e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μην ανακατεύεσαι σε θέματα που δεν γνωρίζεις


Γράφει ο π. ΕΦΡΑΙΜ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ὁ Θεὸς ἔδωσε τὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη καὶ τοὺς γιατρούς. "Τίμα τὸν ἰατρόν ... καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισεν Κύριος" (Σοφ. Σειρ. 38,1). Γιὰ θέματα ὑγείας συμβουλευόμαστε τοὺς ἰατροὺς καὶ παίρνουμε καὶ τὴν ἀγωγή μας, ὅταν καὶ ὅσο χρειάζεται. Καὶ εὐχαριστοῦμε τὸ Θεό γιὰ τὸ δῶρο Του σ' ἐμᾶς.

Τὰ πνευματικὰ θέματα μὲ τὸν πνευματικό μας.

Μεγάλο δῶρο ἀπ' τὸ Θεὸ ἂν κάποιος εἶναι ἱερέας καὶ ἰατρός.

Περί δειλίας


«Η δειλία είναι απομάκρυνση της πίστεως με την ιδέα ότι αναμένονται απροσδόκητα κακά»
 (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).

Ο φόβος είναι δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Το ζούμε στον καιρό της πανδημίας, στην υστερία των ΜΜΕ, στην γκρίνια των πολλών. Ο φόβος πηγάζει από το ότι δεν πιστεύουμε πως το κακό είναι αντιμετωπίσιμο, ακόμη κι αν έρθει. Έτσι γεννιέται η δειλία στην καρδιά μας, ένα σφίξιμο στο στομάχι και μία αίσθηση ότι είναι προτιμότερο να κρυφτούμε, προτιμότερο να μη δοκιμάσουμε, στις σχέσεις να μην δεσμευθούμε, διότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πληγωθούμε.

Εκκλησία Γεωργίας: Ποιος είναι ο διορισθείς «τοποτηρητής» Μητροπολίτης Σίο Μουτζίρι και πόσο κανονικό είναι να κατέχει αυτή την θέση;

 
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Ηλίας Τσιγκλάτζε

Ο διορισμός του από τον Πατριάρχη [χωρίς την γνώμη της Συνόδου] στις 23 Νοεμβρίου 2017 ήταν μια ακόμη παράνομη πράξη στην Εκκλησία της Γεωργίας, διότι σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη του 1995 της Εκκλησίας της Γεωργίας, ο οποίος συντάχθηκε και επικυρώθηκε από την Εκκλησιαστική Σύνοδο της Μτσχέτας, ο εν ενεργεία Πατριάρχης δεν έχει τοποτηρητή. Η εκλογή του τοποτηρητή γίνεται μόνο σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης Προκαθημένου της Εκκλησίας, οπότε αυτός αναλαμβάνει την σύγκληση μιας άλλης εκκλησιαστικής συνόδου για την εκλογή του νέου Πατριάρχη. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη, ως μόνη υποχρέωση του τοποτηρητή ορίζεται η προσωρινή διοίκηση του χηρεύοντος θρόνου. Ο Πατριάρχης Ηλίας Β΄ όμως ούτε εκοιμήθη ούτε και παραιτήθηκε, επομένως η ύπαρξη του Μητροπολίτη Σίο ως τοποτηρητή, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανονισμούς, αποτελεί αντικανονική πράξη.

Πατριαρχικός Λόγος Κατηχητήριος επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2021


Τιμιώτατοι ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα,

Εἰσερχόμεθα, εὐδοκίᾳ καί χάριτι τοῦ ἀγαθοδότου Θεοῦ, εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, εἰς τόν δόλιχον τῶν ἀσκητικῶν ἀγώνων.

Ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία γνωρίζει τούς λαβυρίνθους τῆς ἀνθρωπίνης ψυχῆς καί τόν μίτον τῆς Ἀριάδνης, τήν ὁδόν τῆς ἐξόδου ἀπό αὐτούς -τήν ταπείνωσιν, τήν μετάνοιαν, τήν δύναμιν τῆς προσευχῆς καί τῶν κατανυκτικῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν, τήν παθοκτόνον νηστείαν, τήν ὑπομονήν, τήν ὑπακοήν εἰς τόν κανόνα τῆς εὐσεβείας-, μᾶς καλεῖ καί ἐφέτος εἰς μίαν ἔνθεον πορείαν, μέτρον τῆς ὁποίας εἶναι ὁ Σταυρός καί ὁρίζων ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ.

Tο επίσημο τρέιλερ της ταινίας για τον Άγιο Νεκτάριο "Ο Άνθρωπος του Θεού" | "Man of God", official trailer


Η δημοτικότητα του Νεκτάριου Κεφαλά, Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζήλια των κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αιγύπτου, ο κλήρος τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να του στερήσουν την ιερατική του ιδιότητα και να τον εξορίσουν από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. 

Όμως ο φόρτος εργασίας τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα. Ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια και χάρη στη φήμη του το μοναστήρι μεγαλώνει. Η Mονή όμως δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα.

Στο Αρεταίειο νοσοκομείο λίγο πριν το τέλος του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Η πολυαναμενόμενη ταινία είναι μια παραγωγή τής Simeon Entertainment και της View Master Films, σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, το Ινστιτούτο "Άγιος Μάξιμος Ο Γραικός και το Eurogroup Ltd", με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, της Deep Dream, της Ingenuity-FO, της NP Ασφαλιστικής, της Ασφάλειαι Μινέττα και του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).

Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pure Flix/Quality Flix. Στην Ελλάδα η ταινία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment στις 3 Δεκεμβρίου 2020

Σενάριο / σκηνοθεσία: Yelena Popovic
Μουσική: Zbigniew Preisner

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: