e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Τιμώντας την Περιτομή του Κυρίου 2021 και τον Άγ. Βασίλειο σε παρεκκλήσιο της Αγ. Σοφίας Κιέβου


Παραμονή και ανήμερα της 14ης Ιανουαρίου 2021, εορτής της Περιτομής του Κυρίου και μνήμης του Αγίου Βασιλείου (με το ιουλιανό ημερολόγιο), σε παρεκκλήσιο του μεγαλοπρεπούς και ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας Κιέβου, έγινε Αγρυπνία και Ιερατικό Συλλείτουργο, με την ευθύνη του εφημερεύοντος Ιερέως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας π. Ιωάννου Συντόρ.

Πατριαρχική Αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο για την εορτή της Περιτομής και τον Άγιο Βασίλειο 2021 [photos-video]


Πρωί 1/14ης Ιανουαρίου 2021 στον εν τω Ναώ της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων και δη στον Πανάγιο Τάφο εορτάσθησαν σεμνοπρεπώς, έστω και δίχως το σύνηθες πολυπληθές εκκλησίασμα λόγω Κορωνοϊού, με το ιουλιανό ημερολόγιο, η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Προέστη αρχιερατικώς ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, συμπαραστατούμενος από Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους εκ της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος. Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη ο Πατριάρχης ευλόγησε κι έκοψε την ειθισμένη Βασιλόπιττα.

Η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγ. Βασιλείου 2021 στον Καθεδρικό του Αγ. Μιχαήλ Κιέβου [video-photos]


Πρωί 14ης Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία -για όσους ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο- εορτάζεται η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, έγινε στο Κίεβο και δη στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Προκαθημένου της εν Ουκρανία επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Στο τέλος αναπέμφθηκε ειδική δέηση υπέρ απαλλαγής από την πληγή Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγ. Βασιλείου 2021 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [photos]


Πρωί 14ης Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία -για όσους ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο- εορτάζεται η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, έγινε στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας και δη στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικού Μέλους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στο τέλος αναπέμφθηκε ειδική δέηση υπέρ της πανουκρανικής ειρήνης και υπέρ της απαλλαγής από την πληγή Covid-19.

Στην πόλη Korets της Ουκρανίας τιμήθηκε η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγ. Βασιλείου 2021 [video-photos]

Πρωί 14ης Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία -για όσους ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο- εορτάζεται η Περιτομή του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, έγινε στην μικρή πόλη Κόρετς στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου εκ μέρους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της χώρας, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλεξάνδρου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος συνεχάρη τον Αυστραλίας Μακάριο ότι δεόντως τίμησε τον μακαριστό Στυλιανό


Σύμφωνα με το σημερινό (14.1.2021) επίσημο Ανακοινωθέν εκ Φαναρίου, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά που αποφασίσθηκαν, "ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐξέφρασε τά συγχαρητήρια καί τήν εὐαρέσκειαν αὐτῆς εἰς τόν ἐκ τῶν παρέδρων αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Μακάριον διά τήν ἥν ἐπέδειξε τιμήν εἰς τήν μνήμην τοῦ προκατόχου αὐτοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιεπισκόπου κυροῦ Στυλιανοῦ διά τῆς κυκλοφορήσεως κινηματογραφικοῦ ἀφιερώματος, εἰς τήν ζωήν καί τό ἔργον αὐτοῦ, ὡς καί διά τῆς ἐκδόσεως περισπουδάστου Τόμου ἀφιερωμένου εἰς αὐτόν, εἰς τόν ὁποῖον συνεργάζονται ἐκλεκταί προσωπικότητες".

Πατριαρχική Εξαρχία η Μάλτα. Απεκόπη από την Μητρόπολη Ιταλίας


Κατά την σημερινή συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, προτού γίνει η εκλογή νέου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης, απεκόπη η Μελίτη (δηλαδή η Μάλτα) από την Μητρόπολη Ιταλίας και στο εξής αποτελεί ξεχωριστή Πατριαρχική Εξαρχία. Ακολούθως το ιερό Σώμα εξέλεξε Ιταλίας τον από Ισπανίας και Πορτογαλίας Μητροπολίτη Πολύκαρπο.

[Φωτό: Ν. Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο]


Ανακοινωθέν Φαναρίου: Εκλογές Αρχιερέων, Πατριαρχική Εξαρχία η Μάλτα, άρση καθαιρέσεων

 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος  

Συνῆλθενὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.ΘΠαναγιότητος τοῦ Πατριάρχου Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τό τριήμερον 12-14 Ἰανουαρίου 2021, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆἐπικυρώσασα τά Πρακτικά προγενομένων συνεδριῶν καί ἐξετάσασα ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα

Η σχέση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου Ιταλίας με τη Ζάκυνθο και το Βανάτο Ζακύνθου


Ο σήμερα εκλεγείς νέος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ο από Ισπανίας και Πορτογαλίας, γόνος της Ναυπάκτου, έχει στενή σχέση με τη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι η αδελφή του είναι παντρεμένη στο νησί μας, οπότε κατά καιρούς βρίσκεται κοντά μας. 

Μητροπολίτης Κολωνείας εξελέγη ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος

 
Ο μέχρι τώρα Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, βοηθός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας προήχθη πριν λίγο (14.1.2021) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, σε Μητροπολίτη Κολωνείας. Άξιος!!!

Ο Αθανάσιος Θεοχάρους γεννήθηκε στο Μαραθόβουνο Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου 1943. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 6 Αυγούστου 1969 και Πρεσβύτερος στις 10 Αυγούστου 1969. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Στις 12 Απριλίου 1997 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Τροπαίου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Νέος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας εξελέγη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομζιάς


Ο μέχρι τώρα Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομζιάς εξελέγη πριν λίγο (14.1.2021) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης της μόλις κενωθείσης Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας Βησσαρίων Κομζιάς. 

Σημειωτέον ότι ο νεοεκλεγείς προήλθε ως Διάκονος από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, μεταφυτευθείς έπειτα στην Πατριαρχική Αυλή! Άξιος!!!

Εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ιταλίας ο μέχρι τώρα Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος


Όπως μόλις τώρα πληροφορούμαστε εκ Φαναρίου, εξελέγη σήμερα, 14η Ιανουαρίου 2021, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, νέος Μητροπολίτης Ιταλίας ο μέχρι τώρα Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος και Τοποτηρηρής της χηρευούσης Μητροπόλεως.