e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Εσπερινός Αγάπης 2022 στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω


Δειλινό Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, εψάλη στον δαφνοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Βανάτου ο επίσημος Εσπερινός της Αγάπης και της μνήμης του Αγίου Γεωργίου. 
    Από ιερατικής πλευράς έλαβαν μέρος ο π. Ιωάννης Ρένεσης (Εφημέριος Φαγιά και Δράκα) και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Το πασχαλινό Μήνυμα του Ποιμενάρχου της Ζακύνθου ανέγνωσε ο π. Ιωάννης. Το ψαλτήριο τίμησαν δεόντως οι κ.κ. Διονύσιος Ρένεσης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. 
    Λιτανεία των Εικόνων της Παναγούλας και της Αναστάσεως ανά την κωμόπολη δεν έγινε, εξαιτίας μη ικανοποιητικής -προς τούτο- συμμετοχής Ενοριτών. Έγινε όμως Δέηση στα Προπύλαια του Ναού, όπου εξήλθε η περίπυστη Εικόνα της Κυρίας Θεομήτορος. Τέλος, εκάησαν ωραία πυροτεχνήματα.

Ανάσταση, Πασχαλινές Λειτουργίες και Εσπερινός Αγάπης 2022 στην Βίνιτσα Ουκρανίας [photos]


Όλα τα λειτουργικώς διατεταγμένα, για την ημέρα του Πάσχα 2022, τελέσθηκαν άρτια στη Μητρόπολη Βινίτσης και Μπαρ, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, διαπρεπούς Ιεράρχου και Συνοδικού Μέλους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
    Η Τελετή της Αναστάσεως και η ακολουθήσασα Αρχιερατική Λειτουργία της Λαμπρής έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας διά τον φόβον των ρωσικών βομβαρδισμών. Προς τούτο ετελέσθη πρωινή Ιερατική Λειτουργία του Πάσχα, κατά την οποίαν εκκλησιάσθηκαν όσοι επιθυμούσαν. 
    Κανονικά έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Συμεών, προσκομίσαντος μάλιστα και Άγιο Φως εκ του Παναγίου Τάφου. Στο τέλος διένειμε ευλογίες προς τους πιστούς. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2022 στον πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Νύκτα Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα 2022, στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, οι Αραβόφωνοι τίμησαν την Ανάσταση του Κυρίου, κατ' αρχήν με την Τελετή του "Χριστός Ανέστη" και ακολούθως με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, συμπαραστατούμενος από τους τρεις Εφημερίους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Εσπερινός της Αναστάσεως 2022 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [62 photos]

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, ο Εσπερινός της Αναστάσεως. 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια, περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, Ανέων κ. Μακάριο, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο, και Προύσης κ. Ιωακείμ, και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, έφθασε, εν πομπή,  στον Πατριαρχικό Ναό και προέστη  του Εσπερινού.

Αναστάσεις, Πασχαλινή Λειτουργία και Εσπερινός Αγάπης 2022 στη Φθιώτιδα [photos-video]


Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την ευλαβική συμμετοχή χιλιάδων πιστών εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την ανθοστόλιστη πόλη της Λαμίας, η Ανάσταση του Κυρίου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε διαδοχικά την Ακολουθία της Αναστάσεως στις Μονάδες Φροντίδων Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στην Σπερχειάδα και στην Στυλίδα, ευχόμενος με σεβασμό και αγάπη στους γέροντες και στις γερόντισσες, καθώς και στο προσωπικό αυτών των «σπιτιών της Αναστάσεως», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Συμεών.

Πασχαλινή Λειτουργία 2022 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, στον Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, έγιναν όλα τα αναστάσιμα κατά τάξιν, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Αναστάσιμα 2022 στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα 2022 έγινε η Τελετή της Αναστάσεως και η πασχαλινή Λειτουργία στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού πατριαρχείου και δη στον περικαλλή και περίοπτο Ναό του Αγίου Ανδρέου, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία. 
     Η Τελετή και η Θ. Λειτουργία πργματοποιήθηκαν το πρωί, εξαιτίας της απαγορεύσεως κυκλοφορίας τη νύκτα, διά τον φόβον, όχι πλέον των Ιουδαίων, αλλά των "αδελφών" Ρώσων.

Πάσχα 2022 στη Λουσάκα, Ζάμπια

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου μας "Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος", ακούστηκε τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στα βάθη της Αφρικής για να σηματοδοτήσει την κατάλυση του Άδου και την καταδίκη της ανθρώπινης φύσης στην αθανασία.

Εσπερινός Αγάπης 2022 στο πολεμούμενο Κίεβο [video-photos]


Υπό τις ιαχές ή την οδύνη του πολέμου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, έγινε ο Εσπερινός του Πάσχα 2022, στο Κίεβο και δη στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον χρυσότρουλο Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ, προεστώτος του Προκαθημένου ΑΕΟ, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Αρχιεπισκοπικός Εσπερινός της Αγάπης 2022 στο Λονδίνο

Στον Εσπερινό της Αγάπης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Bayswater του Λονδίνου, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμάστριδος κ. Σπυρίδωνος, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Έλαβαν μέρος ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θεωνάς Μπακάλης και ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου, Αρχιμ. κ. Νήφων Τσιμαλής, παρουσία πλήθους πιστών.

Εσπερινός Αγάπης 2022 στην Αγία Τριάδα Χαλκηδόνος

Πανηγυρικά ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Ακολουθίας διένειμε στους πιστούς κόκκινα αυγά και πασχαλινά τσουρέκια.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στη τριακοστή ένατη εκπομπή προσκεκλημένος ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η δεσποτική εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού εορτάστηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τελεσθείσης της εορτίου παννυχίδος, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα, καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Μέγα Σάββατο στο Μπέρμιγχαμ και Ανάσταση 2022 στο Κόβεντρι της Αγγλίας

Πανηγυρικά ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κόβεντρι, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου. 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο Θεοφιλέστατος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά Μπέρμιγχαμ.

Εσπερινός Αγάπης 2022 και παρασημοφόρηση Λίνας Μενδώνη στο Σύδνεϋ

Την Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, και από πλειάδα κληρικών της πόλεως του Σύδνεϋ, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, που τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ανάσταση 2022 στη Χαλκηδόνα

Πανηγυρικά ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Ανάσταση 2022 στην Μπόχαλη Ζακύνθου


Μέγα Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Ποχάλεως, όπου προέστη στην Τελετή της Αναστάσεως.

Λαμπρός εορτασμός της Αναστάσεως του Κυρίου 2022 στο Σύδνεϋ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, παρουσία χιλιάδων πιστών και υψηλών εκπροσώπων των πολιτικών ηγεσιών της Αυστραλίας και της Ελλάδας, εορτάστηκε η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, στον περικαλλή ελληνορθόδοξο Ναό που είναι αφιερωμένος στο ύψιστο γεγονός του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου.

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2022 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [video]


Ο πανεπίσημος Εσπερινός της Αγάπης, σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Τα Αναστάσιμα 2022 της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου


Νύκτα Αναστάσεως 2022, στον Ναό Αγίου Δημητρίου της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου. Μετά την Τελετή, ετελέσθη η Λειτουργία του Πάσχα, υπό του Εφημερίου, π. Ιωάννου Ρένεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μήνυμα του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου για το Πάσχα 2022

Μήνυμα
τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Ἀποστόλου
ἐπί τῇ Λαμπροφόρῳ Ἀναστάσει τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
πρὸς τὸ χριστεπώνυμον πλήρωμα τῆς Ἐπαρχίας αὐτοῦ

ΠΑΣΧΑ 2022
* * *

Τελετή της Αναστάσεως 2022 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Τελετή της Αναστάσεως 2022 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου, υπό του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Greeting of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew following the Service of the Resurrection [Pascha (Easter) 2022]

Most Honourable Brother Hierarchs,

Beloved children in the Lord,

The glorious “Christ is Risen” has resounded again and has reached the ends of the earth and the heavens. The human race exults and celebrates; those from the beginning, contemporary humanity and the generations that will live until the coming of the King of glory. Creation, which is renewed in the Resurrected Christ, concelebrates. We sing during the Paschal Matins: “Now are all things filled with light; Heaven and earth, and the nethermost regions of the earth.”

Νύκτα Αναστάσεως 2022 στο πολεμούμενο Κίεβο. Ευχαριστιακή Σύναξη υπό τον Επιφάνιο Κιέβου [video-photos]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, δεν θα νικήσουν στο τέλος [51 photos]

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Θεία Λειτουργία Κυριακής Πάσχα 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω


Μετά την Τελετή της Αναστάσεως του Χριστού, 23 προς 24 Απριλίου 2022, στον δαφνοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Λαμπρής Κυριακής, στο τέλος της οποίας, αναγνώστηκε ο Κατηχητικός Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά και δόθηκαν ως ευλογία στους πιστούς, μαζί με εικονίδια της Αναστάσεως του Κυρίου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Πανευφρόσυνη Ανάσταση 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [photos-video]

Το "Χριστός Ανέστη" ακούστηκε ως νικητήρια ιαχή από το πλάτωμα της Φανερωμένης Βανάτου, τα πυροτεχνήματα άστραψαν τη νύχτα και τα θριαμβικά καμπανίσματα κήρυξαν την κατατρόπωση του θανάτου υπό την ισχύ του νέου Φωτός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Ανάσταση, γεγονός πίστεως που μάς καλεί σε μια υπαρξιακή υπέρβαση» [video gr-en]


«Η Ανάσταση καθίσταται γεγονός πίστεως που μάς καλεί σε μια υπαρξιακή υπέρβαση», τονίζει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στην Εγκύκλιό του για το Άγιο Πάσχα 2022.

 

Ο Σεβασμιώτατος εξηγεί πως ο Χριστός δε θέλησε να επιβάλει τον εαυτό Του με θαύματα και υπερφυσικές αποδείξεις, αλλ’ αντίθετα θεμελίωσε το ύψιστο γεγονός της Αναστάσεως, ανατρέποντας το κύρος της ιστορικής αντικειμενικότητας με την πίστη.

 

Στο μήνυμά του προς τους πιστούς, υπογραμμίζει ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδειχθεί η πίστη μας, η οποία μάς οδηγεί στην αποκάλυψη των εσχάτων.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΚΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΣΤΙ:

Τελετή Αναστάσεως και Λειτουργία του Πάσχα 2022 στο Φανάρι [4ωρο video]


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. 

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2022 στη Μητρόπολη Δέρκων


23-24.4.2022. Η ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΕΣΗΛΚΙΟΪ
προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Ανάσταση 2022 στην Πλατεία Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου [video]


23 προς 24 Απριλίου 2022, από τον Μητροπολιτικό ναό Ζακύνθου προς την Πλατεία Αγίου Μάρκου και τανάπαλιν. Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ μέσω της τηλεόρασης ΙΟΝΙΑΝ: