e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Εσπερίζοντας εν Βανάτω Ζακύνθου για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2020


Αύριο, εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, 6 Αυγούστου 2020, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω θα γίνει στον Ναό της Φανερωμένης. Θα γίνει επίσης Αρτοκλασία και θα ευλογηθούν -κατά το τυπικό της ημέρας- τα σταφύλια και οι σταφίδες εν όψει του Τρύγου, στον οποίον θα επιδοθούν οι Ενορίτες. 

Αρχιερατικός Εσπερινός για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2020 στο Λαγοπόδο Ζακύνθου


Εσπέρας 5ης Αυγούστου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χωρίου Λαγοπόδου Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα.
[Φωτογραφίες: Μιχάλης Φιλιππίδης - Γιάννης Παπαδάτος]

Συλλυπητήρια από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πατριάρχη Αντιοχείας


Τα συλλυπητήριά της στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, για τη φονική και καταστρεπτική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Βηρυτό του Λιβάνου, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επαναπατρισμός εικόνας από το Ηνωμένο Βασίλειο


Εικόνα του 19ου αιώνα με παράσταση τη Βάπτιση του Χριστού, που είχε κλαπεί από το δωδεκάορτο του τέμπλου της Ιεράς Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου Βισοκού στον Καλουτά, του Κεντρικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, επεστράφη στις 31 Ιουλίου 2020. Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες (τρεις δεσποτικές και οκτώ δωδεκαόρτου).

Η Εκκλησία της Ελλάδος για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ναούς (Εγκύκλιος 28.7.2020)Εν όψει των επικειμένων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εστάλη σήμερα Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον νεοανακηρυχθέντα άγιο Καλλίνικο Εδέσσης [video]


Ὁ τηλεοπτικός σταθμός τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν ΛΥΧΝΟΣ ἐπιμελήθηκε τηλεοπτικοῦ ἀφιερώματος γιά τόν νεοφανῆ ἅγιο Καλλίνικο Ἐδέσσης, στό ὁποῖο μίλησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, καί τό ὁποῖο προβλήθηκε τήν Πέμπτη 30 Ἰουλίου.

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για το πένθος - δράμα του Λιβάνου


Στο πλαίσιο του συγκλονισμού της παγκόσμιας κοινότητας για το δράμα - πένθος του Λιβάνου, μετά τις φονικές εκρήξεις της Βηρυτού, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ακόλουθη προσευχητική ανάρτηση, αγγλιστί και αραβιστί: