e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Αγιασμός και δέηση για την απαλλαγή από τον λοιμό του Κορονοϊού στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Σήμερα το δειλινό, 10 Μαρτίου 2020, στην πόλη Μπετζάλλα (Beit Jala) της Παλαιστίνης, παντέρημης κατά τις κρατικές εντολές, λόγω Κορονοϊού, μπροστά στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος και οι τρεις Εφημέριοι της Κοινότητας τέλεσαν Αγιασμό και δεητική παράκληση, επικαλούμενοι την ευεργετική πρεσβεία του Αγίου Νικολάου για την απαλλαγή από τη λοιμική που ενέσκηψε τόσο στους Αγίους Τόπους, όσο και στην οικουμένη. Παρέστησαν ελαχιστότατοι πιστοί εκ των αραβοφώνων Ορθοδόξων.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Βηθλεέμ. Κεκλεισμένων των θυρών η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην άδεια Βασιλική της Γεννήσεως


Η Βηθλεέμ, η πόλη της Θείας Γέννας, αποτελεί πλέον σχεδόν νεκρόπολη. Εκεί όπου έσφυζε η ζωή και πλήθη προσκυνητών συνέρρεαν εκ περάτων κατά χιλιάδες χιλιάδων, τώρα επικρατεί φόβος και σιωπή, εξαιτίας του πανδημικού Κορονοϊού που ενέσκηψε εσχάτως και στα παλαιστινιακά εδάφη, εχθρός απειλητικότατος. 
     Έτσι, κεκλεισμένων των θυρών, τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην εντελώς άδεια Βασιλική της Γεννήσεως και στο εκεί θεοδέγμον Σπήλαιο. Μόνον ο οικείος χοροστατών Μητροπολίτης Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος, ένας λειτουργός ιερέας, ιεροψάλτες και μερικοί επιπλέον συντελεστές της θείας Λειτουργίας. Μήτε σε καιρούς πολέμους δεν έχουν συμβεί έτσι τα πράγματα...
     Οι φωτοαποτυπώσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές και άκρως σπαραξικάρδιες:

Εκκλησιαστικές ειδήσεις εκ Φαναρίου, 10ης Μαρτίου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐτέλεσεν ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Παρεκκλησίῳ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Γέροντος Αὐτοῦ, Μητροπολίτου Γ. Χαλκηδόνος κυροῦ Μελίτωνος. 

Η ζωή εν τάφω


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 10.3.2020

Κρατικό νοσοκομείο. Ένας ξεχασμένος θάλαμος με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Ασθενείς με άμεση προσδοκία θανάτου. Στοιβάζονται εκεί όχι λόγω κοινής ασθένειας, άλλωστε η έλλειψη διαγνωστικών μέσων αφήνει στο επίπεδο της μαντείας την εξακρίβωσή της, παρά λόγω κοινού τέλους. 

Εξομολόγηση


- Τι είναι η εξομολόγηση;

Εξομολόγηση είναι το μυστήριο που συντελεί την εσωτερική κάθαρση του ανθρώπου.
Όπως έχει ανάγκη ο άνθρωπος να καθαρίζει το σώμα του, ακριβώς την ίδια ανάγκη έχει να καθαρίζει και την ψυχή του.
Αυτήν την καθαριότητα την κάνει μέσω της εξομολόγησης.

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελούνται τα εκκλησιαστικά δρώμενα στην Μητρόπολη Ιταλίας


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες φθάνουν έως εμάς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, στοιχούμενος στα διατάγματα της ιταλικής Kυβέρνησης της γείτονος χώρας Ιταλίας, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται όλες οι θρησκευτικές τελετές, ακόμη και οι κηδείες, πασχίζοντας να περιορισθεί η επέλαση του Κορονοϊού, αλλά και στο κοινωνικό σύνθημα στο κοινωνικό σύνθημα των ημερών "IO RESTO A CASA", αποφάσισε να τελούνται καθημερινά όλες οι θρησκευτικές ακολουθίες ανά την Ιερά Μητρόπολη, πλην όμως άπασες κεκλεισμένων των θυρών.

Απόλυτη ερημιά τους Αγίους Τόπους λόγω Κορονοϊού - Κυριακή Ορθοδοξίας 2020 στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video]

Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Οι προσπάθειες τόσο της Παλαιστινιακής όσο και της Ισραηλινής πλευράς στους Αγίους Τόπους, ώστε να πάψει την ενσκήψασα εξάπλωση του Κορονοϊού είναι σύντονες και γίνονται, μέρα με την ημέρα, ακραίες. Έτσι, έχουν σφραγισθεί όλα τα προσκυνήματα, με πρώτο την περίφημη Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού, στη Βηθλεέμ. Οι πόλεις και τα χωριά έχουν μετατραπεί σε τόπους απόλυτης ερημιάς, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.