e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Ο δίσκος του Σταυρού με τις βιολέτες και τα "ματζέτα" για την αυριανή Σταυροπροσκύνηση

Μ' ευωδιαστές βιολέτες, από τις αυλές του Βανάτου, διακοσμήθηκε καλαίσθητα ο δίσκος του Ναού της Παναγούλας μας (το παραδοσιακό "βατσέλι"), στο μέσο του οποίου τέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, για την αυριανή πανσεβάσμια Κυριακή και Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως. 

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄: «Ως κλέπτης εν νυκτί η Μόσχα στην Αφρική»

 Γιώργος Κουβαράς | Εφημερίδα Παραπολιτικά, 18/3/23


Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, Θεόδωρος Β’, μιλά στα «Π» για τους τριγμούς στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το έργο της ιεραποστολής στη «μαύρη ήπειρο». 

Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Κανδυλλί

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, όπως λέγεται αλλιώς ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι ποίημα 24 στροφών. Κάθε στροφή αρχίζει με ένα γράμμα του αλφαβήτου από το Α ως το Ω και τελειώνει πάλι με τη λέξη “Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε” ο ένας και “Ἀλληλούια” ο άλλος αντίστοιχα. Το ποίημα όλο χωρίζεται σε 4 ίσα μέρη, τις “στάσεις”, που καθεμιά έχει 6 στροφές.

Η Μελβούρνη τίμησε τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του '21

Η Ελληνική Ομογένεια της Βικτώριας, με πρωτοπόρο τη μαθητιώσα νεολαία της, τίμησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους Ήρωες του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με αφορμή τη φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος στους Γ΄ Χαιρετισμούς 2023

Παρασκευή, 17η Μαρτίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μετέβη για την Γ΄ στάση των Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Γιελδεγίρμεν Χαλκηδόνας.

[Φωτογραφίες: Γιώργος Δεμιρτζόγλου]

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ καταγγέλλει τη Μόσχα στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Την βίαιη και απρόκλητη εισπήδηση και εισβολή της Εκκλησίας Ρωσίας στην κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου καταγγέλλει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, με μήνυμα του, προς την διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία συνήλθε χθες και σήμερα στην Λεμεσό.

Κϊεβο: Μήνυμα του Ιερού Αρχιμανδρίτη της Λαύρας των Σπηλαίων, Μητροπολίτου Επιφανίου, προς τους αδελφούς της Μονής και το κοινό [+video]

Σεβαστοί Πατέρες!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί συμπολίτες!

Σε σχέση με τα γεγονότα που σχετίζονται με την Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου, θεωρώ απαραίτητο να δώσω εξηγήσεις για ορισμένα θέματα.

Βραδιά κινηματογράφου και δείπνο για τους νέους της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, σχεδόν 90 νέοι συγκεντρώθηκαν για δείπνο και προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού», στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου.

Ιερατική Σύναξη των κληρικών Μελβούρνης και Northcote Βικτώριας

Με μεγάλη επιτυχία και πνευματική ωφέλεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Μελβούρνη, Ιερατική Σύναξη των κληρικών των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, στην οποία προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Παρόντες σε αυτήν, πέραν των κληρικών των δύο Περιφερειών, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και οι Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος.