e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Εόρτια Αρχιερατικά Εσπέρια από το Προσκύνημα των Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου [video]


Εσπέρας 7ης Νοεμβρίου 2022, Αρχιερατικός Εσπερινός ἀπό τόν Ἱερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μανταμάδου Λέσβου, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Πανέτοιμοι για την αυριανή Σύναξη των Ταξιαρχών στο Βανάτο Ζακύνθου

Είμαστε ήδη πανέτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την, καθιερωμένη πια στην Ενορίας μας, εορταστική  Σύναξη των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων, στο γραφικό ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριο του Βανάτου. 

Αύριο, λοιπόν, το πρωί, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, θα τελεσθεί εκεί ο Όρθρος, Ιερατικό Συλλείτουργο με κήρυγμα του θείου λόγου και Αρτοκλασία, από ώρα 8 έως 10.15 π.μ..

Όσοι ενδιαφερόμενοι φιλάγγελοι και φιλέορτοι, προσέλθετε!!!

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νέος Μητροπολίτης Δράμας

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, μαζί με τον νέο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, τον οποίο και παρουσίασε στην Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

6ήμερο δημόσιο πένθος αποφάσισε το Υπουργικό της Κύπρου για την εκδημία Χρυσοστόμου

Την κήρυξη δημόσιου πένθους για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ από σήμερα Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022, ημέρα της κηδείας του αποφάσισε το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την έκτακτη συνεδρία του, υπό την προεδρία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου.

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για την κοίμηση Χρυσοστόμου Κύπρου

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μέσω των κοινωνικών δικτύων, έκανε πριν λίγο την εξής δήλωση για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Τίρανα, 7 Νοεμβρίου 2022

Ἐκδημία Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυροῦ Χρυσοστόμου

Ἐπί τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κυροῦ Χρυσοστόμου, ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστάσιος δήλωσε:

Κηδεία Αρχιεπισκόπου Κύπρου, 12.11.22 - Παρών ο Οικουμενικός - Ανακοινωθέν Εκκλησίας Κύπρου (7.11.22)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἐπὶ τῇ κοιμήσει τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κυροῦ Χρυσοστόμου Β΄, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνελθοῦσα σήμερον, 7ην Νοεμβρίου 2022, εἰς ἔκτακτον συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου, ἀντήλλαξεν ἀπόψεις ἐπὶ τῶν προκυπτόντων θεμάτων τῶν ἀφορώντων εἰς τὴν ἐξόδιον ἀκολουθίαν τοῦ μεταστάντος καὶ ἀπεφάσισεν ὅπως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου


Η Βουλή πληροφορήθηκε σήμερα με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα το πρωί ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: "Ο κυπριακός λαός πενθεί την απώλεια του Χρυσοστόμου Β΄"


Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εκδημία του Χρυσόστομου Β’ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. 

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ (+7.11.22) στο "Νυχθημερόν" [video, 2016]


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πέρασε ήδη στην Αιωνιότητα. Εμείς τον μνημονεύουμε με πολλή αγάπη και διαρκή σεβασμό ως έναν ευπροσήγορο άνθρωπο και ωραίο Έλληνα, διαρκώς γρηγορούντα για τα δίκαια της Κύπρου. Έτσι κρίναμε καλό να αναδημοσιεύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα -θεωρούμε- συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο "Νυχθημερόν", το 2016.
π. Π. Κ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ 2016:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βαθύτατα συγκινημένος από την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, περιστοιχούμενος από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, παρευρεθέντες Αγιορείτες Πατέρες, και από το σύνολο των εργαζομένων στο Πατριαρχείο. 

Υποδεχόμενος στη συνέχεια όμιλο προσκυνητών από την νήσο Τήνο, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Κύπρο για την εξόδιο Ακολουθία του. 

Φωτό:  Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν θα εορτάσει ονομαστήρια ο Δωδώνης λόγω πένθους για τον Κύπρου

Ανακοινώνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, ημέρα τιμής και μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου, ο άγων τα ονομαστήριά του,  Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, δεν θα δεχθεί ευχές δια ζώσης, μήτε θα απαντήσει σε σχετικές επιστολές, συμμετέχοντας έτσι στο πένθος για την εκδημία του ακριβού φίλου και συμφοιτητή του του, Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσόστομου Β΄

Περιοδικό "Πνευματική Διακονία": Αφιέρωμα του 2018 στα 40χρονα Αρχιερατείας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄

Το περιοδικό  «Πνευματική Διακονία» εκδίδεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το 28ο τεύχος του, εκδ. 2018, ήταν αφιερωμένο στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσαρακονταετούς Αρχιερατικής Διακονίας του.

Σήμερα το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο εδώ στο "Νυχθημερόν", ως συμβολή στο πένθος της Ορθοδοξίας για την εκδημία του Πρωθιεράρχου της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαθών λίαν πρωί της σήμερον, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, κατήλθε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μαζί με τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αιωνίου αναπαύσεως της ωραίας ψυχής του αοιδίμου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, αδιάπτωτου συνοδίτου της Μεγάλης Εκκλησίας εν παντί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η γενέτειρά του Σηλυβρία

Του Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα

Η Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης υπήρξε η γενέτειρα του αγίου Νεκταρίου μητροπολίτου Πενταπόλεως της Λιβύης, κατά κόσμον Αναστασίου Κεφαλά, η πόλη στην οποία αντίκρισε το φως της ζωής, την 1η Οκτωβρίου 1846, έλαβε την πρώτη εγκύκλιο μόρφωση και διήνυσε τα δεκατέσσερα πρώτα έτη του επιγείου βίου του.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, 7.11.2022

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 7 Νοεμβρίου η ώρα 06:40 π.μ.. 

Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο 46ο «Walkathon» του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας

Ποιμαντική επίσκεψη στην Ενορία-Κοινότητα Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, πραγματοποίησε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος ιερούργησε επί τη εορτή του Αγίου Παύλου του Ομολογητού, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, και κατόπιν συμμετείχε στο 46ο «Walkathon» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας.