e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Melbourne: Event of honour and remembrance for the Anniversary of ‘OXI’ at the Australian-Hellenic Memorial

An event of honour and remembrance for the anniversary of 28 October 1940 was held on Friday, 28 October 2022, organised by the Hellenic Branch of the RSL Melbourne, at the Australian-Hellenic Memorial in Melbourne, Domain Gardens.

248η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

29 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή 248η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του '40 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Mε λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια. Το πρωί ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά το πέρας της οποίας εψάλη Δοξολογία. Απουσιάζοντος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στη Ρουάντα, της τελέτης προέστη ο Σεβ.Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμμεύς της Ι. Συνόδου, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό, Προϊστάμενο της Ι. Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ομιλητής στη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Μητροπολίτης Βεροίας [photos]

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 το πρωί πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα Teoctist Patriarhul του Πατριαρχείου Ρουμανίας πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας, όπως κάθε χρόνο, την επομένη της εορτής του πολιούχου του Βουκουρεστίου, Αγίου Δημητρίου του Νέου. 

Πύργος Ηλείας: Η εθνική επέτειος του ΟΧΙ του 1940

Κάθε Εθνική εορτή είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν για την Ελλάδα η αρχή ενός ηρωϊκού έπους. Είναι επίσης μια ημερομηνία σταθμός στη νεότερη Ελληνική ιστορία. Μαζί με την εθνική επέτειο, εορτάζουμε και την εορτή της Αγίας Σκέπης, αφιερωμένη στο ιερότατο πρόσωπο της Θεομήτορος, το πρόσωπο που μας δίνει κουράγιο και ελπίδα σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής, προσωπικές και συλλογικές. Συνεπώς έχουμε ιερό χρέος και καθήκον Κλήρος και Λαός, να προσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα όλων την Υπεραγία Θεοτόκο, να σκεπάζει την Πατρίδα μας από κάθε είδους ορατή ή αόρατη απειλή, όπως και το έπος του ’40 σκέπασε την Πατρίδα μας και ενίσχυσε τον ένδοξο Στρατό μας.

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στη γιορτή του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης

Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Κύπρου στη Στοκχόλμη Εξοχώτατος κ. Σόλων Σάββα, ο Πρόξενος της Ελλάδος Εντιμώτατος κ. Νικόλαος Καραλέκας, ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Νουμερολογίας το ανάγνωσμα

ΕΠΙ ΤΗι 31ῃ ΕΠΕΤΕΙΩι ΤΗΣ ΑΘΠ

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκήδονος Ἀθανασίου

«Εἰς τήν ἀριθμητικήν Θεολογίαν»

Ο Πατριάρχης-Καθολικός της Ασσυριακής Εκκλησίας κ. Mar Awa III στην Μητρόπολη Βελγίου

Την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στις Βρυξέλλες επισκέφτηκε ο -Πατριάρχης-Καθολικός της Ασσυριακής Εκκλησίας κ. Mar Awa III το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου 2022, με την ευκαιρία επίσκεψής του στην Ευρώπη.

«Ὑπὲρ ἐμαυτοῦ οὐ καυχήσομαι εἰ μὴ ἐν ταῖς ἀσθενείαις μου»

«Ὅτι ἡρπάγη εἰς τὸν παράδεισον καὶ ἤκουσεν ἄρρητα ῥήματα, ἃ οὐκ ἐξὸν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι. Ὑπὲρ τοῦ τοιούτου καυχήσομαι, ὑπὲρ δὲ ἐμαυτοῦ οὐ καυχήσομαι εἰ μὴ ἐν ταῖς ἀσθενείαις μου» (Β΄ Κορ. 12, 4-5).
«Μεταφέρθηκε ξαφνικὰ στὸν παράδεισο κι ἄκουσε λόγια ποὺ δὲν μπορεῖ οὔτε ἐπιτρέπεται νὰ τὰ πεῖ ἄνθρωπος. Γι’ αὐτὸν τὸν ἄνθρωπο θὰ καυχηθῶ· γιὰ τὸν ἑαυτό μου ὅμως δὲν θὰ καυχηθῶ, παρὰ μόνο γιὰ τὶς ταλαιπωρίες μου»

Καμερούν Γρηγόριος: Ρωσικά χρήματα “επί τιμή αίματος” στην Αφρική

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου

Σημεία και τέρατα

π. Δημητρίου Μπόκου

«Έχουσι Μωυσέα και τους προφήτας. Ακουσάτωσαν αυτών». Εναγώνια έκκληση προς τον Αβραάμ απευθύνει από τον Άδη ο πλούσιος για τα πέντε αδέλφια του που ακόμα ζουν. Ικετεύει να επιτραπεί στον φτωχό Λάζαρο να ξαναγυρίσει στη γη, να τα προειδοποιήσει ότι υπάρχει και μετά θάνατον ζωή. Να μην καταλήξουν στον Άδη σαν αυτόν. Ο Αβραάμ όμως απαντά: «Ας ακούσουν τον Μωυσή και τους προφήτες». Ό,τι έχει αποκαλύψει δι’ αυτών ο Θεός. Στην ένσταση του πλουσίου ότι, αν δουν νεκρό να ανασταίνεται, θα πιστέψουν οπωσδήποτε, ο Αβραάμ ανταπαντά: «Όχι! Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αν είναι κουφοί στα λόγια του Θεού, το ίδιο θα είναι, ακόμα κι αν τους τα πει κάποιος νεκραναστημένος» (Κυριακή Ε΄ Λουκά).

Ζάμπλουτος επί γης, δίχως όνομα στον ουρανό

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της Κυριακής Ε΄ Λουκά, 30 Οκτωβρίου 2022 

(Λουκά ιστ΄ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλές φορές οι άνθρωποι μακαρίζουν και ζηλεύουν τους κατέχοντες τη δύναμη και τον πλούτο. Επιθυμούν να βρίσκονται στη θέση τους και συχνά, αυτό το επιδιώκουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Τούτο έχει ως βάση τον ανθρώπινο εγωισμό, τον υλισμό και την απιστία. Γιατί παρ’ ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς, και μάλιστα ευσεβείς, στην ουσία, στο βάθος της ψυχής τους πιστεύουν ότι η μόνη ζωή που υπάρχει είναι αυτή που ζούμε εδώ και εδώ τελειώνουν όλα. Άρα, ό,τι μπορέσουμε ας αποκτήσουμε και ας απολαύσουμε σε αυτή την ζωή, γιατί είναι σύντομη και μοναδική.