e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Αλεξάνδρεια: Ο Κιέβου Επιφάνιος στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο

Ειρηνική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πραγματοποιεί από το απόγευμα της 3ης Μαρτίου ε.ε. η Α.Μ. ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ.Επιφάνιος, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Βιννύτσης κ. Συμεών και Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο και άλλους κληρικούς.

Στον διεθνή αερολιμένα του Καΐρου τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στη Αθήνα, ο Μ. Εκκλησιάρχης, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Στέφανος Σουλινιώτης, ο Εξοχ. κ. Πρέσβυς της Ουκρανίας στο Κάϊρο, καθώς και ο Εντιμ. κ. Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Το πρωί της 4ης Μαρτίου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου όπου εψάλη δέηση, παρουσία Ελληνικών Κοινοτικών αρχών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά τον Μακ. Προκαθήμενο προσεφώνησε στην Αίθουσα του Θρόνου ο Σεβ. Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος. Ακολούθησε η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ξενάγηση στους χώρους της Επιτροπείας, όπου και το ενδιαίτημα του διατελέσαντος Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος και η συνοδεία, αφού επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου, πραγματοποίησαν προσκύνημα στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Μετά την τελεσθείσα Δέηση, κατά την οποία τον Μακαριώτατο Κίεβου προσφώνησε ο Καθηγούμενος, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δαμασκηνό Αλαζραί, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων, τέλεση Τρισαγίου στους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας από τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, περιήγηση στα Μουσεία της Μονής και επίσημο γεύμα.

Τοι απόγευμα της 4ης Μαρτίου ο Μακαριώτατος Κιέβου, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο και Μέμφιδος κ. Νικόδημο, αφίχθη οδικώς στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, περιστοιχούμενο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Πανιερ. Ταμιάθεως κ. Γερμανό, Προϊστάμενο της Ι. Μονής.

Μετά την τελεσθείσα Δοξολογία ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης προσεφώνησε τον Ουκρανό Προκαθήμενο αναφερθείς στην ιστορική διαδρομή, ως και στην καθοριστική συμβολή του παλαιφάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας της Αλεξανδρινής. Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της ενότητος και της ειρηνικής συνεργασίας των Εκκλησιών στον σύγχρονο ταραχώδη κόσμο.

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγκάρδια υποδοχή, ενώ υπεγράμμισε την πολύτιμη αξία του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην Αφρική, μαζί με το οποίο πάντοτε η κατ’ αυτόν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συμπορεύεται εν αγάπη και ομονοία.

Φωτογραφίες κ. Βασιλείου Πουλαρίκα, Κάϊρο





















Δεν υπάρχουν σχόλια: