e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Σεμνά και ταπεινά ευπρεπίζεται ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω για το Δεκαπενταύγουστο


Στο πλαίσιο της επικείμενης μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, εάν τα πράγματα στην Ελλάδα και την Οικουμένη ήταν καλύτερα (μη υπάρχοντος δηλ. του φονευτή Κορονοϊού), θα ετοιμαζόμασταν για το πατροπαράδοτο Πανηγύρι της Κυράς της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, πολυαναμενόμενο -άλλωστε- από τους Ενορίτες και τους απανταχού φίλους μας. 

Έφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη γενέτειρα Ίμβρο για το Δεκαπενταύγουστο [photos - video]


Έφθασε σήμερα το μεσημέρι στην Ίμβρο (13.8.2020) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, για να συμμετάσχει στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στη γενέτειρά του, καθώς -λόγω Κορονοϊού- δεν θα μεταβεί στην μετά πενταετίαν εορτή της Παναγίας Σουμελά.
     Στην Ίμβρο τον υποδέχτηκε οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, μαζί με ομογενειακούς παράγοντες, κληρικούς και εντοπίους Ρωμηούς. Το πρώτο που έκανε ο Πατριάρχης ήταν να προσκυνήσει στον Ναό της Παναγίας και να συνομιλήσει εγκάρδια με τα παιδιά και τους συντοπίτες που τον ανέμεναν με σεβασμό και αγάπη.

Δύο νέα πονήματα του π. Γερασίμου Ζαμπέλη για την μοναστική ιστορία της Λευκάδας


Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας και ακάματος ερευνητής της Λευκάδας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πλουτίσει με την αποστολή δύο νέων πονημάτων του: α) Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος, τόμος Δ΄ (Ο Μοναχισμός στην Λευκάδα), εκδ. Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, Λευκάδα 2020, με 528 σελίδες και β) Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των (Σ)Κάρων. Ιστορία - Τέχνη - Προσφορά, έκδ. Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου, Λευκάδα 2020, με 192 σελίδες.

Απόδοση της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως 2020 στην Σμύρνη


Σμύρνη, 13 Αυγούστου 2020. Απόδοσις εορτής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Ο τρόμος της μάσκας αντικατέστησε τον φόβο του ιού


Λίγο προσοχή χρειάζεται και σεβασμός προς τον πλησίον.
Πράγματα αυτονόητα και απλά, που δείχνουν πολιτισμό, αξιοπρέπεια και χριστιανικό ήθος.
Ο τρόμος της μάσκας αντικατέστησε τον φόβο του ιού.
Όπου τρόμος, όμως, έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό!
Αφιερώστε τον χρόνο σας, όχι σε αντεγκλίσεις και διχασμούς, αλλά σε προσευχή και μελέτη, που δυναμώνει την πίστη.
Έτσι απλά!

Καλή Παναγιά!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Χωρίς λιτανεία και χορούς το Πανηγύρι της Παναγούλας 2020 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Όπως συνεπάγεται από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για την μη διασπορά του φονικού Κορονοϊού, με τις οποίες αναστέλλονται οι λιτανείες και οι πανηγύρεις καθ' όλο τον Αύγουστο και καθ' όλη την ελληνική επικράτεια, ακυρώνεται η Λιτανεία και το πατροπαράδοτο Πανηγύρι της Ενορίας μας, το οποίο ελάμβανε χώρα στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, το Δεκαπενταύγουστο.

Τούτων δεδομένων το Πρόγραμμα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Βανάτω διαμορφώνεται ως εξής:

 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Ι Ε Ρ Ω Ν   Τ Ε Λ Ε Τ Ω Ν

Παρασκευή, 14.8.2020, 8 βράδυ 
Ὁ ἐπίσημος Ἑσπερινός μέ Ἀρτοκλασία καί τά Ἐγκώμια μπροστά στόν Ἐπιτάφιο τῆς Παναγίας. 

Σάββατο, 15.8.2018 
8 πρωί: Ὁ ἑόρτιος Ὄρθρος.
9 πρωί: Ἡ πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
8 βράδυ: Ὁ Μικρός Παρακλητικός Κανόνας πρός τήν Παναγία, κατά τό ζακύνθιο μουσικό ἰδίωμα καί ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.