e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγραμμα χειμερινής Εορτής του Αγίου Διονυσίου (16-19.12.2021)

        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόγραμμα Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, συντασσόμενη απολύτως με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες κατά της εξάπλωσης του Covid-19, ανακοινώνει το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και Τελετών κατά το τριήμερο από 16ης έως 19ης Δεκεμβρίου 2021, οπότε το νησί μας εορτάζει την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου του Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει Δοξολογία με περιφορά του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 3 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία.

    Τό πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και αμέσως μετά θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Περί ώρα 11η πρωινή, καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθεί σύντομη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος επί των οδών Αγ. Διονυσίου, Αγ. Ιωάννου Λογοθετών, Κάλβου, Δοξαράδων και Αγ. Διονυσίου.

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, περιφορά του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου,

παιανίζοντας κατά μήκος της πόλεως.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται

να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί, να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες προφύλαξης από τον Covid-19, φορώντας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μάσκα προσώπου, κάνοντας χρήση απολυμαντικού υγρού και τηρώντας την απόσταση του ενός και ημίσεως μέτρου μεταξύ των. Η είσοδος στον Ναό θα πραγματοποιείται από την δυτική θύρα των προπυλαίων, θα υπάρξει σειρά για προσκύνημα και υποχρεωτική έξοδος από την νότια πύλη. Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες θα εξέρχονται από το προσκύνημα και θα εισέρχονται ξανά από άλλη θύρα. Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός τις ώρες 07.30 έως 22.00 και μέχρι τον αριθμό των 200 ατόμων. Συστήνεται επίσης η χρήση μάσκας έξωθεν του Ναού για τους προσκυνητές και τους παρευρισκόμενους.

Την ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από τον Ναό η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθου, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και η κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξης.

Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: