e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Στα προσφυγικά νερά του Θερμαϊκού και των περιοχών Natura ξεναγήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης [photos]

Στα προσφυγικά νερά του Θερμαϊκού και των περιοχών Natura του δήμου ξεναγήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Επιβιβάστηκε από την προκυμαία στους Νέους Επιβάτες και έκανε όλη τη διαδρομή με το καραβάκι φτάνοντας στη Νέα Μηχανιώνα.

Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας: Απάντηση στις πρόσφατες αποφάσεις της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Συνόδου της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας

Ανακοινωθέν

της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

μετά τα πρόσφατα γεγονότα

στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία

Έχοντας μελετήσει τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στις 30 Μαΐου 2022 σχετικά με τα αποτελέσματα των γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο, στις 27 Μαΐου 2022, με διάφορες ονομασίες -όπως «Συνάντηση επισκόπων, ιερέων, μοναχών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», «Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», «Συμβούλιο των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», «Συμβούλιο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»- και χωρίς πολλά επίσημα δημοσιευμένα έγγραφα στη διάθεσή μας, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σημειώνει τα εξής.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα μοναστήρια οάσεις στην έρημο του εκκοσμικευμένου κόσμου [+video]

«Όλα τα μοναστήρια είναι οάσεις στην έρημο του κόσμου, του εκκοσμικευμένου κόσμου» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θεμελιώνοντας σήμερα το καθολικό της μονής Αγίας Αικατερίνης στην Επανομή. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή του με τους μοναχούς, τους οποίους αποκάλεσε «πνευματικά τέκνα», επισημαίνοντας  ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε οκτώ φορές το 'Αγιο Όρος και από καιρού εις καιρόν διάφορες μονές και σε άλλα μέρη - μεταξύ αυτών και την ομώνυμη μόνη της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά -για να ανανεώνεται πνευματικά και να αντλεί δυνάμεις και να συνεχίζει το ποιμαντορικό του έργο και πρόσθεσε: «Και προσπαθούν οι μοναχοί να κάνουν την εκκλησία μας, τη θρησκεία μας, την πίστη, κόσμον του κόσμου».

Ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού [+video]

Σε επίτιμο δημότη του δήμου Θερμαϊκού ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το πρωί, σε ειδική τελετή στο δημοτικό κατάστημα των Νέων Επιβατών.

WHERE IS YOUR BROTHER? WHAT HAVE YOU DONE?

By Natallia Vasilevich

Almost a decade passed since the previous WCC assembly in Busan. The Orthodox Church, instead of triumph, finds itself in deep crisis. Awaited for centuries, actively prepared for decades, the Holy and Great Council of the Orthodox Church, which happened finally in 2016, could be a new moment of Pentecost, but four of the sister Churches dropped out at the very last moment, sacrificing pan-Orthodox unity and witness, making Orthodoxy to look ridiculous in the face of the entire world, at the same time being cautious to avoid “discussing our internal problems in the face of the Protestant world”, as Metropolitan Hilarion of Volokolamsk claimed at the Orthodox pre-Assembly in Paralimni.

Ψηλαφώντας την Ανάσταση

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Πρωταρχική μέριμνα του Χριστού, όταν για πρώτη φορά εμφανίζεται σε όλους μαζί τους μαθητές του, είναι να τους πείσει χειροπιαστά για την Ανάστασή του. Τα πρώτα λόγια του είναι πρόσκληση να τον αγγίξουν, να τον πιάσουν με τα χέρια τους, να τον ψηλαφήσουν προσεκτικά. Γιατί το έκανε αυτό; 

Αγρυπνία στη Φανερωμένη Βανάτου για την Απόδοση της Αναστάσεως (31.5.2022, 8.30 μμ)


Ανακοινώνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι, στο πλαίσιο της Αποδόσεως της παμμέγιστης Εορτής της Αναστάσεως (1.6.2022), θα πραγματοποιηθεί αποβραδίς, δηλαδή το βράδυ της 31ης Μαΐου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εόρτια Αγρυπνία για να "αποχαιρετίσουμε" για φέτος το "Χριστός Ανέστη", αν και κάθε μέρα της λειτουργικής - λατρευτικής ζωής μας χρειάζεται να είναι αναστάσιμη!

Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Ιερομόναχο: «Άδειασε την καρδιά σου από τον εαυτό σου για να χωρέσει ο άλλος»

Τον δικό της ιερομόναχο, ο οποίος θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της αδελφότητας, απέκτησε η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βουνού στο Forrestfield της Πέρθης.

Κατά την ποιμαντική επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε διαδοχικά την εις Διάκονον και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του προεστώτος της αδελφότητος, π. Προδρόμου Σουρή, ο οποίος έλαβε το όνομα Μακάριος.