e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αργυρούπολη του Πόντου

Την Αργυρούπολη του Πόντου (τώρα Gümüşhane) επισκέφθηκε την Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Ο Παναγιώτατος συνοδευόταν από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιο, από την Γερμανία, με τους οποίους επισκέφθηκε τον ερειπωμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το Επισκοπείο, που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, καθώς και το παλαιό ελληνικό εκπαιδευτήριο, το οποίο, με απόφαση των τοπικών αρχών αναστηλώνεται.
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Άγιος Νεομάρτυς Σταμάτιος από το Πήλιο

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία έδωσε μια σειρά από μεγάλες προσωπικότητες στην Εκκλησία και το Έθνος μας στα δύστηνα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο ευλογημένος και προικισμένος από το Θεό εκείνος τόπος ανάδειξε φωτεινές πνευματικές μορφές και αγίους, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνική μας υπόθεση και στη διατήρηση της ορθοδόξου πίστεώς μας. Ανάδειξε επίσης και πολλούς Νεομάρτυρες, οι οποίοι για την μαρτυρία τους στο Χριστό και την σώζουσα αλήθεια της Εκκλησίας μας, θυσίασαν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Σταμάτιος, ένας ένδοξος στρατιώτης του Χριστού.

Άγιος Τιμόθεος, Επίσκοπος Ευρίπου ο θαυματουργός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Η αττική γη, αφότου κηρύχτηκε το ευαγγέλιο του Χριστού, ανάδειξε μια πλειάδα αγίων, οι οποίοι λαμπρύνουν το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Τιμόθεος Επίσκοπος Ευρίπου. Ένας ολόφωτος αστέρας, μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, σε δύσκολους καιρούς για την Εκκλησία και το Έθνος μας.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας [Ionian TV, live]

Πρωί 16ης Αυγούστου 2022, στα Ομαλά Κεφαλληνίας και μάλιστα στον νέο Ναό του Αγίου Γερασίμου, τιμώντας δόξη και τιμή την πανεύφημη μνήμη του κοσμαγάπητου Οσίου, των Κεφαλλήνων το καύχημα!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Η Παράκληση και η Λιτανεία της Παναγούλας σε συνοπτικό video του "Zante Times"

Πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο και άλλα μέρη της πατρίδας μας, παρά τα παραπλήσια πανηγύρια και μετά την δίχρονη στέρηση εξαιτίας της Πανδημίας, έφτασαν ώς το Βανάτο της Ζακύνθου, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου 2022, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας ή μάλλον να τιμηθούν οι ίδιοι από την ευλογημένη παρουσία Της κατά την εθιμική Λιτάνευσή Της ανά την Ενορία! 

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ZANTE TIMES 

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Ζακυνθινοπρεπής Παράκληση και κατανυκτική Λιτανεία της Παναγούλας [80 photos]


Πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο και άλλα μέρη της πατρίδας μας, παρά τα παραπλήσια πανηγύρια και μετά την δίχρονη στέρηση εξαιτίας της Πανδημίας, έφτασαν ώς το Βανάτο της Ζακύνθου, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου 2022, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας ή μάλλον να τιμηθούν οι ίδιοι από την ευλογημένη παρουσία Της κατά την εθιμική Λιτάνευσή Της ανά την Ενορία!  

«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοί Παρθένε Άχραντε»

Προσέγγιση του μυστηρίου της Θεομήτορος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ , Θεολόγου – Καθηγητού 

Η μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι (θα πρέπει να είναι) ευκαιρία για μας τους πιστούς, να αναλογισθούμε την άβυσσο του μυστηρίου, που καλύπτει το πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, αλλά και την υπέρτατη ευεργεσία της προς το ανθρώπινο γένος. Να φέρουμε στο νου μας τις υπέρλογες αλήθειες, έστω και αν δεν τις κατανοούμε, για να δοξάσουμε τον Θεό της αγάπης, ο Οποίος μας απολύτρωσε (και) δια της υπέρτατης συμβολής της Θεομήτορος. Να συλλογιστούμε το δικό της ρόλο στο έργο της Θείας Οικονομίας και να την τιμήσουμε δεόντως.