e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Βαρθολομαίος: "Η επιβολή διακοπής της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης υπήρξε μία ζοφερή σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας και της θεολογίας"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στην προσφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Εκκλησία και τα θεολογικά γράμματα, αλλά και στην άδικη διακοπή λειτουργίας της, πριν από μισό αιώνα, αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του σήμερα, Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, επί τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και στεγάζεται το ιστορικό θεολογικό εκπαιδευτήριο. Να σημειωθεί ότι η εορτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, καθώς το Σαββατοκύριακο ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της προστασίας από το κορωνοϊό.

Λαμπρός εορτασμός 2ης επετείου Ενθρόνισης Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου [video-photos]


Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος δέχθηκε τις θερμές ευχές της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, του κλήρου και του πιστού λαού της Ουκρανίας

Την ημέρα της δεύτερης επετείου της ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, στο Κίεβο.

Με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν επίσκοποι και κληρικοί από όλη την Ουκρανία, καθώς και ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δέηση για τον τερματισμό της καταστροφικής πανδημίας που πλήττει την Ουκρανία, όπως και όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη Θεία Λειτουργία όταν ο Διάκονος Στέφανος έκανε μερικές εκφωνήσεις στα ελληνικά, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. 

ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, 4 [ολόκληρο το τεύχος]


ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ
, τεύχος 4. Νοέμβριος 2020.
Εξαμηνιαία περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ:

ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, 3 [ολόκληρο το τεύχος]


ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, τεύχος 3. Μάιος 2020. 
Εξαμηνιαία περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ:

ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, 2 [ολόκληρο το τεύχος]

 
ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, τεύχος 2. Νοέμβριος 2019.

Εξαμηνιαία περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ:

ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, 1 [ολόκληρο το τεύχος]


ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, τεύχος 1, Μάιος 2019.
Εξαμηνιαία περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ:

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το νέο της όραμα για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στην οδό Cleveland, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. 

Το όραμα αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο έχει ως στόχο να εμπεδώσει τη θέση της Αρχιεπισκοπής στον πυρήνα της Ελληνοαυστραλιανής Ομογένειας και να καταστήσει την έδρα της σημείο αναφοράς και πνευματικό φάρο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου.

Πατριαρχική Χοροστασία για τον Άγιο Φώτιο στη Μονή και Θεολογική Σχολή της Χάλκης [live]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστατεί σήμερα, 5.2.2021, στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κατά την Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτού της ιστορικής Μονής όπου εδρεύει η Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Η εορτή γίνεται μια μέρα νωρίτερα, λόγω της απαγορεύσεως μετακινήσεων καθ' όλη την επικράτεια της Τουρκίας κατά τα σαββατοκύριακα, για την μη διάδοση του Κορωνοϊού.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, στο Συνοδικό της Μονής πραγματοποιείται -κατά το έθος- θεολογική συνάντηση, με σχετικές ομιλίες.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ:

Ανιχνεύοντας για β΄ φορά τον πλατωνισμό του Ελύτη, ο Δρ Λέκκας στο "Lectures Αληθώς"


Η 12η δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτή την παράδοξη και πικρή περίοδο της οικουμενικής ταλαιπωρίας εκ του Covid-19, αφορούσε και πάλι στον αγαπημένο των συνΕλλήνων, τον Οδυσσέα Ελύτη! 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για τον εορτασμό του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου ΚΠόλεως