e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Πανήγυρις Αγίου Νεκταρίου στο Fawkner της Μελβούρνης

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του Αγίου Νεκταρίου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ την κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ-Κόουτ.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Κερασούντος, αφού διαβίβασε στο εκκλησίασμα τις ευχές και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αναφέρθηκε σε πτυχές της ζωής του Αγίου Νεκταρίου, εστιάζοντας σε δύο σημαντικά γεγονότα.

Καταρχάς, υπενθύμισε πως ο Άγιος σε ηλικία 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργασθεί, καθότι ήταν από φτωχή πολύτεκνη οικογένεια. Ως παιδί που πίστευε στον Χριστό, εξήγησε, αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον Χριστό, ζητώντας ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο Άγιος τότε το έδωσε το γράμμα σε ένα πιστό κύριο που γνώριζε, για να του το στείλει. Ο κύριος αυτός διάβασε το γράμμα, ευαισθητοποιήθηκε και του αγόρασε παπούτσια. Όταν ο Άγιος τα φόρεσε και πήγε για δουλειά, το αφεντικό του νόμιζε ότι τα έκλεψε και επέμενε να τα επιστρέψει. Το δίδαγμα από αυτό το γεγονός, όπως επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτά που βλέπουμε, αυτά που ακούμε, αυτά που διαβάζουμε κ.λπ., γιατί πάντοτε υπάρχει κάτι άλλο σε δεύτερη ανάγνωση, πάντοτε υπάρχει η αλήθεια.

Το δεύτερο γεγονός που περιέγραψε ο Θεοφ. κ. Ευμένιος ενώπιον των πιστών, αφορούσε στον διωγμό του Αγίου Νεκταρίου από την Αλεξάνδρεια και τη μετάβαση του στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ο Επίσκοπος Κερασούντος, πήγε ο εισαγγελέας να του ζητήσει απολογία για όλες της κατηγορίες εναντίον του, μα ο Άγιος δεν μίλησε, παρά μόνο έδειξε με το δάκτυλό του τον ουρανό. Το μήνυμα από αυτό, όπως εξήγησε ο Θεοφιλέστατος, είναι πως «ό,τι και αν μας συμβεί, όποια κι αν είναι η πορεία της κοινωνίας μας, ό,τι κι αν είναι ο προορισμός του κόσμου, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός, που αργά η γρήγορα θα γίνει το θέλημά του, το οποίο κριτήριο έχει πάντοτε τη σωτηρία της ανθρωπότητας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου πέριξ του Ιερού Ναού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: