e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Τέλος εποχής για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Σημειώνεται ότι ο δυναμικός Ιεράρχης προ ολίγων ημερών συμπλήρωσε 49 χρόνια Αρχιερωσύνης, ενώ κρατούσε το πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για 19 χρόνια. Η απόφασή του περί παραίτησης ήλθε ως συνέπεια των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, λόγω γήρατος. Πλέον, οι διαδικασίες για την διαδοχή του θα κινηθούν βάσει των όσων προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσας) γεννήθηκε στη Σαλμώνη του Πύργου Ηλείας το 1934. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1964 Διάκονος και το 1965 Πρεσβύτερος. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974.

Το 2004 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Συντάκτης της «Φωνής του Κυρίου» (1965-1972), Γραμματέας Τύπου της Ιεράς Συνόδου και επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Συνέγραψε πολλές μελέτες. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: