e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Το Συλλείτουργο Θεοδώρου Αλεξανδρείας και Επιφανίου Κιέβου με τη ματιά των Ουκρανών [150 photos]

У неділю Торжества Православ’я відбулася спільна літургія Предстоятелів Олександрійського Патріархату та ПЦУ

05 Березня 2023

5 березня 2023 р., в першу неділю Великого посту, коли Церквою звершується свято Торжества Православ’я, встановлене на честь перемоги іконошанування, у патріаршому кафедральному соборі Благовіщення в м. Олександрія (Єгипет) відбулася урочиста Божественна літургія. Її очолили Блаженнійший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятелям співслужили ієрархи та духовенство Олександрійського Патріархату і Православної Церкви України, зокрема головний секретар Священного Синоду ПЦУ митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Білоцерківський Євстратій. Під час богослужіння у храмі молилися представники української громади в Єгипті, а також дипломати Посольства України на чолі з Послом паном Миколою Нагорним. У молитві брали участь дипломати Греції та Кіпру, представники місцевої православної громади. Богослужіння звершувалося грецькою, українською та арабською мовами.

Наприкінці літургії Патріарх Феодор звернувся до Митрополита Епіфанія зі словом, в якому зокрема підкреслив важливість єдності Церкви Христової, що має свої основи в єдності віри, Священного Передання і канонічного порядку.

Також Патріарх категорично засудив порушення, вчинені Російською Церквою через вторгнення на канонічну територію Олександрійського Патріархату та створення «паралельної церкви». Таке вторгнення він назвав богохульним і зазначив: «Жодне соборне рішення Давніх Церков не дозволяє іншій Церкві – і особливо молодшій за часом створення – порушувати твердо встановлені священні канони та звершувати втручання в духовну юрисдикцію цих перших. Жодне соборне рішення Давніх Церков не дозволяє іншій Церкві – і особливо молодшій за часом створення – розвивати новітні церковно-політичні теорії щодо поширення «русского міра» в усьому світі на основі національності, чого зовсім не знає Православна еклезіологія, і що вже було засуджене Синодом нашого Патріархату».

Звертаючись особисто до Блаженнійшого Митрополита Епіфанія Папа і Патріарх Феодор підкреслив: «Ми дякуємо Триєдиному Богу, Який зібрав нас разом сьогодні для спільної участі у духовній трапезі віри. Ми шануємо Вашу поважну особу, бо Ви терпеливо співрозпинаєтеся разом з повнотою Вашої Церкви, а тому і перемагаєте як на Батьківщині Вашій, так і поза нею, отримуєте визнання всіх людей доброї волі, даєте добре свідчення і є справжнім пастирем. Ми обіймаємо у Господі наших сьогоднішніх співслужителів ієрархів та всіх побожних ієрархів в Україні, так само, як і кліриків, та надаємо батьківське благословення благородному та побожному українському народу, і молимо Господа Ісуса Христа, нашого Спасителя та Викупителя, Владику миру, споглянути на виноградник нашої сестринської Автокефальної Церкви України, визволити її від усіх страждань і увередити її на віки віків. Нехай так буде! Амінь!».

На згадку про візит і співслужіння Патріарх Феодор подарував Предстоятелю Православної Церкви України панагію із зображенням старозавітної Тройці – явлення патріарху Аврааму Трьох Ангелів, а також пастирський посох із символікою Олександрійської Церкви – Левом, символом її засновника апостола і євангелиста Марка.

У відповідь Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив подячне слово та вручив пам’ятні подарунки – дві панагії і хрест, а також вишитий український рушник.

Завершилося урочисте богослужіння хресним ходом з іконами та молитвами, встановленими в чині Торжества Православ’я.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)



























































































































Митрополит Епіфаній відзначений найвищою нагородою Олександрійського Патріархату

05 Березня 2023

5 березня 2023 р. після Божественної літургії, яку в патріаршому храмі Благовіщення м. Олександрія спільно очолили Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, у Патріаршій резиденції відбулося офіційне прийняття.

Під час нього Предстоятель Олександрійської Церкви ще раз привітав Блаженнійшого владику Епіфанія та делегацію Православної Церкви України з візитом. Відзначаючи особисті заслуги Предстоятеля Православної Церкви України Папа і Патріарх Феодор вручив йому Великий Хрест Ордена святого апостола і євангелиста Марка – найвищу нагороду Патріархату.

Також нагородами були відзначені ієрархи ПЦУ. Митрополиті Вінницький і Барський Симеон та митрополит Білоцерківський Євстратій були нагороджені Золотим Хрестом давнього патріаршого Ордена преподобного Сави Освяченого. Членам делегації Патріарх вручив пам’ятні подарунки.

Від імені Олександрійського Патріархату з нагоди візиту української делегації та свята Торжества Православ’я було дано офіційний обід.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)
























Δεν υπάρχουν σχόλια: