e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Κυριακή ΙΔ΄Λουκά, 23.1.2022, στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 23ης Ιανουαρίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, για την Θείας Λειτουργία της ημέρας. Μεθεορτάσαμε τον Όσιο Ιωσήφ τον Σαμάκο και τιμήσαμε -συν τοις άλλοις αγίοις- τον Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω. Και των δύο εικονίσματα προτάθηκαν για προσκύνημα.
    Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν από το ψαλτήριο οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς τους εκκλησιασθένες απ' άμβωνος.

Τιμώντας αρχιερατικώς τον Γέροντα Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [video-photos]

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1991, ημέρα μνήμης του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου, όταν άνοιξαν οι πόρτες του Ουρανού, για να δεχθεί ο Θεός στην αγκαλιά του τον Όσιο, τον ταπεινό και φιλεύσπλαχνο ελεήμονα Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, τον π. Βησσαρίωνα. Τον γλυκύτατο πνευματικό πατέρα χιλιάδων ορφανών και πονεμένων τέκνων όλης της Φθιώτιδος και πέραν των ορίων αυτής.

Ο Γέρων  Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο Ελεήμων Πνευματικός, άγιος στη συνείδηση του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, τιμήθηκε σήμερα στην ιστορική και αγιοτόκο Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος παρά το πολικό ψύχος και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τον κτίτορά της, Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω, εόρτασε η Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου Βεροίας [photos]

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής του κτίτορος της Ιεράς Μονής, Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Μαρουδή Ιωαννίδη, ο οποίος διακονεί στην Ιερά Μονή.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο διημέρου 22-23.1.2022

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, στη Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.

Αντιπροσωπεία Ιεραρχών εξ Αλεξανδρείας στο Φανάρι για την εισπήδηση των Ρώσων στην Αφρική

Τριμελής εξ Αρχιερέων Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επισκέφθηκε χθες, Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, το Φανάρι προκειμένου να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, δια του οποίου ενημερώνεται επισήμως το Σεπτό Κέντρο για «τὴν ἐπιπεσοῦσαν «λοιμικὴν» σύγχυσιν εἰς «τὰ ἐξ ἡμῶν ἐν Χριστῷ γεννηθέντα τέκνα», τούς πιστοὺς Ἀφρικανούς, συνεπείᾳ τῶν ἐμφανῶν καὶ ἀφανῶν δράσεων ἐντεταλμένων προσώπων τῆς Ρωσσικῆς Ἐκκλησίας».

Κυριακάτικη Λειτουργία, με Μνημόσυνο του Σμύρνης Βασιλείου (+23.1.1910) στη χιονισμένη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή ΙΔ' Λουκά, 23 Ιανουαρίου 2022, στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη υπό του Καθηγουμένου νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σμύρνης κυρού Βασιλείου, του από Αγχιάλου, αποφοίτου της Σχολής (1960), διατελέσαντος και Σχολάρχου αυτής κατά τα έτη 1870-1872 και 1873-1876, επ' αφορμή της συμπληρώσεως 112 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του (23.1.1910).
    Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κυριακάτικη Χοροστασία Βαρθολομαίου στο χιονοστεφές Φανάρι [video-photos]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 23η Ιανουαρίου 2022, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία έλαβε χώραν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι. 
[Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου και Yani Kayakoparan]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Τιμώντας τον Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω στην χιονοστεφή νήσο Πρίγκηπο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Εν μέσω των χειμερινών πιστών και πολλής χιόνος εορτάσθη η ιερά μνήμη του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, του όντως εν ασκήσει και αθλήσει λάμψαντος και εν Χριστώ τελειωθέντος Αγίου της Πίστεώς μας, δι’ Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κυρίου Δημητρίου τελεσθείσης εν τω Ι. Ναώ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου.

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 23.1.2022, στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραίας


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 23ης Ιανουαρίου 2022, με ελαφρύ χιόνι και πολύ κρύο, στον Ναό Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας. Ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, επανακάμψας σήμερα στα λειτουργικά καθήκοντά του μετά από περίπου ένα δεκαπενθήμερο αυτοπεριορισμού του στην οικία πάσχοντας από Κορονοϊό. Ως κατάλληλα οπλισμένος με τις δέουσες δόσεις του σχετικού εμβολίου, ανάρρωσε πανεύκολα, δίχως πρόβλημα.

Ο καθωσπρεπισμός και ο Χριστός («ἐπετίμων αὐτῷ ἵνα σιωπήσῃ»)

«Καὶ οἱ προάγοντες ἐπετίμων αὐτῷ ἵνα σιωπήσῃ· αὐτὸς δὲ πολλῷ μᾶλλον ἔκραζεν· Υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με» (Λουκ. 18,39)

«Αὐτοὶ ποὺ προπορεύονταν τὸν μάλωναν νὰ σωπάσει, ἐκεῖνος ὅμως φώναζε ἀκόμη πιὸ πολύ· Υἱὲ τοῦ Δαβίδ, σπλαχνίσου με!»