e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας), 5 Μαρτίου 2023

(Ιωαν. α΄ 44-52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πρότυπα μίμησης αξεπέραστα αποτελούν για εμάς ο Φίλιππος και ο φίλος του Ναθαναήλ. Ο φλογερός πόθος του Φιλίππου να γνωρίσει τον Χριστό και ο ενθουσιασμός του, υπήρξαν μοναδικά. Αλλά το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι, γενόμενος τελικά μαθητής Του, την θεία γνώση, τον φωτισμό, τον φλογερό πόθο και την χαρά δεν θέλησε να κρατήσει μονάχα για τον εαυτό του. Επιθυμούσε να τα μοιραστεί όλ’ αυτά και με άλλους, ώστε να τους καταστήσει και αυτούς μετόχους της ουράνιας βασιλείας και κοινωνούς της θείας χάριτος.

Εν προκειμένω, ο αγαπημένος φίλος του, Ναθαναήλ, δέχεται την πρόσκληση του Φιλίππου και πείθεται πολύ εύκολα να δει με τα ίδια του τα μάτια τον Θεάνθρωπο. Δεν έφερε ο Ναθαναήλ δυσκολίες στον Φίλιππο, δεν κάθισε να το φιλοσοφήσει και να εγείρει αντιρρήσεις κοσμικές και αμφισβητήσεις, όπως ο κάθε ένας από εμάς πράττει καθημερινά, ενίοτε με περισσή αλαζονεία. Δεν ήταν ο άνθρωπος με την αβασάνιστη αυτοπεποίθηση, την απόλυτη πίστη στις εμπειρίες και τις γνώσεις του, όπως αυτοί που συναντάμε καθημερινά, που για όλα έχουν άποψη και όλα τα γνωρίζουν και που ό,τι γνωρίζουν, εσφαλμένα πολλές φορές, το θεωρούν ως την απόλυτη αλήθεια, ως θέσφατο ακλόνητο.

Ο Ναθαναήλ γνωρίζει τις ατέλειες που έχει ως άνθρωπος. Συναισθάνεται την αδυναμία του να κατανοήσει τα πάντα, χωρίς την θεία βοήθεια και συνδρομή. Ξέρει καλά το πεπερασμένο της ανθρώπινης γνώσης και ζωής. Έχει ταπεινοφροσύνη, ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση. Έτσι, χωρίς να αντιτάξει στον Φίλιππο επιχειρήματα και μάταιες σοφιστείες, τον ακολουθεί για να δει «ιδίοις όμμασι» τα τεκταινόμενα.

Την στάση του αυτή την επαινεί ο παντογνώστης Κύριος, και μιλάει υμνητικά και εγκωμιαστικά για τον Ναθαναήλ, ο οποίος θαμπώθηκε και εντυπωσιάστηκε, επειδή ο Κύριος τον είχε δει πολύ πιο πριν, παρόλο που βρισκόταν σε τέτοια απόσταση και σε τόσο δυσπρόσιτο μέρος, που κανένας άνθρωπος με τα γήινα μάτια του, δεν θα ήταν δυνατόν να τον εντοπίσει. Όμως ο Κύριος τού επισημαίνει ότι αυτό είναι το λιγότερο θαυμαστό από τα άλλα τα πολύ σημαντικότερα και μεγαλύτερα, τα οποία θα συναντούσε, όντας μαθητής Του. Τότε ο Ναθαναήλ ομολογεί εκ βάθους καρδίας, την θεανθρωπότητα του Ιησού και γίνεται αναπόσπαστο μέλος, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας του Χριστού, της πάντοτε πολεμούμενης και πάντοτε θριαμβεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: