e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ο π. Ταξιάρχης, 5ο θύμα Covid-19 στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους

Μαζί με τον π. Κοσμά, οδοντίατρο από τη Μονή Φιλοθέου, ακόμη ένας ιερομόναχος από την ίδια Μονή, ο π. Ταξιάρχης, προεστός της Γεροντικής Συνάξεως της εν λόγω Μονής, εξεδήμησε σήμερα προς Κύριον, μεταστάς πλέον στις αιώνιες μονές. 

Ο Κορονοϊός -χάρος ωρυόμενος- θερίζει κυριολεκτικά τους Αγιορείτες Μοναχούς, τους εν πολλοίς ανεμβολίαστους. Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω!... 

Εκοιμήθη και ο π. Κοσμάς Φιλοθεΐτης, θύμα Covid-19

Ο π. Αμφιλόχιος Χάιτας, στη σελίδα του στο facebook μάς πληροφορεί για μιαν ακόμη απώλεια ιερομονάχου από το αγιώνυμον Όρος, εξαιτίας του φονικού ιού: 

"Εκοιμήθη και ο πατήρ Κοσμάς Φιλοθεΐτης, από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους λόγω Covid-19. O τέταρτος μέσα σε λίγες μέρες από την ίδια Ιερά Μονή!...

Κρίμα, πολύ κρίμα... Καλό Παράδεισο, πάτερ μου καλέ!... Πάντα θα σε θυμόμαστε με τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια και με απεριόριστο χιούμορ!..."

Αρχιερατική Λειτουργία, τιμώντας τον Όσιο Ιωσήφ τον Σαμάκο, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου [45 photos]


Πρωί 22ας Ιανουαρίου 2022, τιμώντας την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του εκ της νήσου Κρήτης, στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου θησαυρίζεται το σεπτό Λείψανο του Οσίου. Λειτούργησε ο -παρεπιδημών στη Ζάκυνθο αυτές τις ημέρες- Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.
    Στο πλαίσιο των αυτοπεριορισμών έναντι της φονικής ασθενείας, ο οικείος Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης και οι περί αυτόν Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι έκαναν παν δυνατό για την εν απλότητι μεγαλοπρέπεια της τοπικής αυτής πανηγύρεως.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του Μαξίμου Ε΄

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή την εορτή του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού, καθώς και τη συμπλήρωση, κατά την 1η Ιανουαρίου, 50 ετών από την εκδημία του προκατόχου του Μαξίμου Ε’, μετέβη την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, στην Ι. Μονή Βαλουκλή, όπου πρό του τάφου του αοιδίμου Πατριάρχου έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής αυτού. 

Ο Παναγιώτατος προσευχήθηκε και για τους ομωνύμους αειμνήστους αρχιερείς του Θρόνου Λαοδικείας, Σάρδεων, Σταυρουπόλεως, Σερρών και Νιγρίτης, πρ. Πιττσβούργου και Ευμενείας. 

Συγχαρητήρια Βαρθολομαίου προς τη νέα Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και τον νέο Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας


Η Α.Θ.Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε συγχαρητήρια Μηνύματα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους νεοεκλεγέντας: 

α) Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εξοχωτάτη κ. Roberta Metsola, και 

β) Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, Εξοχώτατο κ. Dimitar Kovacevski.

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε σε αμφοτέρους καρποφόρο και επιτυχή θητεία.


Ο νέος Γεν. Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, ο Εντιμ. κ. Kenan Poleo, νέος Γενικός Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πόλη. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Αγίασμα του Οσίου Ευθυμίου στο Φανάρι

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, επί τη ιερά μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ευθυμίου του Μεγάλου, προσκύνησε στο φερώνυμο Αγίασμα της περιοχής Φαναρίου, όπου και προέστη στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αυτεξούσιο και "κατ' εικόνα"

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

«Τί σοι θέλεις ποιήσω;» Τί θέλεις να σου κάμω; Είναι τα λόγια που απηύθυνε ο Χριστός στον τυφλό της Ιεριχούς (Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά). Ενώ ο τυφλός χαλούσε τον κόσμο ζητώντας το έλεος του Χριστού, ο Χριστός, σαν να ήταν εκτός τόπου και χρόνου, τον ρωτούσε τί ακριβώς θέλει από αυτόν. Δεν ήταν παραξενιά του Χριστού αυτό. Είναι ακριβώς το μεγαλείο του. Ακόμα και για το αυτονόητο, ζητάει άδεια για να παρέμβει. Ζητάει τον κωδικό πρόσβασης, την πρόσκληση μετά από ελεύθερη επιλογή του αιτούντος. Δείχνει έτσι πόσο τιμά τον άνθρωπο, πόσο σέβεται την ελευθερία που του έχει χαρίσει. Χωρίς την απόλυτη συναίνεσή του, δεν προχωράει ούτε στα αυτονόητα απέναντί του, πολύ περισσότερο σε κανένα εξαναγκασμό. 

Ο Θεός επισκέπτεται τον άνθρωπο ["Φωνή Κυρίου", 23.1.2022]