e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Αμετανόητη η Ρωσική Εκκλησία εισέβαλε ξανά στην Εκκλησία της Γεωργίας κάνοντας αντικανονικές ιεροπραξίες

Κατά την γιορτή των Θεοφανίων στις 19 Ιανουαρίου του 2021, στη ρωσική στρατιωτική μονάδα της κατεχόμενης από τους Ρώσους Αμπχαζίας, ο κληρικός της Ρωσικής Εκκλησίας, πρωθιερέας Ανδρέας Ζίζω, χωρίς την ευλογία του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, προχώρησε σε βαριά παραβίαση των Ιερών Κανόνων και τέλεσε αγιασμό, όπου παραβρέθηκαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατακτητές των γεωργιανών περιοχών και τα μέλη των οικογενειών τους. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, πρωθιερέας Ανδρέας Ζίζω, εκτός από την Αμπχαζία πραγματοποιεί αντικανονικές δράσεις και στην κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας, στη Μητρόπολη Τσχινβάλι και Νικόζι.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο κανονικός ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Μπιτσβίντα και Σχούμ-Αμπχαζίας είναι ο Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β΄.

Στα πλαίσια αυτής της αντικανονικής πράξεως απαιτείται άμεση διευκρίνιση, ποιος έδωσε την άδεια στον κληρικό της Ρωσικής Εκκλησίας να εκτελεί τις ιεροπραξίες στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας και, αν αυτό δεν συνέβη σε συμφωνία με την Εκκλησία της Γεωργίας, τότε το Γεωργιανό Πατριαρχείο υποχρεούται να αντιδράσει και να καταδικάσει τις αντικανονικές πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Στα πλαίσια όλων αυτών των γεγονότων, παραμένει το ερώτημα: γιατί η Εκκλησία της Γεωργίας δεν εξετάζει το ζήτημα της διακοπής της ευχαριστιακής ενότητας με τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία έχει εισβάλει επανειλημμένα στα κανονικά εδάφη του Πατριαρχείου Γεωργίας καταπατώντας τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας;

Πηγή: Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: