e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ενδιαφέρουσα η τηλε-διάλεξη του Δρ Ιωάννη-Ιωσήφ Παπαγεώργη στο "Lectures Αληθώς" [video]


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς”, για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά φέτος (2021-22), συνεχίζει τις δράσεις του, μες από τον διαδικτυακό 2ο κύκλο “Lectures Αληθώς”, ενώ κι εφέτος ισχύουν οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας εκ του φονικού Κορονοϊού.

Έτσι, την 2η εφετινή διαδικτυακή διάλεξη είχε αναλάβει ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΙΩΣΗΦ Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΗΣ, Διδάκτορας Θεολογίας ΕΚΠΑ και Εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: “Θεολογική προσέγγιση της σχέσης Πίστης και Αγάπης, με βάση τις Επιστολές της Καινής Διαθήκης”

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης της Αγίας Έδρας

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε σήμερα την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού, τη Φραγκισκανή αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, επιμένοντας στη βούλησή του να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στην Εκκλησία.

Τρία στεντς τοποθετήθηκαν στον Πατριάρχη. Ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον οποίον τοποθετήθηκαν τρία στεντς το εσπέρας της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου. Ο Πατριάρχης θα εξέλθει του νοσοκομείου ή σήμερα το εσπέρας ή αύριο. 

Ευχές ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου για ταχεία ανάρρωση στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021, τηλεφώνημα της Α. Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία του εξέφρασε τις θερμές ευχές της για ταχεία ανάρρωση.

Κατά την εγκάρδια επικοινωνία τους, επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ελλάδα, κατά την οποία θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου η Εξοχ. κυρία Πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τρία κίνητρα για να ζήσουμε

«Ευαρεστούμε τον Θεό ή επειδή φοβόμαστε την κόλαση ή επειδή επιδιώκουμε τα κέρδη που θα πάρουμε σαν μισθό ή για το ίδιο το καλό» (Αββάς Δωρόθεος)

Αν εξετάσουμε τις πράξεις μας, τις σκέψεις μας, τον τρόπο που πορευόμαστε, θα διαπιστώσουμε ότι τρία είναι τα κίνητρα που κυρίως μας ωθούν στις επιλογές μας: ο φόβος, ο μισθός και η αγάπη. Φοβόμαστε την τιμωρία, που μπορεί να είναι η απώλεια είτε της θέσης μας στην καρδιά του άλλου είτε η ποινή που μας κάνει να χάνουμε την ευχαρίστηση είτε να μην ισχύουν για μας δικαιώματα και προνόμια. Άλλοτε, επιδιώκουμε ακριβώς να έχουμε αυτά που φοβόμαστε μήπως χάσουμε και απαιτούμε από τους άλλους να μας τα παρέχουν, στοχεύοντας στην ανταμοιβή, στο «δούναι και λαβείν». Άλλοτε, δεν έχουμε άλλο στόχο παρά να χαρούμε για το ότι κάνουμε αυτό που εμείς νιώθουμε και είναι καλό γενικότερα, να προσφέρουμε αδιαφορώντας για την ανταπόδοση, μόνο και μόνο διότι αυτό μας εκφράζει. Οι άλλοι τότε δεν γίνονται όχημα, με βάση το οποίο μετράμε την πορεία μας, αλλά ζωή για μας είναι η καλοσύνη και η αγάπη. Και οι τρεις δρόμοι οδηγούν στον Θεό, μολονότι καταλαβαίνουμε πως ο τρίτος, ο δρόμος του να είμαστε υιοί, παιδιά του Θεού, είναι ανώτερος τόσο από τον δρόμο του φόβου, της δουλείας δηλαδή, όσο και από τον δρόμο του μισθού, της αμοιβής που λειτουργεί αποκλειστικά σχεδόν με κανόνες.

Ο Χριστιανός ως εύφορο χωράφι

Ο Χριστός, μιλώντας παραβολικά, παρομοιάζει τον λόγο Του με τον σπόρο που πέφτει στην γη. Όταν είναι εύφορο το χωράφι, τότε καρποφορεί. Όμως, αν ο σπόρος πέσει κάπου αλλού, ή θα ξεραθεί ή θα γίνει τροφή για τα πουλιά. Αν τυχόν φυτρώσει μέσα σε αγκάθια και αγριόχορτα, αυτά θα τον πνίξουν.

Το προξενιό και οι 10 Εντολές

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Η Ανδρούλα, από την Κύπρο τη θαλασσοφίλητη! Πρόσφυγας με προσωρινή άδεια παραμονής στην Αυστραλία, εξ αιτίας της εισβολής του '74. Ο Γιάννης, νόμιμος μετανάστης από το Φιόρο του Λεβάντε. Και οι δύο, έμεναν με συγγενείς, η Ανδρούλα με την αδελφή της Νίκη και την οικογένειά της, σύζυγο και παιδιά και ο Γιάννης, με το θείο του και την οικογένεια του! Κάτοικοι Μελβούρνης, όλοι!

Δεν έτυχε να γνωριστούν από κοντά, μολονότι είχαν κοινούς φίλους μια οικογένεια από τη Ζάκυνθο τον Νικόλα τη γυναίκα του τη Μαντίνα και τα δύο, σχετικά, μικρά τους παιδιά, όπου ήταν γείτονες με την αδελφή της Ανδρούλας, σε εσωτερικό προάστειο της Μελβούρνης όπου εκείνα τα χρόνια, της δεκαετίας του 70, έμεναν πολλοί μετανάστες, κυρίως Έλληνες και Ιταλοί.

Η Νίκη, μιλώντας με τη γειτόνισσα τη Μαντίνα, εξέφρασε αρκετές φορές τη στενοχώρια και ανησυχία της, όπου έληγε σε λίγους μήνες η προσωρινή βίζα της Ανδρούλας και δεν ήξερε τι να κάνει γιατί πίσω δεν μπορούσε να πάει, ερείπια όλα! Μόνο αν παντρευόταν σύντομα, θα λυνόταν το πρόβλημα, αλλά δεν ήταν εύκολο. Συνεσταλμένη κοπέλα η Ανδρούλα, δεν είχε προφτάσει να κάνει πολλές γνωριμίες, άλλο από τη γειτονιά και λίγο πιο πέρα.

Το σκέφτηκε η Mαντίνα, το συζήτησε και με τον Νικόλα και αποφάσισαν ότι δε θα ήταν άσχημη ιδέα να το πουν του Γιάννη! Του ανιψιού του κουμπάρου τους, του Φώτη. Ο Φώτης και η Αγγέλικα στενοί και καλοί φίλοι, επί πλέον, κουμπάροι, γιατί ο Νικόλας, είχε βαφτίσει το γιο τους το Θοδωρή! Οι οικογένειές τους, πίσω στη Ζάκυνθο, χωριανοί, φίλοι και κουμπάροι πάππου προς πάππου! Έτσι ανανεώσανε τη κουμπαριά και εδώ. Εν τω μεταξύ, ούτε η μία ούτε η άλλη οικογένεια είχαν συγγενείς στη Μελβούρνη, άλλο από τον ανιψιό του Φώτη, τον Γιάννη, που είχε έρθει καμιά δεκαριά χρόνια πριν. Αυτό έγινε αφορμή να δεθούν ακόμα περισσότερο οι δυο οικογένειες και να νιώθουν συγγενείς, όχι απλά κουμπάροι!

Ο Νικόλας συμφώνησε ότι δε θα ήταν άσχημη ιδέα για τον Γιάννη, που κόντευε τα 30, να παντρευτεί να κάνει οικογένεια. Η Ανδρούλα, γύρω στα 27, αρκετά εμφανίσιμη, καλή και νοικοκυρεμένη κοπέλα, αλλά και μορφωμένη- είχε τελειώσει το Γυμνάσιο. Ο Γιάννης πάλι, αρκετά ευκατάστατος, γιατί είχε ανοίξει μαγαζί με αντίκες και πήγαινε πολύ καλά! Πρώτα σκέφτηκαν να το συζητήσουν με τον θείο και τη θεία του, που ήταν σαν γονείς του.

Σε τοποθέτηση στεντ υποβλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Νέα Υόρκη

Με επιτυχία υποβλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (3.11.2021) ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε τοποθέτηση στεντ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάτταν και αναμένεται να πάρει εξιτήριο την Πέμπτη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής: 

"His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew successfully underwent stent placement at Mount Sinai Hospital this afternoon. He is expected to be released tomorrow."

Μνήμη ανακομιδής Λειψάνων Αγ. Γεωργίου στην Αγία Παρασκευή Θεραπείων ΚΠόλεως

ΜΝΗΜΗ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΕΝ ΤΩι ΙΕΡΩι ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩι ΝΑΩι ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Τήν Τετάρτην, 3ην Νοεμβρίου ἀρξ. μ., ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῆς Ἀνακομιδῆς τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου καί εἰς ἀνάμνησιν τῆς διασώσεως τοῦ προαστείου τῶν Θεραπείων ἐκ τῆς καταστρεπτικῆς πυρκαϊᾶς τῇ θαυματουργικῇ ἐπεμβάσει τοῦ πολιούχου ἡμῶν, ἐτελέσθη πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ ἀρτοκλασίας, ἀπουσιάζοντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν κ. Ἀποστόλου, ὁ ὁποῖος τελεῖ καθήκοντα Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ἰωακείμ.
Μετά τό πέρας τῆς Θ. Λειτουργίας ἐτελέσθη ἡ περιφορά τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ἁγίου ἐν τῷ αὐλογύρω τοῦ Ἱ. Ναοῦ.