e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Πανηγύρι Βανάτου 2023: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στον εόρτιο Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου [100 photos]


Με την συμμετοχή πλήθους πιστών, ευλαβουμένων την Παντοβασίλισσα Θεοτόκο, πραγματοποιήθηκε κατά το δειλινό της 14ης Αυγούστου 2023, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περίοπτο, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο του κοσμαγάπητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε

Η βραδιά ήταν εξόχως επίσημη, διότι χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον Εφημέριο της Ενορίας, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν ο εξ  Αυστραλίας Ζακύνθιος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Μποζίκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ο Οικονόμος Σταυροφόρος Νικόλαος Κονίδης, ο Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Κλάδης, ενώ διακόνησε ο Ιεροδιάκονος Γεώργιος Χρυσικόπουλος.

Το ψαλτήρι τίμησαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ενορίας, υπό την έκτακτη διεύθυνση του εκ Ζακύνθου Πρωτοψάλτου Αθηνών κ. Παναγιώτου Κάνδηλα. Όλοι συνεισέφεραν το κατά δύναμιν και τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια απόδοση των ιερών Εσπερίων της μεγάλης Εορτής.

Προ της εόρτιας Ομιλίας του Μητροπολίτου, λαβών τον λόγον ο Εφημέριος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ζακύνθου, τόσο για την ευλογημένη παρουσία και χοροστασία του στην εορτή της Ενορίας και της προστάτιδος του Κάμπου, Μεγαλομάτας Παναγούλας, όσο και για την εν γένει τιμή του Ποιμενάρχου προς τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του επί 12 και πλέον χρόνια. Σε ανάμνηση και ευχαριστία πάντων τούτων του προσέφερε σετ σταυρού και εγκολπίου.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε τον άμεσο συνεργάτη του για την έκτακτη αυτή τιμή, με γλαφυρότητα και πειστικότητα, αναφέρθηκε στην πανσεβάσμια μορφή της Παναγίας Μητέρας, η οποία γεφυρώνει τα ουράνια με τα επίγεια, αναβιβάζοντας την ανθρώπινη φύση πλάι στον θρόνο της θείας Μεγαλειότητας.

Κατά τα ειθισμένα της Ενορίας, μετά την ευλόγηση των Άρτων και τα Απόστιχα, του Αρχιερέως και των Ιερέων φερόντων άπασα την στολή τους, λιτανεύτηκε το άπνουν “σώμα” της Παναγίας τρις εντός του Ναού, ψαλλομένης της γ΄ στάσεως των θεομητορικών Εγκωμίων: “Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρομεν Παρθένε [...] Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον [...]” κλπ. Τέλος, κατά την ώρα του Απολυτικίου “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας...”, κρουομένων των καμπανών του Καμπαναρίου, το πανίερο “Σώμα” εναπετέθη στον Επιτάφιο, ο δε Αρχιερέας προσέφερε άνθη και μύρα, εκφράζοντας έτσι την τιμή και τον σεβασμό όλων στην εν τω τάφω Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων!

ΔΕΙΤΕ 100 ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια: