e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Με δάκρυα στα μάτια το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου - Το πρώτο τηλεφώνημά του [video-photos]


Η πρώτη του γεμάτη συγκίνηση τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προς την αγαπημένη του θεία, την Ιωάννα - Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μεταβαίνει άμεσα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με προορισμό το Φανάρι, για τις ευχές των Ιεραρχών και τις εργασίες της Συνόδου - Λίγο πριν μεταβεί στο αεροδρόμιο πέρασε από το νοσοκομείο και επισκέφτηκε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, όπου και πήρε την ευχή του 

«Ειρήνη και ενότητα», απηύθυνε στο πρώτο του μήνυμα, εμφανώς συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος εξελέγη σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, κατά τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Η είδηση της ανάδειξης του κ. Ευγένιου προκάλεσε ικανοποίηση σε όλη την Κρήτη. Ο Σεβασμιώτατος όλη την ημέρα βρισκόταν στο γραφείο του και περίμενε την απόφαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μόλις, το μεσημέρι, έγινε γνωστή η εκλογή του, στην Μητρόπολη βρέθηκαν δεκάδες πιστοί και κληρικοί προκειμένου να τον συγχαρούν, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλο το νησί χτυπούσαν χαρμόσυνα

Η πρώτη του γεμάτη συγκίνηση τηλεφωνική επικοινωνία, ήταν προς την αγαπημένη του θεία, την Ιωάννα. Πρόκειται για την αδελφή της μητέρας του, η οποία τον μεγάλωσε από μικρό παιδί, καθώς ο Ευγένιος σε πολύ μικρή ηλικία έχασε και τους δύο γονείς. 

Αξίζει να σημειωθεί και η πρώτη κλήση που δέχτηκε, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, ο οποίος ευχήθηκε και συνεχάρη για την εκλογή του. 

Εμφανώς συγκινημένος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τους συνοδικούς ιεράρχες που τον εξέλεξαν ομόφωνα και τόνισε πως θα διακονήσει την Ειρήνη και την ενότητα της κρητικής Εκκλησίας, «Θα διακονήσω την πορεία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Σημειώνεται ότι λίγο πριν πάει στο αεροδρόμιο, για να μεταβεί στο Φανάρι ο κ.κ. Ευγένιος, πέρασε από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος νοσηλεύεται εξαιτίας μίας λοίμωξης που τον ταλαιπωρεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησαν και πήρε την ευχή του για το ξεκίνημα της νέας του διακονίας. 

Αμέσως μετά την ενθρόνιση του κ.κ. Ευγενίου θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή του αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.  

Η ενθρόνιση του Ευγενίου αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Ο νεός Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, το απόγευμα στο Φανάρι, για την ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων, αλλά και για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022.  

Ακολουθεί η πρώτη δήλωση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγένιου:   Το χρονικό 

Οι καμπάνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αλλά και στις περισσότερες εκκλησίες ήχησαν χαρμόσυνα. Ήταν η στιγμή που επίσημα ανακοινώθηκε η εκλογή του Σεβ. Μητροπολίτη Ευγένιου, του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης. 

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, 11 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022. 

Στη μία το μεσημέρι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της «ιερής ψηφοφορίας» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο του νησιού. Οι Αρχιερείς στο Φανάρι εξέλεξαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, κατά κόσμο Ευγένιο Αντωνόπουλο με 7 ψήφους. Σημειώνεται πως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος έλαβε 5 ψήφους. 

Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιος, αναλαμβάνει τα ηνία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης σε ηλικία 53 ετών. 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. 

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαΐου 2005.

πηγή: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: