e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Συγκύπτοντες κι εμείς...

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή Ι΄ Λουκά, 10/12/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο ιερός συγγραφέας μας παρουσιάζει τον Κύριο εντός της συναγωγής, να διδάσκει με το θαυμαστό του έργο, και όχι με το λόγο, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι ερμηνευτές των προφητικών λόγων. Εκεί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρίσκονταν και μια γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα ο ευαγγελιστής Λουκάς μας ενημερώνει ότι ήταν κυρτωμένη και δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να ισιώσει το σώμα της. Όταν ο Κύριος αντιλήφθηκε την παρουσία αυτής της βασανισμένης γυναίκας, έσπευσε να της ανακουφίσει τον πόνο. Αγγίζοντάς τη, η γυναίκα απελευθερώθηκε αμέσως από το πρόβλημα που τη βασάνιζε για δεκαοχτώ χρόνια.

Βλέποντας, οι παρευρισκόμενοι στη συναγωγή αυτό το θαυμαστό γεγονός και τη χαρά αυτής της γυναίκας που μετά από τόσα χρόνια μπορούσε να απολαύσει τις χαρές της ζωής που μέχρι στιγμής τις στερούνταν. Θα πιστεύαμε όλοι ότι το φυσιολογικό θα ήταν όλοι να χαρούν. Αυτό όμως δεν έγινε, γιατί με πρώτο τον αρχισυνάγωγο ο οποίος με αγανάκτηση κατηγόρησε τον Κύριο ότι έπραξε κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το νόημα της ημέρας του Σαββάτου. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Σάββατο ήταν η ημέρα της ανάπαυσης του Θεού μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας των όλων. Επομένως την ημέρα αυτήν οι πιστοί στο νόμο και τους Προφήτες δεν έπρεπε  να πράξουν τ’ οτιδήποτε. Ο Κύριος λαμβάνοντας τον λόγο, χαρακτήρισε τον αρχισυνάγωγο, υποκριτή, διότι δεν ήταν σε θέση έτσι όπως ήταν εγκλωβισμένος στα στενά όρια του νόμου, αλλά και του εγωισμού του, να αντιληφθεί  το μέγεθος της ευεργεσίας του Θεού σ’ έναν πονεμένο άνθρωπο.

Η περίοδος αυτή που διανύουμε μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι κι εμείς είμαστε συγκύπτοντες, και συνεχώς αντικρίζουμε το χώμα εξαιτίας της προαίρεσής μας, η οποία είναι δυστυχώς σε θέση να μετατρέπει και αυτούς τους κανόνες της Εκκλησίας μας σε μέσα δικαίωσης του εαυτού μας και καταδίκης των άλλων. Ας προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε την κατάσταση αυτή που ταλανίζει τις κοινωνίες μας. Αμήν!                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: