e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Πατριαρχικά Εσπέρια στη Ζάκυνθο τιμώντας τον Άγιο Διονύσιο [photos]


Απόψε, 23.8.2022, παραμονή της Μεταθέσεως του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης εκ των νήσων Στροφάδων στη Ζάκυνθο (1717) και στο πλαίσιο της 400ετηρίδας από την οσιακή κοίμησή Του (1622), κατ' αρχήν έγινε η Κάθοδος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ από το Αρχονταρίκι της Μονής στον Ναό. Κατά την ισχύουσα τοπική τάξη, τούτο είναι δικαίωμα μόνον του οικείου Ποιμενάρχου, εκτός αν προΐσταται της πανηγύρεως Πατριάρχης, όπως συμβαίνει τώρα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας [photos-video]Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε απόψε, Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στο Καθολικό της πανηγυριζούσης Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, στο νησί της Ζακύνθου, προσκεκλημένος του μητροπολίτου  Ζακύνθου κ. Διονυσίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από την κοίμηση του Αγίου.

Πατριαρχικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο [live]


Σήμερα, 23.8.2022, στις 7 το εσπέρας, πραγματοποιείται η επίσημη κάθοδος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Δ΄ από το Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής στο Καθολικό της Μονής. Αμέσως μετά, τελείται λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου εντός του Ναού, εναπόθεσή Του στη "Θύρα", όπου θα προσκυνείται, Δέηση ενώπιόν Του και ο Πατριαρχικός Εσπερινός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΙΟΝΙΑΝ TV :

«Tα Εννιάμερα της Παναγίας» στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, στο Λάνθι Ηλείας

Μέσα στην ευφρόσυνη και Παναγιοσκέπαστη περίοδο του Αυγούστου, που ευφραίνει τις καρδιές των πιστών, γιατί η Παναγία είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο μετά τον Χριστό, με ιδιαίτερη πνευματική αγαλλίαση και ιερή κατάνυξη στην Ιερά Μονή Κρεμαστής στο Λάνθι Ηλείας το διήμερο 22 και 23.8.2022, τιμήθηκε η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές. Θυμόμαστε ένα θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι λαμπροφόρος η ημέρα και όχι πενθηφόρος. Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και παράδοξα: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε...».

Πατριαρχική Λειτουργία στους Αγ. Θεοδώρους Ίμβρου επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως [photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως. 

Ζάκυνθος, 23.8.2022, 11 πρωί, "σηκώθηκε" ο Άγιος Διονύσιος από την Λάρνακά Του [video-photos]


23 Αυγούστου 2022, ώρα 11 το πρωί ακριβώς, στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, κατά τα παραδεδομένα θέσμια, η Αδελφότητα της εν λόγω Μονής "σήκωσαν το Άγιο Κορμάκι"

Το σεπτό Σκήνωμα του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας, ετέθη όρθιο ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, αναμένοντας το απόγευμα την λιτή Του εντός του Καθολικού και την τοποθέτησή Του στην Θύρα Του, για προσκύνημα από τους πιστούς!

Παρών και προεστός της εφετινής πανηγύρεως, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
[Φωτογραφίες: π. Π. Κ.]

Αφίχθη στη Ζάκυνθο ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος για την 400ετηρίδα Αγίου Διονυσίου


Έφθασε στον Αερολιμένα Ζακύνθου, σήμερα το πρωί, 23.8.2022, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, για να προστεί στην πανήγυρι του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού, επί τη συμπληρώσει τεσσάρων πλήρων αιώνων από της οσιακής κοιμήσεώς του.