e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Το Μέγα Μήνυμα του εψηφισμένου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου Εκκλησίας της Κύπρου


Με την Ιερά Σύνοδο να επικυρώνει την εκλογή τού σεβαστού Καθηγουμένου τής Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης π. Παγκρατίου σε νέο Επίσκοπο Αρσινόης, το απόγευμα τής Παρασκευής 23ης Οκτωβρίου 2020, τελέστηκε η ακολουθία του Μηνύματος τού νέου Επισκόπου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία.

Ένα μελέτημα του 1987 για την α΄ έκδοση εν Ζακύνθω της Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (1886)

π. Παναγιώτη Καποδίστρια 

"Η ΑΡΧΑΪΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΤΑΣ 
Εκατό χρόνια από την α΄ έκδοσή της στη Ζάκυνθο 
(1886-1986)"

Ανάτυπο από το περιοδικό ΤΕΤΡΑΜΗΝΑ (τεύχ. 31-33), 
Άμφισσα 1987


[Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το εν λόγω μελέτημα

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το ιστορικό γίγνεσθαι της Ιόνιας Εκκλησίας και κυρίως για το χώρο της Ζακύνθου είναι η πρώτη έκδοση της αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου (πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων) στη Ζάκυνθο το 1886, από τον Αρχιεπίσκοπο Ζακύνθου Διονύσιο Β΄ τον Λάτα και η τέλεσή της για πρώτη φορά στην Αθήνα τον ίδιο χρόνο και απ' τον ίδιο διαπρεπή Ιεράρχη.

"Francesco": new documentary on the life and teaching of Pope Francis


The new film entitled "Francesco" tells the story of Jorge Mario Bergoglio and tackles some of the main themes of his pontificate through a series of interviews.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων μνημόνευσε τον προκάτοχό του μακαριστό Ιάκωβο


Πρίγκηπος σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2020. Τρισάγιον υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου επί του τάφου του εν Κυρίω αναπαυομένου προκατόχου αυτού ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ, επί τη σημερινή ονομαστική εορτή του Μεταστάντος. 

Πατριαρχική Χοροστασία για τον Άγιο Ιάκωβο στο Νιχώρι Βοσπόρου, Μετόχι Σιωνίτιδος Εκκλησίας [live]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, επανακάμψας χθες από την Ρώμη εις τα ίδια, χοροστατεί σήμερα, Παρασκευή 23η Οκτωβρίου 2020, στην Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία λαμβάνει χώραν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου, Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, για την ιερή μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καθιδρυτού της Εκκλησίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Τον θείο λόγο κηρύσσει ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος. Τον Πατριάρχη προσφωνεί ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Κωνσταντινουπόλει, Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολιάζοντας την Παπική Εγκύκλιο «Fratelli tutti»: "Εγκαταλείψτε την αδιαφορία και τον κυνισμό"

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος Α', έδωσε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού σχετικά με την Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου, λέγοντας ότι οι Χριστιανοί ονειρεύονται τον κόσμο μας ως ενωμένη οικογένεια. 
Ο Andrea Tornielli, που πήρε τη συνέντευξη, υπογραμμίζει τα λεχθέντα του: "Συμφωνούμε απολύτως με την πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου να εγκαταλείψουμε την αδιαφορία ή ακόμη και τον κυνισμό που διέπει την οικολογική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική μας ζωή γενικά, συμπεριλαμβανομένης της εγωκεντρικής πρακτικής μας, και να ονειρευτούμε τον κόσμο μας ως ενωμένη ανθρώπινη οικογένεια." 
Με αυτά τα λόγια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη, σχολίασε την εγκύκλιο Fratelli tutti του Πάπα Φραγκίσκου.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη.