e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλώνας της δημοκρατίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Αγρυπνία Κυριακής της Ορθοδοξίας στο πολιορκημένο Κίεβο [video-photos]

Πολιορκημένο Κίεβο: Στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας χοροστάτησε στην τελεσθείσα Αγρυπνία επί τη αυριανή εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας έναντι των εχθρών της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η Ορθοδοξία διά των Εικόνων. Ξεφυλλίζοντας τα Χρωματιστά Ευαγγέλια


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Πρώτη Κυριακή των Νηστειών! Επινίκια της Ορθοδοξίας εορτή έναντι των παντοειδών εχθρών και διωκτών της και ανάμνηση ταυτόχρονα της αναστήλωσης των ιερών Εικόνων μετά τη φοβερή και μακρά εκείνη περίοδο των Εικονομαχιών, μιαν έκτακτη κατάσταση, που ταλαιπώρησε πολύ και τραυμάτισε βαθύτατα τη σύνολη Εκκλησία κατά τους Η΄ και Θ΄ αιώνες.

Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Η Α΄ Κυριακή των Νηστειών λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας. Με αφορμή την παύση (843 μ.Χ.) του μεγάλου διωγμού που ονομάστηκε Εικονομαχία και έληξε με την αναστήλωση των εικόνων, η Εκκλησία γιορτάζει τη μεγάλη διαχρονική νίκη της επί όλων των αιρέσεων, που επί 2.000 χρόνια πολεμούν να την αφανίσουν. Ζει διαρκώς τη θαυμαστή επαλήθευση των προφητικών λόγων του Χριστού: «Πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». 

"Με τ' άλλα μάτια…" - Κυριακή της Ορθοδοξίας

"Philip und Nathanael" - W.J. Morgan

Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς διηγήθηκε την πρώτη συνάντηση ενός μαθητή με τον Χριστό. Η πρώτη αυτή συνάντηση του Ναθαναήλ με τον Κύριο, κατέληξε σε μια υπόσχεση του Χριστού:«Μείζω τούτων ὄψει» — θα δεις πολύ σπουδαιότερα πράγματα από αυτό που είδες… Τι ήταν αυτό που είχε δει ο μαθητής; Είχε δει έναν δάσκαλο να του φανερώνει ότι γνώριζε πού ήταν και τι έκανε ο ίδιος, πριν τη συνάντησή τους — «πριν συναντηθούμε, σε είδα που καθόσουν κάτω από τη συκιά». Κι αυτή η θαυμαστή διορατικότητα του δασκάλου ξάφνιασε τον Ναθαναήλ. Αλλά ο Χριστός του υπόσχεται ότι θα δει σπουδαιότερα πράγματα από αυτό.

"Έρχου και ίδε"


«Καὶ εἶπεν αὐτῷ Ναθαναήλ· ἐκ Ναζαρὲτ δύναται τι ἀγαθὸν εἶναι; λέγει αὐτῷ Φίλιππος· ἔρχου καὶ ἴδε» (Ιωάν. 1, 47)

«Μπορεῖ ἀπὸ τὴ Ναζαρὲτ νὰ βγεῖ τίποτα καλό;» τὸν ρώτησε ὁ Ναθαναήλ. «῎Ελα καὶ δὲς μόνος σου», τοῦ λέει ὁ Φίλιππος. 

«Έρχου και ίδε», λέει ο Φίλιππος στον Ναθαναήλ, στην απορία του τελευταίου για το αν είναι δυνατόν κάποιος που καταγόταν από περιοχή στην οποία κατοικούσαν πολλοί ειδωλολάτρες και οι Ιουδαίοι ήταν αρκετά ιδιόρρυθμοι, να είναι αυτός που περίμεναν ως Μεσσία. Ο Φίλιππος, έχοντας γίνει ήδη μαθητής του Χριστού, προτρέπει τον φίλο του να δοκιμάσει την γνωριμία. Και ο λόγος αυτός έχει μείνει στην ιστορία της πίστης ως ένας λόγος συνεχούς πρόσκλησης να δοκιμάσουμε ποιος είναι ο Χριστός και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να Τον ακολουθήσουμε. Μένει το ερώτημα σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ποιος μας καλεί να έρθουμε και τι θα δούμε.

Φανάρι: Πατριαρχικός Εσπερινός Κυριακής Ορθοδοξίας - Χειροθεσία Αριστείδη Βικέτου σε Άρχοντα Νοτάριο [video]

Επί τη μεγάλη εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον Μ. Εσπερινό του Σαββάτου (σήμερα, 12 Μαρτίου 2022), μετά το πέρας του οποίου χειροθέτησε τον Δημοσιογράφο κ. Αριστείδη Βικέτο σε Άρχοντα Νοτάριο της Μ.τ.Χ.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο θρίαμβος της πίστεως ["Φωνή Κυρίου", Κυριακή Ορθοδοξίας 13.3.2022]

17η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει τα νεότερα [video]

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, 17η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο μεταδίδει από το εκεί μυστικό καταφύγιό του τα νεότερα περί της αναίσχυντης εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του αυθεντικό τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως την σχετική μετάδοση:

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στη Βρισβάνη

Με αισθήματα συγκινήσεως και πνευματικής χαράς υποδέχθηκαν τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, οι πιστοί της ελληνορθόδοξης Ενορίας της Αγίας Παρασκευής, στο προάστιο Taigum της Βρισβάνης. Με τα ίδια αισθήματα βροντοφώναξαν «Άξιος» στον νέο Πρεσβύτερο που θα διακονεί στην Ενορία τους, τον π. Αθανάσιο Αθανασιάδη.

Θεία Λειτουργία Σαββάτου Α΄ Νηστειών στο Φανάρι [video]


Σήμερα, Σάββατο της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών (12 Μαρτίου 2022), ανάμνηση του δια των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, στο τέλος της οποίας διαβάστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μια δεόμενη σημαία της Ουκρανίας στον Λίθο της Αποκαθηλώσεως


Μια αγαπητή φίλη στο facebook δημοσιεύει μια εκφραστική και συνάμα κατανυκτική στιγμή προσευχής στον πάνσεπτο Λίθο της Αποκαθηλώσεως, που βρίσκεται και προσκυνείται στην είσοδο του Ναού της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων. Μια σημαία της Ουκρανίας απλωμένη δεητικά πάνω στον Λίθο, μια ευχή-προσευχή υπέρ απαλλαγής της πολυταλαίπωρης χώρας από τις ορδές των ρώσων εισβολέων...