνθου [photos]


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών Χανίων, Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό, στο πλαίσιο της Μεταφοράς εκεί του σεπτού Χεριού του Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού, από τη Ζάκυνθο. 
     Την εκ Ζακύνθου Αντιπροσωπεία προσφώνησε ο Θεοφ. Δορυλαίου, τον δε θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Δωδώνης, ο οποίος, στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσέφερε Εικόνισμα του Αγίου Διονυσίου στην παρισταμένη κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ακολούθησε δεξίωση.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Πατριαρχική Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ [photos- video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό της άλλοτε κραταιάς Μητρόπολης Κρήνης, στον ιστορικό Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, με αφορμή την αυριανή εορτή του Αγίου.
Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.
Παρέστησαν: η Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, ο Άρχων Ακτουάριος της Μ.τ.Χ.Ε., καθηγητής Κωνσταντίνος Τρομπούκης, πιστοί της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης με τον Πρόεδρο Γιώργο Θεοδωρίδη, πολλοί  προσκυνητές από την γειτονική Χίο και άλλα μέρη.