e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Οι σπιτικές Παρακλήσεις στο Μπανάτο θα γίνονται φέτος -λόγω Πανδημίας- στον Ναό. Κατ' οίκον μόνο για τους ανήμπορους


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από την 1η Αυγούστου (φέτος από 2/8, λόγω Κυριακής), υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Δηλαδή, ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και εκεί τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.

"Κόσμος μένει ἄλλος ἡμῖν, τοῦ ὁρωμένου ὑψηλότερος καί μονιμώτερος"

 Οἱ ἅγιοι Μακκαβαῖοι τῷ τυράννῳ ἔλεγονἡμῖν, ὦ Ἀντίοχε, εἷς βασιλεύς, ὁ Θεός, παρ’ οὗ γεγόναμεν καί πρός ὅν ἐπιστρέφομεν. Κόσμος μένει ἄλλος ἡμῖν, τοῦ ὁρωμένου ὑψηλότερος καί μονιμώτερος. Πατρίς δέ ἡμῶν Ἱερουσαλήμ, ἡ κραταιά και ἀνώλεθρος.  Πανήγυρις δέ ἡ μετά Ἀγγέλων διαγωγή. Κύριε, πρεσβείαις αὐτῶν, ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς» (Δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού της εορτής των αγίων επτά μαρτύρων των Μακκαβαίων και του δασκάλου τους Ελεαζάρου και της μητέρας τους Σολομονής)

«Οι άγιοι Μακκαβαίοι στον βασιλιά έλεγαν: Για μας, Αντίοχε, ένας βασιλιάς υπάρχει, ο Θεός, από τον Οποίο δημιουργηθήκαμε και υπάρχουμε και προς τον οποίο επιστρέφουμε. Άλλος κόσμος απομένει για μας, ανώτερος από αυτόν που βλέπουμε όλοι μας και μονιμότερος. Πατρίδα μας είναι η άνω Ιερουσαλήμ, η παντοδύναμη και αυτή που δεν μπορεί να καταστραφεί. Πανηγύρι και γιορτή για μας είναι η συνύπαρξη με τους Αγγέλους. Κύριε, διά των πρεσβειών τους, ελέησε και σώσε μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στην Θεολογική Σχολή αφίχθη σήμερα το πρωί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επικεφαλής ομίλου εντοπίων ιατρών.
Ο Παναγιώτατος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Καθηγούμενο, Θεοφ. Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και την περί αυτόν αδελφότητα, μίλησε στους επισκέπτες κατά την διάρκεια δεξίωσης στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής για την ιστορία και τη σημασία της ως πνευματικού φυτωρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον Καθηγούμενο στις αίθουσες διδασκαλίας, το Συνοδικό, τους μαθητικούς κοιτώνες, την βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής.
Κατά την παραμονή του ο Παναγιώτατος συναντήθηκε επίσης με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Καππαδοκία και όμιλο προσκυνητών από την Ελλάδα.

Τα Εσπέρια της μνήμης της Αγίας Σολομονής στο Φανάρι [video]


Επί τη αυριανή ιερά εορτή της Αγίας Σολομονής, το ιερό λείψανο της οποίας φυλάσσεται στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό εν τω Φαναρίω, σήμερα, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, παραμονή της μνήμης της Αγίας, και ώρα 4:00 μ.μ., έγινε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ. 
Αύριο, Κυριακή 1η Αὐγούστου, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του ιδίου Αρχιερέως.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στο Άγιον Όρος ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης
 
Στο Άγιον Όρος έφτασε σήμερα, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνoς κ. Εμμανουήλ. Ο Γέρων Χαλκηδόνος θα προστή της πανηγύρεως για την εορτή του Προφήτου Ηλιού (με το ιουλιανό ημερολόγιο) στην ομώνυμη Σκήτη και θα παραστεί στην εγκατάσταση του νέου Δικαίου της Σκήτης, Γέροντος Φιλήμονος. 
    Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος επισκέφθηκε τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γεώργιο Βατοπαιδινό, παρουσία και του Υποδιοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ αναχώρησε για την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου εκεί έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Γαβριήλ και την περί αυτόν αδελφότητα.