e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Τιμήθηκε στο Κίεβο η Μετάθεση του Αγ. Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας [photos]


Ως γνωστόν, στη Ζάκυνθο, η Μετάθεση του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας τιμάται στις 10 Μαΐου κατ' έτος. Και τούτο επειδή στο νησί μας τιμάμε εξαιρέτως την Πάροδο από τον τόπο μας του Λειψάνου του Αγίου κατά τον εν λόγω πλου. Η επίσημη εορτή της Μετακομιδής είναι στις 20 Μαΐου.

Στο Κίεβο πάντως, όπως αποδεικνύεται από το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, τιμάται τούτη η Μετάθεση στις 9 Μαΐου. Έτσι, σήμερα, 22.5.2020 (9/5 με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας τιμήθηκε με Αρχιερατικό Συλλείτουργο το ιστορικό αυτό γεγονός, αφού αποβραδίς έγινε Αγρυπνία. 

Αφ' εσπέρας και σήμερα, λοιπόν, προέστη των λειτουργικών συνάξεων ο ίδιος ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Σημειωτέον ότι σήμερα έγινε και χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε Δέηση για την απαλλαγή εκ του Λοιμού. Λόγω Κορονοϊού παρέστησαν ελαχιστότατοι εκκλησιαζόμενοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Αύριο, η κυριακάτικη Λειτουργία στη Φανερωμένη Μπανάτου, υπό τις διατάξεις κατά Covid-19


Αύριο το πρωί, Κυριακή του Τυφλού και τελευταία του Πεντηκοσταρίου, 24η Μαΐου 2020, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας θα γίνει στον Ναό της Φανερωμένης μας εν Βανάτω Ζακύνθου. Ως γνωστόν, η θεία Λειτουργία τελείται πλέον με τη συμμετοχή πιστών, υπό τις προϋποθέσεις πάντως που έχει θέσει η περί αυτού του θέματος Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καταστροφικού Κορονοϊού (αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ). 

Στην δική μας περίπτωση και δη στον Ναό της Φανερωμένης, πρώτη φορά ανοικτού για το κοινό στη νέα πραγματικότητα, οι επιτρεπόμενοι εκκλησιασθησόμενοι εντός του κτιρίου δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα τριάντα (30) άτομα. Εάν αυτό συμβεί, έχει προβλεφτεί να υπάρχουν καθίσματα, για τους υπεράριθμους του εν λόγω νόμου, στον πυκνό ίσκιο των πεύκων, πίσω ακριβώς από το Καμπαναριό, από όπου θα βλέπουν την θύρα του Ιερού Βήματος και -κατά συνέπειαν- τον Ιερέα εντός του Ιερού λειτουργούντα. 

Αύριο με καλό, λοιπόν! Όσοι πιστοί, προσέλθετε!!!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο τυφλός


Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο αποκαλύφθηκε με τον ερχομό του Χριστού στην γη.
Η παρουσία Του ήταν η αφορμή για επανεκκίνηση όλης της ανθρώπινης φύσης.

Ξανά προσβάσιμος στους πιστούς ο Ναός της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων από 24.5.2020


Aἱ τρεῖς Μείζονες Κοινότητες, ἤτοι τό Ἑλληνορθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων, ἡ Κουστωδία τῆς Ἁγίας Γῆς τῶν Φραγκισκανῶν καί τό Πατριαρχεῖον τῶν Ἀρμενίων εἰς Ἱεροσόλυμα, ἐξέδωσαν τήν κάτωθι Ἀνακοίνωσιν:

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός για την Κυριακή του Τυφλού 2020 στο Φανάρι [video]


Σάββατο, 23 Μαΐου 2020, εσπέρας, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορωνοϊού, εγένετο ο Εσπερινός της Κυριακής του Τυφλού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου από του Παραθρονίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ