e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Τιμήθηκε ο Άγιος Φανούριος στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο πόλεως Ζακύνθου


Χθες το απόγευμα και σήμερα, 26 και 27 Αυγούστου 2022, τιμήθηκε δεόντως, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, η μνήμη του νεοφανούς Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του θαυματουργού, στο ναΰδριο της Οδηγήτριας και Αγ. Φανουρίου, στο κέντρο της πόλεως Ζακύνθου, το οποίο -ως γνωστόν- είναι Παρεκκλήσιο της Ενορίας Θείας Αναλήψεως. Για την εξυπηρέτηση πάντων είχε μεριμνήσει ο Εφημέριος της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, μαζί με τον Διάκονο Νικόλαο Μόνο.
[Φωτογραφίες: Φίλοι του Διαδικτύου]

Ο "Χάρης ο άνθρωπος του Θεού" και οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου


Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την λεγόμενη "εκκλησία των εθνών" με αρχηγό αυτής τον "Χάρη, τον άνθρωπο του Θεού".

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος βγάζει ανακοίνωση με το αυτονόητο, πως όσοι θέλουν να λέγονται μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν έχουν καμιά δουλειά να συμμετέχουν στις τελετές άλλων "εκκλησιών" και θρησκευτικών ομάδων πλην της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Το αναφέρουν ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα τους. Ο εισαγγελέας ερευνά για τυχόν παρανομίες. Κάποια ΜΜΕ λένε πως "δεν είναι κανονικός ιερέας", αλλά "ψευδοϊερέας"! Υπάρχει μια γενική αναστάτωση και απορία για το θέμα.

Δύο άγιοι αλληλογραφούν: Χρυσόστομος Σμύρνης και Πενταπόλεως Νεκτάριος

Του Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα
Στην επέτειο των 100 ετών από το μαρτυρικό τέλος του αγίου εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ας μου επιτραπεί, να καταθέσω ευλαβικώς στην σεβασμία μνήμη του, την ανέκδοτη αλληλογραφία που ανεκάλυψα προ ετών, η οποία αντηλλάγη μεταξύ του αγίου Χρυσοστόμου και του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, στα αρχεία της εκκλησιαστικής Ριζαρείου σχολής και αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο άγιος Νεκτάριος, ως διευθυντής της εν λόγω σχολής, στην μάχη του ελληνορθοδόξου γένους μας υπέρ της μακεδονικής γης, τα έτη 1900-1909.

Αποκλειστικός υπεύθυνος ο πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η ρωσική Εκκλησία αναγνώρισε, λέει, ως αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Επίτιμος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Παρών ο Μητροπολίτης Ζάμπιας

Την Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης παρέστη στην εκδήλωση για την ανακήρυξή του Αμερικανού γερουσιαστή και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Επίτιμο διδάκτορα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στον κ. Μενέντεζ τις ευχές και προσρήσεις του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄.

Εόρτια Νυκτολειτουργία προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στην Παναγούλα Βανάτου [photos]

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ενορία και τις γύρω περιοχές, τιμήθηκε η μνήμη του κοσμαγάπητου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, απόψε, 26 Αυγούστου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με εσπερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι.