e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Προεόρτια Χριστουγέννων


Σπήλαιο ετοιμάσου, γιατί έρχεται η Παρθένος Μαρία, κυοφορώντας τον Χριστό.

Ευπρέπισε την φάτνη, για να υποδεχθεί το Θείο Βρέφος.

Προετοίμασε τα ζώα, να ζεστάνουν τον χώρο.

Κάλεσε τους ποιμένες, να είναι έτοιμοι, για να ακούσουν την αγγελική δοξολογία.

Να και ο Αστέρας, έρχεται από την Ανατολή, οδηγώντας με το φως του τους τρεις Μάγους.

Ο Ουρανός ετοιμάζεται!

Όλα γύρω είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον Βασιλέα της Δόξης.


Οι Μοναχές της μετεωρίτικης Μονής Αγ. Στεφάνου αποχαιρετούν την Καθηγουμένη Μονής Ρουσάνου Μετεώρων


Ἐπιστολιμαῖος ἐ­ξό­δι­ος χαι­ρε­τι­σμὸς

τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Στεφάνου Ἁγίων Μετεώρων

εἰς τὴν ὁ­σι­ω­τά­την ἐν μο­να­ζού­σαις Φιλοθέην Κοσβύρα,

Κα­θη­γου­μέ­νην τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μο­νῆς Ἁγίας Βαρβάρας Ρουσάνου Ἁγίων Μετεώρων,

τελειωθείσης ἐν Κυρίῳ τῇ 9ῃ Δεκεμβρίου σω­τη­ρί­ου ἔ­τους 2020.

Σε καραντίνα έξι Μονές του Αγίου Όρους. Ένας Μοναχός κατέληξε από Covid-19


Μίνα Αφεντούλη | GRTIMES

Την μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού δίνουν οι αρχές στο Άγιον Όρος, όπου ήδη κατέληξε ένας μοναχός 76 ετών από επιπλοκές της COVID-19. Ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος μιλά στο GRTimes.gr σχετικά με τα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή της αθωνικής χερσονήσου και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διασποράς του ιού.

Δυο νέα ζακυνθινότροπα εικονίσματα διά χειρός Νίκου Μπιάζη ταξίδεψαν στην Αυστραλία


Δυο πρόσφατα ζακυνθινότροπα εικονίσματα, δια χειρός του ζακυνθινού αγιογράφου-ζωγράφου ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΑΖΗ ΣΕΝΤΗ, άμεσα συνδεδεμένα με την θρησκευτική λατρεία της Ζακύνθου, ταξίδεψαν προς την ομογένεια της Αυστραλίας. Πρόκειται για έναν Άγιο Διονύσιο Αιγίνης, προστάτη και πολιούχο Ζακύνθου και μια Αγία Μαύρα, δηλαδή δυο αξιοπρόσεκτα έργα τέχνης, ιστορημένα με τον τρόπο της αυγοτέμπερας σε διπλό μουσαμά με ειδική προετοιμασία.

Συγχαίρουμε τον φίλο αγιογράφο και ευχόμαστε τα παράγωγα των χειρών του να "πιάσουν τόπο" εκεί στους Αντίποδες, ως ευανάγνωστα "χρωματιστά βιβλία" των πιστών ομογενών!!!

Λόγος εξόδιος Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ για τον εκλιπόντα Μητροπολίτη Πηλουσίου Νήφωνα


Από τον αδελφό του συνεπίσκοπο Εμμανουήλ


"Ο αδελφός και φίλος μου που έφυγε

για την Ουράνια πραγματικότητα»

« …για πού το 'βαλες καρδιά μου…! »

"… λύπη μοι εστί μεγάλη και αδιάλειπτος

οδύνη τη καρδία μου …!"

Εκοιμήθη από Covid-19 η Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη της Μονής Ρουσάνου Μετεώρων


Εκοιμήθη σε ηλικία 71 ετών η Γερόντισσα Φιλοθέη Κοσβύρα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μετεώρων, έπειτα από πολυήμερη μάχη που έδωσε με τον covid-19. 

Η Μακαριστή Γερόντισσα νοσηλεύτηκε αρχικά στην ειδική πτέρυγα covid-19 του Νοσοκομείου Τρικάλων και καθώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή της στη ΜΕΘ. 

πηγή: tameteora

Διαδικτυακή Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας


Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Το Φθινόπωρο του 2021 το Συνέδριο Νεολαίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Το φθινόπωρο του 2021 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά το Συνέδριο Νεολαίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί για το 2020, το οποίο είχε ανακηρυχθεί ως «Έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μερίμνης διά την νεολαίαν», αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε όλους τους Ορθοδόξους νέους της Τουρκίας, ανεξαρτήτως γλώσσας ή εθνικής και πολιτισμικής καταβολής. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύουμε εδώ τονίζεται ότι έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου που θα προετοιμάσει τις εργασίες του συνεδρίου. 
Μάλιστα, μεταξύ των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι και η σύσταση Μονίμου Γραφείου Νεότητος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Θα γίνουν εκκλησιασμοί των Χριστουγέννων στην Εσθονία παρά τα μέτρα για τον Covid-19

 
ORTHODOX CHURCH IN ESTONIA 

Epidemiological Policy and Churches in Estonia 
The Minister of Population who is also in charge of religious affairs, Mrs. Riina Solman, has held two video conferences with church leaders concerning governmental measures that are meant to limit the spread of Covid-19 virus. To their satisfaction, the church leaders heard that while many protection measures have been implied, the churches and other places of worship will remain open and can continue divine services, also on Christmas. However, distancing, wearing of masks and limits on the number of persons allowed to a church building are applied, too. But the government is not willing to put the churches on par with cinemas, bars and other places of entertainment. 

Ανακοίνωση Ι. Μ. Καστορίας για τον πάσχοντα από Covid-19 Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ

 
Δελτίο Τύπου

Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Σεραφείμ, εκτελώντας τα ποιμαντικά του καθήκοντα, προσβλήθηκε από τον Covid-19. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική. Η σκέψη και η προσευχή του αγκαλιάζουν διαρκώς την αγαπημένη του Καστοριά και τον πονεμένο λαό της. Παρακαλούμε το ευσεβές ποίμνιο να συνεχίσει να προσεύχεται για τους ασθενείς του κορονοϊού και να συμπεριλάβει στις θερμές προσευχές και τον ταπεινό ποιμένα της Καστοριάς. Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και με πνεύμα μετάνοιας και ενότητας, δίνουμε τον κοινό αγώνα κατά της επιδημίας.

Εορτή Αγ. Άννης, δίχως πιστούς λόγω Covid-19, στον Ναό Αγ. Ελευθερίου και Αγ. Άννης πόλεως Κερκύρας [live]


Πρωί 9ης Δεκεμβρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης, όπου πανηγυρικώς το πάλαι εορτάζεται η Σύλληψη της Μητρός της Θεομήτορος. Εκεί κατ' έτος γίνεται μεγάλη εορτή, με Αρχιερατική Λειτουργία και κοσμοσυρροή πλήθους Κερκυραίων, ευλαβουμένων την τιμωμένη Γιαγιά του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Θετικός στον Covid-19 ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ


Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ο οποίος εισήχθη το βράδυ της Τρίτης σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Υπεβλήθη σε τεστ 

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς παρουσίασε συμπτώματα κοροναϊού και υπεβλήθη σε τεστ που βγήκε θετικό. Κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του και εισήχθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

πηγή: in.gr